Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 15th May 2018

प्रिय उम्मीदवार,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 10th May 2018 (In Hindi)

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो Dena Bank PO 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. Dena Bank PO 2018 आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं





Q1. पिछले वर्ष सरकार द्वारा शुरू की गई UDAN की क्षेत्रीय कनेक्टिविटी योजना के तहत, 56 अनसक्षित एयरपोर्ट और 31 अप्रयुक्त हेलीपैड जोड़े जाएँगे. UDAN का पूर्ण रूप क्या है-
Utho Desh ka Aam Nagrik
Ude Dono ka Aam Nagrik
Ude Desh ka Aam Nagrik
Ude Desh ka Aam Nation
Ude Desh ka Agency Nagrik
Solution:
Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q2. 2018-19 के बजट में एक नई पहल के तहत एक वर्ष में एक अरब यात्राओं को संभालने के लिए हवाई अड्डे की क्षमता को पांच गुना से अधिक तक विस्तारित करने का प्रस्ताव है. इस पहल का नाम क्या है?
NAYA Nirman
NATION Nirman
NAVAL Nirman
NABH Nirman
NOTA Nirman
Solution:
The Budget proposes to expand the airport capacity more than five times to handle a billion trips a year under a new initiative - NABH Nirman. Under the Regional connectivity scheme of UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) initiated by the Government last year, 56 unserved airports and 31 unserved helipads would be connected.

Q3. समुद्र में पहली बारबहु-राष्ट्र नौसैनिक अभ्यास, MILES-18, कहाँ शुरू किया गया है.
सिल्वासा
कवरेटी
पोर्ट ब्लेयर
अंडमान
कोलकाता
Solution:
The first-ever multi-nation naval exercise at sea, MILES-18, began at the Andaman sea. 11 naval ships of 8 countries and nine Indian ships are participating in the three-day exercise.

Q4. निम्नलिखित में से किस देश ने ITB-बर्लिन(जर्मनी) के अंतिम दिन "सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शक पुरस्कार" जीता है
कनाडा
भारत
चीन
फ्रांस
स्वीडन
Solution:
India has won the "Best Exhibitor Award " at ITB – Berlin on its last day. ‘ITB- Berlin World Tourist Meet’ was convened at Berlin, Germany from 7th March to 10th March 2018. India was represented by the Minister of State (Independent charge) for Tourism Mr. K. J. Alphons along with a couple of Tourism Ministry officials.

Q5. किस मंत्री को TDP के अशोक गजपति राजू के इस्तीफे के एक दिन बाद,राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद की स्वीकृति के बाद नागरिक उड्डयन मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार दिया गया है?
राजनाथ सिंह
सुषमा स्वराज
गिरिराज सिंह
पीयूष गोयल
सुरेश प्रभु
Solution:
Commerce and Industries minister Suresh Prabhu was given additional charge of the Civil Aviation Ministry, a day after the resignation of TDP's Ashok Gajapathi Raju was accepted by President Ram Nath Kovind. The President, as advised by the Prime Minister, has directed that Suresh Prabhu, Cabinet Minister, shall be assigned the charge of the Ministry of Civil Aviation, in addition to his existing portfolio.

Directions (6-10): नीचे दिए प्रत्येक प्रश्न में चार कथन (A), (B), (C) और (D) दिए गए हैं जिनके ठीक बाद दो निष्कर्ष दिए I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मन्ना है भले ही वह सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. उत्तर दीजिये

Q6. कथन:
A. कुछ दूकान बजार हैं.
B. कुछ बजार झोपडी हैं.
C. कुछ झोपडी कमरे हैं.
D. कुछ कमरे इमारत हैं.
निष्कर्ष: 
I. कुछ इमारत झोपडी हैं.
II. कुछ कमरे बजार हैं.
यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
यदि न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है.
यदि दोनों निष्कर्ष I और II अनुसरण करते हैं.
Solution:

Q7. कथन:
A. सभी केक ब्रेड हैं.
B. कुछ ब्रेड फल हैं.
C. कुछ फल बिस्कुट हैं.
D. सभी बिस्कुट स्नैक हैं.
निष्कर्ष: 
I. कुछ स्नैक फल हैं.
II. कुछ केक फल हैं.
यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
 यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
यदि न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है.
यदि दोनों निष्कर्ष I और II अनुसरण करते हैं.
Solution:

Q8. कथन:
A. सभी बीड्स रिंग हैं.
B. सभी पोल रिंग हैं.
C. सभी रिंग बंग्लेस हैं.
D. सभी गिलास बंग्लेस है.
निष्कर्ष: 
I. कुछ बंग्लेस बीड्स हैं.
II. कुछ सभी रिंग पोल हैं.
यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
यदि न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है.
यदि दोनों निष्कर्ष I और II अनुसरण करते हैं.
Solution:

Q9. कथन:
A. सभी सब्जी पौधे हैं.
B. कोई पौधा फूल नहीं है.
C. कुछ फल जंगल हैं.
D. सभी जंगल पेड़ हैं.
निष्कर्ष: 
I. कुछ पेड़ पौधे हैं.
II. कोई पौधा पेड़ नहीं है.
यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
यदि न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है.
यदि दोनों निष्कर्ष I और II अनुसरण करते हैं.
Solution:

Q10. कथन:
A. सभी चाक़ू हथोड़े हैं.
B. सभी हथोड़े पोल हैं.
C. सभी पोल स्टिक हैं.
D. कुछ स्टिक पेंसिल हैं.
निष्कर्ष: 
I. कुछ हथोड़े पेंसिल हैं.
II. कुछ स्टिक चाक़ू हैं.
यदि केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
यदि केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
यदि या तो निष्कर्ष I या II अनुसरण करता है.
यदि न तो निष्कर्ष I न ही II अनुसरण करता है.
यदि दोनों निष्कर्ष I और II अनुसरण करते हैं.
Solution:

Q11. रजनी एक रेफ्रीजिरेटर और एक मोबाइल फोन क्रमशः 12,000 रु  और 10,000 रु में खरीदती है. वह रेफ्रीजिरेटर को 12% की हानि पर और मोबाइल फोन को 8% के लाभ पर बेचती है. उसका पूर्ण हानि/लाभ क्या है?
280 रु की हानि
2,160 रु का लाभ
240 रु की हानि
2,060 रु का लाभ
640 रु की हानि
Solution:

Q12. एक आदमी 2400 रु की घड़ी को 25% की हानि पर बेचता है. 25% का लाभ कमाने के लिए उसे घड़ी को कितनी दर पर बेचना चाहिए?
3,600 रु 
4,000 रु
3,500 रु
3,800 रु
3,900 रु
Solution:

Q13. रिहान 54,000 रु की बाइक खरीदता है. वह 8% की हानि पर उसे बेच देता है. इस पैसे के साथ वह फिर से अन्य बाइक खरीदता है और 10% के लाभ पर उसे बेच देता है. उसका पूर्ण हानि/लाभ क्या है?
657 रु की हानि 
567 रु का लाभ 
648 रु की हानि 
648 रु का लाभ 
ना तो लाभ और ना ही हानि
Solution:

Q14. दो व्यक्ति A और B एक व्यवसाय को क्रमशः 24000 रु  और 28000 रु के निवेश के साथ शुरू करते हैं. 4 महीनों के बाद C एक निश्चित निवेश के साथ उनके साथ जुड़ता है. वर्ष के अंत पर कुल लाभ 19950 रु था. लाभ में C का हिस्सा 7600 रु था. व्यवसाय में C का निवेश था?
48000 रु 
45000 रु
50000 रु
40000 रु
55000 रु
Solution:

Q15.5 सदस्यों की एक समिति को कितने प्रकार से बनाया जा सकता है जिसमें 6 पुरुष और 5 महिला सदस्य कुछ इस प्रकार होने चाहिए कि समिति में 3 पुरुष सदस्य हों? 
318
381
385
391
481
Solution:

Directions (16-20): In each of the questions given below a sentence is given in which some parts are given in bold which are grammatically correct. The other three parts of the sentence may or may not be grammatically correct. The sentence is then followed by three alternatives for the parts of the sentence which is not given in bold which may replace the incorrect portion. Choose the alternative(s) which will replace the incorrect part in the sentence to make it grammatically and contextually correct. 

Q16. In the end of the Rigvedic period(A)/, the Aryan society began to(B)/ expand of the northwestern region(C)/ of the Indian subcontinent(D)/, into the western Ganges plain(E).
 (I) At the end of the Rigvedic period
(II) expand from the northwestern region
(III) onto the western Ganges plain
Only (I)
Only (II)
Both (I)&(II)
Only (III)
All of the above
Solution:
The Correct Sentence is : At the end of the Rigvedic period, the Aryan society began to expand from the northwestern region of the Indian subcontinent, into the western Ganges plain. When we talk about any period of time it should be started with ‘at’ as we are talking about the end of the era so ‘in’ should be replaced by ‘at’. Moreover, expansion of the region has been mentioned. Therefore, there should be ‘expand from’ in place of ‘expand of’.

Q17. Many smaller clans mentioned(A)/ within early literature seems(B)/ to has been(C)/ present across the(D)/ rest of the subcontinent(E).
(I) within early literature seem
(II) to have been
(III) rest in the subcontinent
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(II)
No replacement required
Solution:
The Correct Sentence is: Many smaller clans mentioned within early literature seem to have been present across the rest of the subcontinent. Here, ‘clans’ is a plural form, therefore plural form of verb should be placed .i.e. ‘seem’ instead of ‘seems’. Furthermore, according to the rule, ‘to’ always takes ‘have’ with it so it ‘has’ should be replaced by ‘have’.

Q18. On the same time it(A)/ must be note that overwhelming(B)/ majority of Muslims in(C)/ India of Indian natives(D)/ converted to Islam(E).
(I) At the same time it
(II) must be noted that overwhelming
(III) India are Indian relatives
Only (III)
Both (I)&(II)
All (I),(II)&(III)
No replacement required
Only (II)
Solution:
The Correct Sentence is: At the same time it must be noted that overwhelming majority of Muslims in India are Indian natives converted to Islam. The same thing which we discussed in the solution of the Q1 is repeated here i.e. ‘at the same time’ should come here. Moreover, ‘must’ is followed by ‘be’, therefore third form of verb .i.e. ‘noted’ should replace ‘note’. Furthermore, the context of the passage says that the majority of the Muslims are the natives are the natives of India, thus ….’India are Indian natives’ is the correct formation.

Q19. The spark that lead to the(A)/ mutiny was the issue of new(B)/ gunpowder cartridges for the(C)/ Enfield rifle, which was insensitive(D)/ to local religious prohibition(E).
(I) The spark that led to the
(II) Mutiny were the issue of new
(III) Enfield Rifle, which is insensitive
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I)&(III)
No correction required
Solution:
The Correct Sentence is: The spark that led to the mutiny was the issue of new gunpowder cartridges for the Enfield rifle, which was insensitive to local religious prohibition. As the sentence is in the past tense, therefore the error is only in the first part .i.e. ‘lead’ should be replaced by ‘led’.

Q20. Bengal witnesses(A)/ an intellectual awakening(B)/ that was in(C)/ some way similar(D)/ to the Renaissance(E).
(I) Bengal witnessed
(II) of intellectual awakening
(III) that is in
Both (I)&(II)
Both (I)&(III)
Only (II)
Only (III)
All of the above
Solution:
The Correct Sentence is: Bengal witnessed an intellectual awakening that is in some way similar to the Renaissance. The given sentence is the present form of tense but the context of the passage talks about the awakening which is witnessed by the Bengal due to intellectual awakening. Thus, ‘Bengal witnessed’ is the correct usage, and accordingly ‘that in some way similar to’ will come further.