IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 6th of September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains


IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 2nd September 2019. This quiz is based on topic-
Error Detection & Double Fillers.


Direction (1-7): In the question given below, there are four sentences. Choose the sentence which is grammatically incorrect as your answer. If all the given sentences are grammatically correct or require correction in all the sentences, choose (e)  i.e. “All are correct” as your answer.
Q1. 
(a) The National Medical Commission (NMC) Bill has been passed by both Houses of Parliament, heralding a new era in medical education in India.
(b) Escalating tensions between the two neighbours naturally led to the announcement of retaliatory unilateral decisions, one after the other.
(c) Equity mutual fund returns have been hit hard by GDP slowdown and its affect on the stock market.
(d) The quantum of loss that has been incurred by traders in both India and Pakistan has varied according to the nature of trade and the trade route.
(e) None of these.

S1. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c). The word “affect” must be replaced with “effect”.

Q2. 
(a) The U.K. economy may be in a better shape of most people think it is — and that would allow it to cushion the negative effects that could arise from a no-deal Brexit scenario, an economist said on Wednesday.
(b) The bank had started to show improvement in performance in the last couple of quarters.
(c) Over-exposure to FDs is not good, and you need to assess your asset allocation and goals to decide how much money you should park in them
(d) The current spells over the last 24 hours is expected to continue till Friday, and has already brought the city’s public transport system to a standstill
(e) None of these.

S2. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a). Better is followed by preposition “than” but not “of”.

Q3. 
(a) The National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.(NAFED) move to buy all three grades of apple at higher price may provide a lifeline to apple growers in Kashmir
(b) The first Gaganyaan flight scheduled for 2022 will carry three astronauts, who will be picked from among the test pilots in the armed forces.
(c)The kind of risk weight you give to different assets, or the kind of treatment you give to collaterals, differ with one country to another.
(d) Better infrastructure networks and credit facilities are required to boost textile exports, suggests a new study
(e) None of these.

S3. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).Differ from is used to Imply “unlike things” whereas Differ with is used to imply “disagreement” (as in differing with a point of view).

Q4. 
(a) The Madhya Pradesh government had recently announced a set of regulations for app-based taxi services.
(b) Now, with a subscriber base of more than 340 million, R.Jio has emerged as the second-largest and the fastest-growth telecom operator in the world.
(c) This teacher's day, learn some good money habits that will hold your personal finance in good stead
(d) Fixing a financial goal is important, but equally important is to understand how much you would need to reach that goal.
(e)None of these
S4. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).Growth should be replaced with “Growing”.

Q5. 
(a) The softer growth in sales and new work orders for services firms shouldn’t be surprising in the wake of the ongoing consumption slowdown.
(b) Weighing on silver price is weakening demand outlook amid slowdown in industrial activity in major economies.
(c) Time passed meaningless in that little room, measured only in the breaths she took in and out, in the soft clicking of her needles.
(d) Gold and silver prices fell sharply today in tandem with a decline in global prices.
(e) None of these.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).The word “meaningless” should be replaced by “meaninglessly”.

Q6. 
(a) Those who are not in the final NRC list will not be detained and will continue to enjoy all the rights as before till they have exhausted all the remedies available under the law.
(b) Lowering the cost of funds for consumers and businesses is crucial for supporting economic growth.
(c) Travellers booking tickets even a month before the festive season will have to pay a much higher amount.
(d) If a virus is in the human population then over time the number of variants will steady increase.
(e) None of these.

S6. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d). “Steady” should be replaced with “steadily”.

Q7. 
(a) The Final Four has become the most hottest ticket in sports, even harder to get than Super Bowl tickets.
(b) The criticism became sharper as market volatility spiked, especially after 2013 taper tantrum when foreign investors rushed to liquidate emerging market assets.
(c) Overall, rather than attempt piecemeal fixes to individual cases of fraud, the RBI needs to undertake system-level interventions to improve risk management at PSBs.
(d) The government is considering a cut in the goods and services tax (GST) rate on hybrid vehicles.
(e) None of these.

S7. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a). The most hottest should be replaced with the hottest.

DIRECTIONS (8-15): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.
Q8. The ________________ of the special status of J&K has the support of the majority of the political community outside the Valley, although the decision is under judicial ___________.
(a) mastery, fluent
(b) efficiency, thorough
(c)  lethargy, dull
(d) revocation, review
(e) None of these.

S8. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q9. “At the start of this year, a fretful Emmanuel Macron _______________ his presidential plane and cleared his diary in order to focus on civil _______________ at home.
(a) reduce, encourage
(b) burnt, hit
(c) grounded, disorder
(d) presumed,  finish
(e) None of these.

S9. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q10. We expect problems relating to climate change to put increasing ___________ on liveability scores in the coming years and for the number of cities ___________ to grow,”
(a) pressure, affected
(b) gutted, engulfed
(c) allow, important
(d) interrogation, admit
(e) None of these.

S10. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q11. Despite the concerns over data security and ______________, consumers seem _______________ as facial recognition payment hits the high streets
(a) strengthen, assignment
(b) privacy, unperturbed
(c) ambit, see
(d) limits, stipulate
(e) None of these.

S11. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q12. The _______________ relations between two American allies will make it harder to manage rising __________________ in East Asia
(a) though, fell
(b) dreamt,  repercussions
(c) demolished, entered
(d) deteriorating, tensions
(e) None of these.

S12. Ans. (d
Sol. The correct option is option (d).

Q13. Lost __________ this political controversy was the deeper ________________ question of whether central banks need capital at all.
(a) perfect, disintegrates
(b) static, decomposes
(c) amid, economic
(d) height, assimilation
(e) None of these.

S13. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q14. Democracies are generally thought to die at the barrel of a gun, in coups and ______________. These days, however, they are more likely to be ____________ slowly in the name of the people.
(a) position, embarking
(b) development, directed
(c) baseless, unjustified
(d) revolutions, strangled,
(e) None of these.

S14. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q15. South Korea’s willingness to curb intelligence-sharing is ___________, given the gravity and _______________ of the threat from North Korea in particular.
(a) fully, punctuality
(b) economically, profligacy
(c) unnerving, immediacy
(d) aware, possession
(e) None of these.

S15. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).



You may also like to read:


All the Best BA'ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!