English Quiz for LIC Assistant Mains 10th December

English Quiz for LIC Assistant Mains 10th December

LIC Assistant Mains English Quiz

LIC Assistant Prelims 2019 result is out and LIC Assistant Mains examination date will be announced soon. The Prelims exam was conducted on the 30th and 31st of October 2019. Those who have made it should boost their preparation and put some extra effort to clear mains. Those who couldn’t qualify the Prelims stage, should look for the loopholes and try to fill them with doubled hard work. The English Language is a subject that you can master with lots of practice. Here, Adda 247 is providing English Quiz for LIC Mains 2019 that will help you to boost your score in the examination.

Directions (1-7): Read the following passage and answer the following questions. Some words are highlighted to help you answer some of the questions. 

IPCC’s 6th status report expected to be out by 2023.More than 200 scientists from 65 countries will begin the second round of their discussion on Monday in New Delhi to bring out the next report on the present status of climate combat. The meeting is hosted by the Union Ministry of Environment, Forest & Climate Change. Every 10 years or so, the Inter-governmental Panel on Climate Change, IPCC, which is a global body of scientists tasked with assessing scientific, technical and socio-economical information on climate change, brings out what is called the ‘Assessment Report’. (It may be remembered that the 2007 Nobel Peace Prize was shared by IPCC, whose then Chairman was DrRajendraPachuri, and the former US Vice-President, Al Gore.) These Assessment Reports, being an information bank, are keenly awaited by all countries and hence form the very basis of climate talks and action. So far, there have been five such reports — the fifth came out in 2014. Work is currently under way on the Sixth, the first draft of which is expected in July 2021.
A press release of IPCC says that the Sixth AR will “examine topics such as the link between consumption and behaviour and greenhouse gas emissions, role of innovation and technology, and assess mitigation options in sectors such as energy, agriculture, forestry, buildings, transport and industry”. As with the previous reports, the Sixth AR will also come in three parts. The first will focus on the physical science, the second will assess the impact, adaptation strategies and vulnerability and the third will cover mitigation response strategies. There will also be a ‘Synthesis Report’, which will be a summary of the three reports.
For each of the three reports, there is a working group. The meeting in New Delhi is of Working Group III, meant to bring out the report on mitigation response strategies.A spokesperson of IPCC told BusinessLine that the WG-III report will consist of 17 chapters. She said that around 200 scientists were selected out of 879 nominations to work on the report, 12 of whom are Indians. “IPCC authors and scientists are working to deliver the most relevant and up-to-date research on climate change mitigation,” says Prof PriyadarshiShukla, Co-Chair of Working Group III, in the press release.IPCC’s Sixth AR is expected to be released before 2023, the year in which the first ‘global stocktake’ will happen. Global stocktake, provided for under Article 14 of the Paris Agreement, is the process of collectively assessing where the world stands with respect to the agreement and how to improve action.

Q1. According to the passage, which of the following sentences are correct? 
(a) The IPCC is a body for assessing the science related to climate change.
(b) IPCC’s 6th status report is also released.
(c) The working group 3rd report will consists of 117chapters.
(d) All (a),(b) & (c)
(e) None of these.

S1. Ans. (a)
Sol. While going through the entire passage, it is pretty clear that only option (a) holds true.
The first option can be inferred from the following lines,  ‘Every 10 years or so, the Inter-governmental Panel on Climate Change, IPCC, which is a global body of scientists tasked with assessing scientific, technical and socio-economical information on climate change, brings out what is called the ‘Assessment Report’.

Q2. How will the sixth assessment report of the IPCC contribute in checking the global climate change?
(a) It will examine the link between the consumption and behaviour of Greenhouse gas emissions.
(b) It will assess mitigation options in sectors such as energy, agriculture, forestry, buildings, transport and industry.
(c) It will gauge the role of innovation and technology.
(d) All of the above
(e) None of these.

S2. Ans. (d)
Sol. 
While going through the second paragraph, it is evident that all the options holds true. This can be inferred from the lines of the passages,
“A press release of IPCC says that the Sixth AR will “examine topics such as the link between consumption and behaviour and greenhouse gas emissions, role of innovation and technology, and assess mitigation options in sectors such as energy, agriculture, forestry, buildings, transport and industry”.

Q3. Which of the following things is true as mentioned in the sixth assessment report of the IPCC?
(a) The first report will focus on the physical science
 (b)The second report will gauge the impact, adaptation strategies and vulnerability
(c) The third report will cover mitigation response strategies.
(d) Both (a) & (c).
(e)All (a),(b) & (c).

S3. Ans. (e)
Sol. While going through the second paragraph, it is clear that all the points are mentioned in the passage. This makes our correct option (e) our apt answer.
“The first will focus on the physical science, the second will assess the impact, adaptation strategies and vulnerability and the third will cover mitigation response strategies. There will also be a ‘Synthesis Report’, which will be a summary of the three reports.”

Q4.What doesthe word ‘global stocktake’ mean in the passage?
(a) Stocktaking is when you manually check and record the entire inventory that your business currently has on hand.
(b) Global stocktake’ refers to a proposed five-yearly review of the impact of countries’ climate change actions mentioned in the 14th article of Montreal protocol.
(c) An aspect of the global Paris Agreement climate deal – that will periodically check international progress towards meeting emissions reduction commitments to limit global warming.
(d) It is a virtual time machine that maps the location and temporal distribution of water surfaces at the global scale over the past 3.5 decades.
(e) None of these.

S4. Ans. (c)
Sol. While going through the last lines of the passage, it is pretty clear that option (c) holds true. This can be referred from the few lines of the passage,’
“IPCC’s Sixth AR is expected to be released before 2023, the year in which the first ‘global stocktake’ will happen. Global stocktake, provided for under Article 14 of the Paris Agreement, is the process of collectively assessing where the world stands with respect to the agreement and how to improve action”. Apart from that no other option fits as there is nothing mentioned in the passage about that.

Q5. Which of the following is true about the third working group according to passage?
(a) A task force is a small group, usually four to twelve people, that brings together a specific set of skills to accomplish a short-term task. It may be called a "project team" or a "working group.
(b) WG III focuses on climate change mitigation, assessing methods for reducing greenhouse gas emissions, and removing greenhouse gases from the atmosphere.
(c) The third working group is a group made by the UNCTAD.
(d) . A task force is often essential when the project involves complex or thorny issues, or when solutions will require organizational change.
(e) None of these.

S5. Ans. (b)
Sol. While going through the lines of the passage, it is pretty clear that option (b) holds true. This can be referred from the few lines of the passage, “The first will focus on the physical science, the second will assess the impact, adaptation strategies and vulnerability and the third will cover mitigation response strategies.”

Q6. Identify the word which has the same meaning as the given word in bold in the passage.
Mitigation
(a) Proactive
(b) Reduction
(c) Increase
(d) Accolade
(e) None of these.

S6. Ans. (b)
Sol. Mitigation means “The action of reducing the severity, seriousness, or painfulness of something”.
Proactive means- creating or controlling a situation rather than just responding to it after it has happened.

Q7. Identify the word which has the opposite meaning as the given word in bold in the passage.
Vulnerability
(a) Inertia
(b) Susceptibility
(c) Security
(d) Acclamation
(e) None of these.

S7. Ans. (c)
Sol. 
Vulnerability means -the quality or state of being exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.
The correct option is option (c).

Direction (8-15): Given below is a paragraph consisting of blanks. Identify the correct option among the five alternative pairs that should fill the blank against the number to make the paragraph contextually meaningful and grammatically correct.
India’s only aircraft carrier INS Vikarmaditya is set to sail from the Kochi port on October 23 for basin trials before returning to its home port at Karwar after undergoing a five-month _________(8) at a cost of ₹705 crore at the Cochin Shipyard.
This was the second refit of the carrier since its induction into the Indian Navy in 2013. Both refits were performed by the Cochin Shipyard. “It’s a short refit, but the Navy planned it in such a way that the underwater work package of the next refit – a longer maintenance ____________(9) to be conducted in 2020 or 2021 – was also taken up along with this. This means that the carrier is not required to be dry-docked for the next five-six years,” Captain Puruvir Das, commanding officer of Vikramaditya, told The Hindu on the sidelines of a media visit to the carrier now ___________(10)at the Kochi port.

“The carrier’s hull got treated and painted. We have a large number of tanks and spaces which got cleaned and painted too. Then we had some work on the shafts – the carrier has four of them. In floating condition, a diver goes down and measures the ______________(11) of the shafts with some gauges, but they are fully checked when dry-docked. We had found during routine check-ups that some temperature readings of the shafts were going high, so we had to dry-dock to check the condition of the bearings. That’s been done now,” Capt Das said. Sources said 16 of the 25 shaft bearings were changed as part of the refit.
“When the carrier is alongside the jetty (that’s right now), the shafts will be turned at very low RPM to see if everything is rotating properly and once we are out at sea, higher ________________(12) will be done. There will be a large number of workers of the Cochin Shipyard as we go out for the trials to attend to any possible issues. Once it is over, they will return by boat and we will ___________(13) to Karwar,” he said.

He said the Navy was looking at various options for berthing the vessel for its next major maintenance – the normal refit that would come around 2020-21.“First, we need a docking space and you need depths. Karwar is suitable for us. Then you need the vendor base, which is well-established in Kochi. But the problem is that we will occupy this berth, the Ernakulam Wharf (at the port) for a long period. It isn’t a naval port. ____________(14) up the channel is another issue. But the Navy is looking at it all and will take a call in a month or two,” he said.Captain Das also pointed out that the air wing of Vikramaditya was full-fledged right now and that the carrier would be in Goa in November for flying _____________ (15). Over the last 10 days, nearly 16,000 people visited the carrier.

Q8. 
(a) refit
(b) blueprint
(c) joints
(d) tweak
(e) None of these.

S8. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (a) is the most viable choice.

Q9. 
(a) sweep
(b) routine
(c) delay
(d) base
(e) None of these.

S9. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (b) is the most viable choice.

Q10. 
(a) reborn
(b) requisite
(c) docked
(d) damage
(e) None of these.

S10. Ans. (c)
Sol. 
The correct option is option (c).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (c) is the most viable choice.

Q11. 
(a) health
(b) fallacy
(c) junction
(d)compete
(e) None of these.

S11. Ans. (a)
Sol. 
The correct option is option (a).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (a) is the most viable choice.
Fallacy means ‘a mistaken belief, especially one based on unsound arguments.’

Q12. 
(a) strictness
(b) undesirable
(c) revolutions
(d) reinforce
(e) None of these.

S12. Ans. (c)
Sol. 
The correct option is option (c).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (c) is the most viable choice.

Q13. 
(a) insure
(b) proceed
(c) address
(d) accident
(e) None of these.

S13. Ans. (b)
Sol. 
The correct option is option (b).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (b) is the most viable choice.

Q14. 
(a) excellent
(b) distinct
(c) Follow
(d) Dredging
(e) None of these.

S14. Ans. (d)
Sol. 
The correct option is option (d).
Dredging means ‘bring up or clear (something) from a river, harbour, or other area of water with a dredge’. All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (d) is the most viable choice.

Q15. 
(a) complex
(b) operations
(c) legible
(d) popular
(e) None of these.

S15. Ans. (b)
Sol. 

The correct option is option (b).All other words fail to fit contextually and grammatically in the sentence. Hence, option (b) is the most viable choice.