IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 13th of September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 13th September 2019. This quiz is based on two topics-column Based Error and Sentence Completion.



Directions (1-8): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B, and C and in the second column, the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.
Q1.
Column (1):
(A) Petrochemicals is another area that
(B) Russia envisions potential threats to
(C) The recent appointment of five Governors by the
Column (2):
(D) American companies have looking at
(E) the current balance of power in Eurasia
(F)President must be viewed with grave skepticism
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these
S1. Ans. (a)
Sol. Here, out of the given options, only C-F and B-E form contextually meaningful and grammatically correct sentences. The sentences thus formed are:
(i) Russia envisions potential threats to the current balance of power in Eurasia.
(ii) The recent appointment of five Governors by the President must be viewed with grave skepticism.

Q2.
Column (1):
(A) This reignites the debate around the office of
(B) Decriminalization is the first step towards recognized
(C) The rights of equality and non-discrimination on the
Column (2):
(D) of equal rights, but the two cannot be conflated.
(E) ground of sexual orientation has not covering under this Bill.
(F) the Governor, its appointments and processes involved.
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of thes
S2. Ans. (b)
Sol. Here, only A-F frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. Rest of the options are grammatically incorrect. The sentence thus formed is,
(i) This reignites the debate around the office of the Governor, its appointments and processes involved.

Q3.
(A) A challenge to Section 377 of the Indian Penal Code
(B) ISRO only needs to explain its setbacks, not hide them
(C) While that may be a dated quote
Column (2):
(D) he was hiding in the horizon
(E) with the cellophane of national pride
(F) the operation had been an emotional experience for us
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these
L1 Difficulty 2
QTags column-based
S3. Ans. (c)
Sol. Here, only B-E can form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The rest of the options are neither grammatically nor contextually fit to form a sentence. The sentence thus formed is,
(i) ISRO only need to explain its setbacks, not hide them with the cellphone of national pride

Q4.
Column (1):
(A) While he is the king of clay and quite adept on
(B) The need of the hour calls not only
(C) Judges of the High Court are as much constitutional
Column (2):
(D) for statesmanship demands, it is required courage
(E) grass, the acrylic has often been his bane
(F) functions of judges of the Supreme Court
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-D
(d) A-E
(e) None of these
S4. Ans. (d)
Sol. Here, only A-E are suitable to form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, “While he is the king of clay and quite adept on grass, the acrylic has often been his bane. “

Q5.
Column (1):
(A) This is not only a case of humiliation but amounts to
(B) Keeping with her high dignity, the judge even
(C) Many questions arise in the wake of this decision
Column (2):
(D) it disgraced a person in public life
(E) he refused to go to the press on this issue
(F) were collegium there are absolutely no answers
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-D
(d) A-E
(e) None of these
S5. Ans. (e)
Sol. The right answer choice is option (e). There are no suitable options as given as above in order to form a contextually meaningful and grammatically sentence.

Q6.
Column (1):
(A) The accumulated impacted of the NRC on the
(B) For those excluded, the appeal period only brings
(C) Climate change is a global problem, and
Column (2):
(D) psyche of the vulnerable had be superiority
(E) the mere possibility, not certainty, of inclusion
(F) a global problem needs a global solution
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-D
(d) A-E
(e) None of these
S6. Ans. (a)
Sol. Here, only C-F and B-E form contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentences thus formed are,
(i) For those excluded, the appeal period only brings the mere possibility, not certainty, of inclusion.
(ii) Climate change is a global problem, and a global problem needs a global solution.

Q7.
Column (1):
(A) Some impact of global warming was already felt
(B) The total amount of “carbon compensation” made by
(C) These are hugely contentious times for
Column (2):
(D) India’s criminal justice system have been biased
(E) they pay around $570 billion with great margins
(F) during the Tamil Nadu water crisis this year
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-D
(d) A-E
(e) None of these
S7. Ans. (b)
Sol. Here, only A-F form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, “Some impact of global warming was already felt during the Tamil Nadu water crisis this year. “

Q8.
Column (1):
(A) In their perception, the prosecution team is
(B) There is also controversy over the need for
(C) Police custody casts a serious
Column (2):
(D) it is requiring interrogation of an accused person
(E) somehow trying to fix the accused
(F) this was responsibility on the investigating officer
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these
S8. Ans. (c)
Sol. Here, only B-E is suitable to form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, “In their perception, the prosecution team is somehow trying to fix the accused. “

Directions (9-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/ completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences.

Q9. The latest triumph________________________, well-rested and mentally sharp Nadal could achieve.
(a) showed what a healthy,
(b) was supremely efficient,
(c) are still the hegemonic,
(d) scenario for the fans at least
(e) in his illustrious career
S9. Ans. (a)
Sol. The right answer choice is option (a) and the correct sentence will be, ‘The latest triumph showed what a healthy, well-rested and mentally sharp Nadal could achieve.’

Q10. Making work ________________is a low priority, although the productivity benefits of such investments have always been clear.
(a) decades of high growth
(b) environment more safe
(c) seeks to amalgamate
(d) forming of safety committees
(e) incidents make it imperative
S10. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b) and the correct sentence will be, ‘Making work environment more safe is a low priority, although the productivity benefits of such investments have always been clear.’

Q11. It is easy _______________police agencies charged with efficient solving of crime with arbitrariness.
(a) under controlled conditions
(b) to devote several sittings
(c) to criticize and accuse
(d) peruse prosecution documents
(e) to a bail applicant
S11. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c) and the correct sentence will be, ‘It is easy to criticize and accuse police agencies charged with efficient solving of crime with arbitrariness.’

Q12. The Factories Act currently mandates appointment of a bipartite committee ______________________hazardous processes or substances.
(a) clearly requires retention
(b) formation of safety committees
(c) Compromising on safety can
(d) in units that employ
(e) number of fatalities and injuries
S12. Ans. (d)
Sol. The Correct answer choice is option (d) and the correct sentence is, ‘The Factories Act currently mandates appointment of a bipartite committee in units that employ hazardous processes or substances.’

Q13. Academia has provided ____________works remarkably well to achieve the multiple goals of media access, reading literacy and language learning.
(a) simply mandate broadcast policy
(b) measure has stubbornly resisted
(c) the production process itself
(d) cost of SLS is negligible
(e) strong evidence that SLS
S13. Ans. (e)
Sol. The correct answer choice is option (e) and the correct sentence is, ‘Academia has provided strong evidence that SLS works remarkably well to achieve the multiple goals of media access, reading literacy and language learning.’

Q14. The positions held by intellectuals on Assam only __________________descension into regional exclusivism.
(a) further, legitimize a rapid
(b) reveal a narrow vision
(c) aiming to undertake a communal
(d) radical experience of man
(e) appeal period only brings
S14. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a) and the correct sentence is,’ The positions held by intellectuals on Assam only further, legitimize a rapid descension into regional exclusivism.’

Q15. With China in the first list and some of the first world countries in the second, it’s ____________wants to achieve.
(a) climb down the emissions
(b) obvious what this policy
(c) the global compensation
(d) on how lower their emissions
(e) comparison to the global average

S15. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b) and the correct sentence is,’With China in the first list and some of the first world countries in the second, it’s obvious what this policy wants to achieve.’

You may also like to Read: