03/10/2017

Test of the Day in Hindi for IBPS Exam 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा.



Q1. पाकिस्तान की मदर टेरेसा के रूप में स्थानीय तौर पर ज्ञात रूथ पीफाऊ का हाल ही में निधन हो गया. वह मूल रूप से किस देश से थी?
रूस
इटली
जर्मनी
स्पेन
यूएसए
Solution:
Ruth Pfau, a German nun who devoted her life to combatting leprosy in Pakistan, has died at the age of 87. Pfau, who was known locally as Pakistan's Mother Teresa, came to the southern port city of Karachi in 1960 and spent half a century taking care of some of the country's sickest and poorest people.



Q2. पेट्रोलियम निर्यातक देशों के संगठन (OPEC) का मुख्यालय कहां स्थित है?
जिनेवा
वियना
ब्रुसेल्स
द हेग
लंदन
Solution:
Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. Headquarter of OPEC is in Vienna, Austria.

Q3. किस राज्य में स्मारकों के खजुराहो समूह हिंदू और जैन मंदिरों का एक समूह है?
मध्य प्रदेश
पश्चिम बंगाल
महाराष्ट्र
केरल
उड़ीसा
Solution:
The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q4. इंटरनेशनल क्रिकेट काउंसिल (आईसीसी)का मुख्यालय कौन से शहर में है?
दुबई
मोनाको
ब्रुसेल्स
लंदन
शारजाह
Solution:
ICC is registered in British Virgin Islands. In August 2005 the ICC moved its offices to Dubai, and subsequently closed its offices at Lord's and Monaco. The move to Dubai was made after an 11–1 vote by the ICC's Executive Board in favour.

Q5. अंतर्राष्ट्रीय युवा दिवस _____________ को विश्व भर में बनाया जाता है.
10 अगस्त
8 अगस्त
15 अगस्त
12 अगस्त
13 अगस्त
Solution:
The International Youth Day was observed across the world on 12 August.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी का अध्यन कीजिये और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये:  
कोलकाता में, आठ सदस्य अर्थात D, E, F, G, H, I, J, और K जो की एक दस मंजिला इमारत में रहते हैं जिसमे दो मंजिल खाली हैं. भूतल पहली मंजिल है और सबसे ऊपर वाला तल दसवीं मंजिल है. उन्हें विभिन्न रंग पसंद हैं अर्थात पीला, हरा, सफेद, नीला, काला, लाल, भूरा और गुलाबी. उनके पास विभिन्न पालतू जानवर हैं अर्थात कोको, लुसी, साशा, लिली, सोफी, लोला, एबी और रॉक्सी.

वह व्यक्ति जिसे गुलाबी रंग पसंद है वह 5वीं मंजिल से ऊपर किसी एक सम संख्या वाली मंजिल पर रहता है. K, उस व्यक्ति के ठीक नीचे वाली मंजिल पर रहता है जिसे काला रंग पसंद है. काला रंग पसंद करने वाले और खाली मंजिल के मध्य एक मंजिल है. एक खाली मंजिल विषम संख्या वाली है और दूसरी खाली मंजिल सम संख्या वाली है जो की ठीक उसके ऊपर है जिस पर I रहता है.  I नौवीं मंजिल पर रहता है और उसके पास लुसी है. I ठीक उस व्यक्ति की मंजिल के ऊपर रहता है जिसके पास सोफी है.  K ठीक सातवीं मंजिल के ऊपर है. खाली मंजिलों के मध्य दो मंजिल हैं. कोई खाली ताल चौथी मंजिल नहीं है. लाल रंग पसंद करने वाले और कोको पालतू जानवर वाले व्यक्ति के मध्य 3 व्यक्ति रहते हैं. वह व्यक्ति जिसे लाल रंग पसंद है वह खाली मंजिल के ठीक ऊपर रहता है. वह व्यक्ति जिसे नीला रंग पसंद है वह E के ठीक ऊपर वाली मंजिल पर रहता है लेकिन कोको पालतू जानवर वाले व्यक्ति के नीचे रहता है. G विषम संख्या वाली मंजिल पर रहता है और उसके पास एबी है. लिली पालतू जानवर वाले व्यक्ति और G के मध्य दो से अधिक मंजिले हैं. एबी और शशा पालतू जानवर वाले व्यक्ति के मध्य 2 व्यक्ति रहते हैं. वह व्यक्ति जिसे पीला रंग पसंद है वह विषम संख्या वाली मंजिल पर ठीक उसके ऊपर रहता है जिसे भूरा रंग पसंद है. F विषम संख्या वाली मंजिल पर रहता है और उस हरा रंग पसंद करने वाले व्यक्ति के ऊपर वाली मंजिल पर रहता है. J को गुलाबी रंग पसंद है और वह D की मंजिल के ऊपर रहता है और चौथी मंजिल पर रहता है. D के पास साशा और लोला पालतू जानवर नहीं है.

Q6. निम्नलिखित में से कौन सा व्यक्ति तीसरी मंजिल पर रहता है?
I
E
G
H
F
Solution:
(6-10)

Q7. लोला पालतू जानवर वाले व्यक्ति के ठीक ऊपर वाली मंजिल पर कौन रहता है?
K
I
कोई नहीं
H
E

Q8. भूरा रंग पसंद करने वाले और हर रंग पसंद करने वाले व्यक्ति के मध्य कितने व्यक्ति रहते हैं?
एक
दो
तीन
चार
छ:

Q9. यदि G सफ़ेद से संबंधित है और F लिली से संबंधित है, तो D निम्नलिखित में से किस्से संबंधित हैं?
लोला
रोक्सी
कोको
लिली
इनमें से कोई नहीं

Q10. सोफी और कोको पालतू जानवर वाले व्यक्ति के मध्य कितने व्यक्ति रहते हैं?
दो
चार
एक
तीन
कोई नहीं

Directions (11-15): निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या मान आना  चाहिए? 

Q11.   
2
4
6
8
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12.   
0.625
0.545
0.615
0.745
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13.   
0
a
1-a
1
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14.   
12
3
9
6
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15.   
143
72√7
134
70√7
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Write
Her name wasn't on the ballot, but several hundred voters wrote her in.
The government has agreed to write off the debt.
I asked her to write into the directions to her house.
The teacher wrote up the boy for throwing food at his classmates.
When he graduates, he'll be able to write his own ticket.
Solution:
I asked her to write out the directions to her house-write (something) out or write out (something)
a : to put (something) in writing on a piece of paper
write (someone) in or write in (someone) : to vote for (someone who is not on the official list of candidates) by writing that person's name in a special place on the ballot
write (something) off or write off (something)-to say officially that (money that is owed to you) will not be paid or does not need to be paid
write (someone) up or write up (someone) US : to produce an official document that reports (someone) to an authority to be punished

Q17. Add
He bought another rare coin to add onto his collection.
We were short of money. Added to that, we were lost!
They must be lying; their story just doesn't add up.
The hours that I spend traveling to work really add up.
Her research has greatly added to our knowledge of the subject.
Solution:
add to this/that and added to this/that are often used informally to introduce a statement about something that makes a thing or situation better, worse, more important, etc.
add to (something)-to make (something) larger, better, or greater

Q18. Pass
Your mom could pass as your sister!
I realized that I was letting life pass me .
The painting is a family heirloom that has been passed down through the generations.
Students should pass their papers in before they leave.
She passed the poem off as her own.
Solution:
I realized that I was letting life pass me by.
pass as (someone or something) : to cause people to believe that you are (someone or something that you are not)
pass (someone) by-to happen without being noticed or acted upon by (someone)
pass (something) down or pass down (something)-to give (something) to a younger person especially within the same family
pass (something) in or pass in (something)-to give (something) to a person who will review it
pass (someone or something) off as (someone or something) or pass off (someone or something) as (someone or something) : to cause people to wrongly believe that someone or something is someone or something else

Q19. Break
The prisoner finally broke down under intensive questioning.
he prisoner struggled to break free.
She wanted to break free from the constraints of her middle-class life.
Someone tried to break over our house while we were away.
I was listening to my favorite radio program when a reporter broke in with news about a storm.
Solution:
break into (something)-to enter (a house, building, etc.) illegally and especially by using force Someone tried to break into our house while we were away.
break down or break (someone) down or break down (someone) : to lose or cause (someone) to lose strength or the ability to resist or fight
break free- to become able to move or escape by using force or effort
break in -to interrupt or disturb someone or something

Q20. See
She saw him through at the train station.
He saw the project out to its very end.
They went to see the house over.
She saw great musical talent in her son.
I think their plan is crazy, but he apparently sees something in it.
Solution:
She saw him off at the train station.-see off-see (someone) off or see off (someone)
: to go to an airport, train station, etc., with (someone who is leaving) in order to say goodbye
see (something) out-to continue to work at (something) until it is completed
 see over (something)-to walk around and examine (a place) carefully
 see (something) in (someone or something)-to notice or perceive (something good or attractive) in (someone or something)

               

No comments:

Post a Comment