Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk | 16th October 2018 | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

Banking Awareness Questions for IBPS PO and Clerk | 09th October 2018

Banking Awareness for IBPS PO and Clerk  Exam 2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी अनुभागों को कुशलतापूर्वक तय करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी सहायता कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में मदद करता है बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार चरण में भी आपकी मदद करता है.



Q1.  किस लघु वित्तीय बैंक ने राष्ट्रीय स्तर पर अपनी शाखाओं में सूक्ष्म और लघु उद्यम (MSE) ग्राहकों के लिए ओवरड्राफ्ट (OD) की सुविधा लॉन्च की है?
सिटी बैंक
उज्जिवन लघु वित्त बैंक
एयरटेल भुगतान बैंक
  स्टेट बैंक ऑफ़ इंडिया
 इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक
Solution:
Ujjivan Small Finance Bank, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. The facility is an add-on product to the existing MSE term loans offered by the bank. The OD facility is offered to all MSEs with a turnover of Rs 50 lakh or more, at a competitive rate of interest.

Q2. किस संगठन ने ‘bond-i' लॉन्च किया है, जो वितरित लेजर प्रौद्योगिकी का उपयोग करके दुनिया का पहला बंधन बनाया, आवंटित, स्थानांतरित और प्रबंधित किया गया?
एशियाई विकास बैंक
भारतीय रिजर्व बैंक
संयुक्त राष्ट्र संगठन
 अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
विश्व बैंक
Solution:
The World Bank launched ‘bond-i', the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. This two-year bond successfully raised 110 million Australian dollars (USD 80.48 million).

Q3.  भारत और सिंगापुर ने नई दिल्ली में CECA में संशोधन करने वाले दूसरे प्रोटोकॉल पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के बीच द्विपक्षीय व्यापार को बढ़ावा देगा। CECA का पूर्ण रूप क्या है?
Comprehensive Economic Cooperation Agreement
Comprehensive Economic Cooperation Agency
Comprehensive Economic Company Agreement
Comprehensive Energy Cooperation Agreement
Common Economic Cooperation Agreement
Solution:
India and Singapore have signed the Second Protocol amending the Comprehensive Economic Cooperation Agreement in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries. The Protocol was signed in New Delhi by Rajneesh, Joint Secretary, Ministry of Commerce and Industry and Francis Chong, Senior Director, Ministry of Trade and Industry, Government of Singapore.

Q4.  रक्षा मंत्री श्रीमती निर्मला सीतारमण की अध्यक्षता में रक्षा अधिग्रहण परिषद (DAC) ने लगभग __________ करोड़ की सेवाओं के लिए खरीद के लिए मंजूरी दे दी।
  52,000 करोड़ रु.
  87,000 करोड़ रु.
  50,000 करोड़ रु.
  46,000 करोड़ रु.
  10,000 करोड़ रु.
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately Rs. 46,000 crores. The DAC in a landmark decision approved procurement of 111 Utility Helicopters for the Indian Navy at a cost of over Rs. 21,000 crores. This is the first project under the MoD’s prestigious Strategic Partnership (SP) Model that aims at providing the significant fillip to the Government’s ‘Make in India’ programme.

Q5. किस शहर में, इंडिया बैंकिंग कॉन्क्लेव 2018 हाल ही में आयोजित किया गया था?
मुंबई
कोलकाता
नई दिल्ली
चेन्नई
बेंगलुरु
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.

Q6.  आर्थिक नीति अनुसंधान केंद्र (CEPR) की स्थापना यूरोप में और उसके बाहर आर्थिक नीति बनाने की गुणवत्ता को बढ़ाने के लिए, उच्च गुणवत्ता, नीति-प्रासंगिक आर्थिक शोध को बढ़ावा देने और सार्वजनिक और निजी क्षेत्रों में निर्णय निर्माताओं को व्यापक रूप से प्रसारित करने के लिए  ____________ में की गई थी। 
1991
1988
1978
1983
1975
Solution:
The Centre for Economic Policy Research (CEPR) was founded in 1983 to enhance the quality of economic policy-making within Europe and beyond, by fostering high quality, policy-relevant economic research, and disseminating it widely to decision-makers in the public and private sectors. Drawing together the expertise of its Research Fellows and Affiliates, CEPR initiates, funds and coordinates research activities and communicates the results quickly and effectively to decision makers around the world. The Centre is an independent, non-profit organization and takes no institutional policy positions.

Q7. तमिलनाडु के मुख्यमंत्री एडप्पादी के. पलानीस्वामी ने उत्तरी कृष्णगिरी जिले में निवेश को आकर्षित करने के लिए एक विशेष निवेश क्षेत्र (SIR) की स्थापना के लिए आधारशिला रखी। ___________ करोड़ परियोजना के लिए आधारशिला राज्य सचिवालय से वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से रखी गई थी।
 2,420 करोड़ रुपये
 6,310 करोड़ रुपये
 10,730 करोड़ रुपये
 12,670 करोड़ रुपये
  1,000 करोड़ रुपये
Solution:
Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. The foundation stone for the Rs 2,420 crore project was laid through video conferencing from the State Secretariat.

Q8.  औद्योगिक नीति और संवर्धन डेटा विभाग के अनुसार, विदेशी प्रत्यक्ष निवेश, भारत में एफडीआई इस वित्त वर्ष (2018-19) के अप्रैल से जून तिमाही के दौरान 23% से  बढ़कर ______________ डॉलर हो गया।
32.1 बिलियन डॉलर
15.9 बिलियन डॉलर
12.8 बिलियन डॉलर
57.3 बिलियन डॉलर
82.5 बिलियन डॉलर
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal (2018-19). The foreign fund inflows in April-June 2017-18 stood at 10.4 billion dollars.

Q9.  किस बैंक ने घोषणा की है कि वित्तीय सेवा विभाग विभाग की रिपोर्ट ने इसे डिजिटल लेनदेन के सन्दर्भ में राज्य के स्वामित्व वाले नंबर एक बैंक के रूप में रेट किया है?
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
एचडीएफसी बैंक
बैंक ऑफ बड़ौदा
आईसीआईसीआई बैंक
पंजाब नेशनल बैंक
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q10. ____ को वैश्विक वित्त पत्रिका द्वारा दुनिया के सर्वश्रेष्ठ बैंक का नाम दिया गया है, जो डिजिटल नवाचार में निवेश करने की अपनी क्षमता के प्रतिबिंब में है, जबकि अभी भी अपने ग्राहकों के लिए स्थिर संचालन बनाए रखता है। 
सिटी बैंक
डीबीएस बैंक
स्टैण्डर्ड चार्टर्ड
एचएसबीसी
 बैंक ऑफ चाइना
Solution:
DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS is the first Asian bank to receive the accolade from the New York-based publication, which last year gave the title to ING Bank.

Q11.  अल्फाबेट इंक के Google ने उपभोक्ता ऋण ऑनलाइन प्रदान करने के लिए चार भारतीय बैंकों के साथ साझेदारी की है, क्योंकि $ 1 ट्रिलियन डिजिटल फाइनेंस मार्केट के लिए लड़ाई तेज है। निम्नलिखित में से कौन सा एक बैंक चार बैंकों में से नहीं है?
एचडीएफसी बैंक लिमिटेड
आईसीआईसीआई बैंक लिमिटेड
कोटक महिंद्रा बैंक लिमिटेड
फेडरल बैंक लिमिटेड
साउथ इंडियन बैंक लिमिटेड
Solution:
Alphabet Inc’s Google has partnered with four Indian banks to grant consumer loans online, as the fight for a $1 trillion digital finance market intensifies. The U.S. search giant has teamed with HDFC Bank Ltd., ICICI Bank Ltd., Kotak Mahindra Bank Ltd. and Federal Bank Ltd. to offer instant, pre-approved loans to customers.

Q12. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने भारत पोस्ट पेमेंट बैंक (IPPB) की स्थापना 800 करोड़ रुपये से ___ करोड़ रुपये के लिए परियोजना परिव्यय के संशोधन के लिए अपनी मंजूरी दे दी है। 
  2,435  करोड़ रुपये
  1,735  करोड़ रुपये
  2,735  करोड़ रुपये
 1,435  करोड़ रुपये
  8,030  करोड़ रुपये
Solution:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for revision of the project outlay for setting up of India Post Payments Bank (IPPB) from Rs. 800 crore to Rs. 1,435 crore. The additional sum of Rs. 635 crore in the revised cost estimates is on account of Rs 400 crore for Technology Costs and Rs 235 crore for Human Resource Costs.

Q13. भारत सरकार और _________ ने मध्य प्रदेश में सिंचाई नेटवर्क और सिस्टम दक्षता का विस्तार करके दोगुनी कृषि आय में योगदान करने के लिए 375 मिलियन डॉलर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए। 
विश्व बैंक
 अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
एशियाई विकास बैंक
पुनर्निर्माण और विकास के लिए अंतर्राष्ट्रीय बैंक
नया विकास बैंक
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q14. केंद्रीय वाणिज्य एवं उद्योग मंत्री और नागरिक उड्डयन मंत्री, सुरेश प्रभु, 6 वीं क्षेत्रीय व्यापक आर्थिक साझेदारी (RCEP) व्यापार मंत्रियों की बैठक के लिए भारतीय प्रतिनिधिमंडल का नेतृत्व कर रहे हैं, जिसका समापन ____ हुआ है।
चीन
सिंगापुर
मलेशिया
जापान
रूस
Solution:
Union Minister of Commerce& Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, is leading the Indian delegation for the 6th RCEP Trade Ministers’ Meeting which has concluded in Singapore.

Q15.  एशियाई विकास बैंक (ADB) और भारत सरकार ने 400 किलोमीटर से अधिक राज्य राजमार्गों के सुधार के वित्तपोषण के लिए $ 346 मिलियन ऋण पर हस्ताक्षर किए जो 12 जिलों में कनेक्टिविटी और आर्थिक केंद्रों तक पहुंच को बढ़ाएंगे। 
कर्नाटक
 पश्चिम बंगाल
राजस्थान
महाराष्ट्र
आंध्र प्रदेश
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of lndia signed a $346 million loan to finance improvement of over 400 kilometers of state highways that will enhance connectivity and access to economic centers across 12 districts in Karnataka.

               




You may also like to read:

              

Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com



Print Friendly and PDF