Reading Comprehension For IBPS Clerk Mains - 28th December 2018


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.








Directions (1-5)- Read the following passage and answer the questions as directed. 


Two years after the World Health Organization labelled air pollution a global “public health emergency”, and the House of Commons environment committee used the same phrase to describe the situation in the UK, new evidence shows that breathing unsafe air causes a loss of intelligence, particularly in the over-64s. The research, carried out in China, showed that test scores declined when people breathed toxins including nitrogen dioxide and particulate, with language ability more affected than maths. This news, though alarming, is unlikely to change anything straight away. China has been engaged in a “war against pollution” for five years, while governments and policymakers around the world already have ample evidence that pollution is extremely harmful. Top of the list of dangers is the way it worsens heart and lung diseases including asthma and emphysema, while one study last year suggested a link to dementia. 

The problem is both global and national: urbanisation and increasing car use mean that pollution is on the rise internationally, while the UK government is under huge pressure to clean up air that has broken EU legal limits for the past eight years. Western capitals do not feature in the WHO’s lists of the planet’s most polluted cities, and levels of most pollutants in the UK have fallen (though not ammonia, a byproduct of farming). But increased scientific understanding of the damage to health caused by gases such as nitrogen oxides makes inexcusable the complacency of which we have seen so much, both under the current Conservative government and its coalition predecessor. 

London mayor Sadiq Khan’s “ultra low-emission zone”, which comes into force next year and will charge the most polluting vehicles to enter central London, looks set to be a game-changer. Government analysis shows clean air zones to be by far the most effective measure in reducing nitrogen oxides. But critics think it is still too …………….., while leaders of other cities are calling for government funding to implement their own clean air zones, as well as a new clean air act to provide a national framework. Campaigners struggle to understand why the public outcry is not loud or angry enough to force the government to act, when air pollution is thought to be a factor in shortening the lives of 40,000 people in the UK every year. So do all those who worry about air pollution, among them parents anxious about the impact on growing lungs. The usual answer is cars, and the fact that even if people would like their cities to be cleaner, they don’t want restrictions on their freedom to drive. 

Q1. As per the passage, which of the following is the result of breathing unsafe air?
People, particularly below 64 of years of age can lose their intelligence.
People, irrespective of age can lose their intelligence and sight.
People, particularly above 64 of years of age can lose their intelligence.
People tend to loose their power to think and speak.
None of the Above
Solution:
Refer following line in first paragraph "Two years after the World Health Organization labeled air pollution a global “public health emergency”, and the House of Commons environment committee used the same phrase to describe the situation in the UK, new evidence shows that breathing unsafe air causes a loss of intelligence, particularly in the over-64s. "

Q2. Which of the following statements is/are true in context of the passage above? 
(I) Urbanisation and increasing car use mean that pollution is on the rise internationally. 
(II) The research, carried out in China, showed that test scores declined when people breathed toxins including nitrogen dioxide and particulate, with language ability more affected than maths. 
(III) Recent history shows that when well-evidenced public health measures deliver benefits in improved safety and wellbeing, people accept them with little fuss.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Only (III)
Both (II) and (III)
Solution:
Both (I) and (II) are correct.
(I) Refer 2nd paragraph
(II) Refer 1st paragraph

Q3. Which of the following can replace the word given in bold in the passage?
insufficient
pathetic
meagre
plentiful
cramped
Solution:
Ample: enough or more than enough; plentiful.

Q4. In the passage above, a line is given in bold. Which of the following best describes the meaning of the line given in bold?
Even though people would like their cities to be cleaner, they also want restrictions on their freedom to drive.
People want their cities to be cleaner and so they do not want to drive cars without restrictions.
People would like their cities to be cleaner but they don’t want restrictions on their freedom.
Despite the fact that people want their cities to be cleaner, they do not want to compromise on their freedom to drive.
None of the Above
Solution:
Option (d) correctly gives the meaning of the line given in bold.

Q5. Which of the following words can fill in the blank to make it meaningful?
bold
timid
forthcoming
brazen
Both (b) and (d)
Solution:
Timid: showing a lack of courage or confidence; easily frightened. The line "Government analysis shows clean air zones to be by far the most effective measure in reducing nitrogen oxides" is positive and next line uses 'but' which means it is in contrast with the given sentence. Hence, 'timid' is grammatically and contextually correct.

Directions (6-10)- Read the following passage and answer the questions as directed. 


There is a delightful, highly sentimental story by O. Henry about a young artist in New York in the early part of the last century. Young Johnsy and her artist companion, Sue, lived in an apartment in Greenwich Village. Winter came and Johnsy caught pneumonia and she became critically ill. The doctor told Sue to be prepared for the worst. Outside their window there was a vine with attractive foliage, but it started shedding leaves one by one as summer passed through fall into winter. Finally, only one last leaf remained. Johnsy told Sue that when that leaf fell, her life would also go. A concerned elderly artist friend of the girls, hearing this story, climbed outside the window in the bitterly cold night and painted a life-like leaf at the spot from where the last leaf had just fallen. Came dawn, when Johnsy looked out of the window from her sick bed,(6)lo and behold, the leaf was still there and it continued to be there on the following days. The girl regained her will to live and was fully recovered in a few days. 

Far removed in time and far away from O. Henry’s America, in the hot climes of Chennai, I also have my own leaf or, rather, many leaves, which I have adopted and whose growth I follow closely. Leaves are a weakness for me. Leaves in their variety of shapes and hues (A)………………………………………… . In addition to being providers of shade and (9)solace to weary eyes, they are the primary producers of food on earth and the most important agents of carbon fixation and a shield against global warming. 

Q6. In the passage above a phrase is given in bold, What does the author mean by this phrase?
It is used to present something dull and weak and not able to move properly.
It is used to present a new scene, situation, or turn of events, often with the suggestion that, though surprising, it could in fact have been predicted.
It is used to represent the will and desire of a person that can make unpredictable things real and predictable
It is used to present a calm and serene atmosphere that tends to bring positivity everywhere.
None of the Above
Solution:
lo and behold: It is used to present a new scene, situation, or turn of events, often with the suggestion that, though surprising, it could in fact have been predicted.

Q7. Which of the following statements is/are true in context of the passage above?
Johnsy's life was linked with the vine leaves and was to end with the end of the last leaf.
The fake leaf helped Johnsy to regain her will power to live and helped her recover well.
Johnsy caught Jaundice and she became critically ill.
All are Correct
None is correct
Solution:
The fake leaf helped Johnsy to regain her will power to live and helped her recover well. Refer 1st paragraph last few lines.

Q8. Which of the following phrases can fit in the place of (A) given in the passage to make it contextually correct and meaningful?
are strongly salty to taste.
are things of beauty in their own right .
coloured leaf, thick, fleshy and shining.
surviving in the saline terrain.
None of the Above
Solution:
"are things of beauty in their own right" is grammatically and contextually correct and maintains the continuity of the sentence.

Q9. Which of the following words is opposite in meaning to the word given in bold in the passage?
condolence
pity
assuage
relief
distress
Solution:
Solace: comfort or consolation in a time of great distress or sadness.
Distress: cause (someone) anxiety, sorrow, or pain.

Q10. As per the passage, which of the following are not the uses or positive effects of leaves?
Providers of shade and solace
Secondary Producers of food
Help in Carbon Fixation
Act as a shield against global warming
Both (a) and (b)
Solution:
Refer last lines of paragraph 2. Leaves are referred as primary producers of food and not secondary.

Directions (11-15)- Read the following passage and answer the questions as directed. 


Cashless society is something we keep hearing these days. The Information and Communication Technology (ICT) revolution has brought the world closer – and hence the economies. Digital payment or digital transaction is the new revolution in the making. In today’s globalised and computerised context, Nepal cannot remain unaffected by the unprecedented developments that have been made in the ICT sector. We may be still a bit too far from creating a cashless society, (A)……………………………………………………………………. Digital payment is a system which effects transactions for one or multiple parties without the need for cash. Digital payments are being globally adopted now for the benefits they bring to the economies and the people. According to a World Bank report (2014), integrating digital payments into the economies of emerging and developing nations addresses (14)crucial issues of broad economic growth and individual financial empowerment. 

The government in its fiscal budget for 2018-19 has aimed to digitise government payments and revenue collection. It also aims to open bank accounts for every Nepali citizen within a year. Though it may look overambitious, the government move is praiseworthy for its openness to (15)embrace new technology and innovations and integrate them into the economy. Digital payments can be greatly beneficial in this regard, as expanding digital payments can help ensure financial services to those adults who are excluded from the formal banking sector. It is, of course, the government which has to take the lead to drive the digital financial development ahead. Digital finance also ensures transparency in interactions, thereby reducing tax evasion and empowering government agencies to keep track of financial activities. It can also help reduce crimes in black markets. Digital payment services help reduce the cost of sending money both domestically and across borders and transfers are swift. 

Q11. Which of the following phrases can complete the blank given in the passage above to make it contextually correct and meaningful?
but the country has made some progress and achieved the status of being a cashless society.
but the country has made some progress when it comes to digital payment services.
and we have achieved the progress in the right direction.
the government must act carefully so as not to violate privacy in the name of strong regulation.
None of these
Solution:
"but the country has made some progress when it comes to digital payment services." is grammatically and contextually correct and maintains the continuity of the sentence.

Q12. Which of the following statements is/are incorrect as per the passage?
In today’s globalised and computerised context, Nepal cannot remain unaffected by the standard developments that have been made in the ICT sector.
The government in its fiscal budget for 2018-19 has aimed to digitise government payments and revenue collection.
Expanding digital payments can help ensure financial services to those adults who are excluded from the formal banking sector.
All are correct
All are incorrect
Solution:
Unprecedented means never done or known before. Hence, 'standard developments' is incorrect.

Q13. Which of the following are the benefits of Digital Payments services as mentioned in the passage above?
Help reduce tax evasion
Reduce crimes in black markets
Reduce the cost of sending money both domestically and across borders
Digital payments can help ensure financial services to those adults who are excluded from the formal banking sector.
All of the Above
Solution:
All of the Above. Refer 2nd paragraph.

Q14. Which of the following words is opposite in meaning to the word given in bold in the passage?
central
clamorous
dire
trivial
imperative
Solution:
Crucial: of great importance.
Trivial: of little value or importance.

Q15. Which of the following can replace the word given in bold in the passage?
exclude
accept
repudiate
Both (c) and (b)
None of these
Solution:
Embrace: accept (a belief, theory, or change) willingly and enthusiastically.

               


  
    

Print Friendly and PDF