IBPS PO Prelims English Quiz: 7th of September 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Practice set for 07th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.
Directions (1-5): For each of the following sentences, four words are highlighted in bold and numbered as (A), (B), (C) and (D). One or more words have been swapped from their places and interchanged with another word which is highlighted and labeled. Choose the option which displays correct swapping of words making the sentence grammatically correct and contextually meaningful. If all words are in their places, choose option (e) as “No Correction Required”. 

Q1. JNU’s registrar is review (A) them to submit(B) their curriculum vitae to a university-appointed committee(C) which will asking (D) their position.
(a) A-D
(b) A-C
(c) B-D
(d) A-D and B-C
(e) None of the above

S1. Ans. (a)
Sol. Here, replacing A-D will make the sentence contextually and grammatically correct.


Q2. India has not been able to advantage(A)its exports to take increase(B) of opportunities that have arisen(C) in global trade due to geopolitical(D) realignments.
(a) A-D
(b) A-B
(c) B-D
(d) A-D and B-C
(e) None of the above

S2. Ans. (b)
Sol. Here, (A) and (B) are incorrectly placed and replacing them with each other will make the sentence contextually correct.


Q3. The low inflation(A) rate that the Modi government likes to showcase(B) comes at the cost of our farmers and their incomes(C), by inflicting misery(D) on over 50% of India’s population.
(a) A-D
(b) A-B
(c) B-D
(d) A-D and B-C
(e) None of the above
S3. Ans. (e)
Sol. Here, all the highlighted words are correctly placed, hence no replacement is required.


Q4. The government should confusion (A) the issue through diplomatic determine (B) with the U.S. government and channels (C) whether Mr. Trump made the comments out of pursue (D) or deliberately.
(a) A-D
(b) A-B
(c) B-D
(d) A-D and B-C
(e) None of the above
S4. Ans. (d)
Sol. After, replacing A-D and B-C, the sentence gets corrected grammatically and contextually.

Q5. The organization has halt (A) leadership to many countries which in 10 years (2001-2010) could provided (B) the epidemic(C) and reverse the trend(D).
(a) A-D
(b) A-B
(c) B-D
(d) A-D and B-C
(e) None of the above

S5. Ans. (b)
Sol. Here, replacing A-B will make the sentence contextually correct.


Directions (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given with one blank. Below each sentence, FOUR words are given out of which two can fit into the sentence. Five options are provided with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can coherently fit into the given sentence.

Q6. AIDS affects the poor, the __________________________ communities disproportionately as they face challenges in accessing the ‘test and treat’ programs.

(I) marginalized,
(II) countryside
(III) located
(IV) strengthen

(a) (I) and (II)
(b) (I) and (IV)
(c) (II) and (III)
(d) (III) and (IV)
(e) None of these
S6. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is “countryside and marginalized”.

Q7. Operation Parakram (2001-02) — meant a sustained period of deep hostilities, with diplomatic missions _______________.

(I) Downgraded
(II) Specified
(III) Doubled
(IV) Truncated

(a) (I) and (II)
(b) (I) and (IV)
(c) (II) and (III)
(d) (III) and (IV)
(e) None of these
S7. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is, “Downgraded and truncated”.

Q8.  New Delhi’s decision to embark on a course that will need _______________ India-Pakistan meetings is nothing short of a breach of its otherwise firm “no talks without terror ending” policy.

(I) Stressed
(II) Regular
(III) Repeated
(IV) Installed

(a) (I) and (II)
(b) (I) and (IV)
(c) (II) and (III)
(d) (III) and (IV)
(e) None of these
S8. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is, “regular and repeated”.


Q9. In the last few years, every avenue has been shut down from those for official, _______________ talks.

(I) Several
(II) General
(III) Bilateral
(IV) Regional

(a) (I) and (II)
(b) (I) and (IV)
(c) (I) and (III)
(d) (III) and (IV)
(e) None of these
S9. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is, “Bilateral and Regional”.



Q10. TPPs should also be required to submit verifiable evidence to ____________________ the disclosures.

(I) Support
(II) Substantiate
(III) Mediation
(IV) Deliberately

(a) (I) and (II)
(b) (I) and (IV)
(c) (II) and (III)
(d) (III) and (IV)
(e) None of these

S10. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is, “ Support and Substantiate”.


Directions (11-15): In each of the following questions below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternative among the four given options. If no correction is required against any given bold word, mark (e),.i.e. “None of the above” as your answer. 

Q11.Though the hottest move will surely lower the interest cost on new floating rate loans availed by borrowers to buy cars or homes, it may force banks to start hurtful the interest rate.

Column A
(1) Hottest
(2) Floating
(3) Borrowers
(4) Hurtful

Column B
(5) Latest
(6) Detached
(7) Pledgers
(8) Cutting

(a) Both (1-5) and (4-8)
(b) Only (3-7)
(c) Only (2-8)
(d) Both (3-5) and (2-8)
(e) None of the above

S11. Ans. (a)
Sol. Here, replacing 1-5 and 4-8 i.e, ‘hottest-latest’ and ‘hurtful-cutting’ will make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.


Q12. Hepatitis B infection at a young age turns chronic, causing over 1,00,000 overdue deaths annually from liver cirrhosis or liver cancer.

Column A
(1) Infection
(2) Chronic
(3) Overdue
(4) Cancer

Column B
(5) Dirt
(6) Fleeting
(7) Premature
(8) Cancerous

(a) Both (1-5) and (4-8)
(b) Only (3-7)
(c) Only (2-8)
(d) Both (3-5) and (2-8)
(e) None of the above
S12. Ans. (b)
Sol. Here, replacing 3-7 i.e, ‘overdue-premature’ will make the sentence grammatically correct and contextually meaningful.


Q13. In a consumption-oriented environmental, the kind of idealism school teaching requires is not easy for a young person to cultivate and sustains.

Column A
(1) Environmental
(2) Teaching
(3) Young
(4) Sustains

Column B
(5) Environment
(6) Teach
(7) Youth
(8) Sustain

(a) Both (1-5) and (4-8)
(b) Only (3-7)
(c) Only (2-8)
(d) Both (3-5) and (2-8)
(e) None of the above

S13. Ans. (a)
Sol. Here, replacing ‘1-5’ and ‘4-8’ will make the sentence both contextually meaningful and grammatically correct.

Q14. This has only made a marginal distinguished, as the proportion of trained teachers who get through the test is low, curing a vast backlog in recruitment.

Column A
(1) Distinguished
(2) Trained
(3) Curing
(4) Recruitment

Column B
(5) Difference
(6) Trainer
(7) Creating
(8) Personnels

(a) Both (1-5) and (4-8)
(b) Both (1-5) and(3-7)
(c) Only (2-8)
(d) Both (3-5) and (2-8)
(e) None of the above


S14. Ans. (b)
Sol. Here, replacing 1-5 and 3-7 i.e, ‘distinguished-differences’ and ‘curing-creating’ will make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.


Q15. Our compensated vulnerability to the power of propaganda and rumor is not new; disrespect for the teacher’s dedication to a life of intellect is.

Column A
(1) Compensated
(2) Propaganda
(3) Disrespect
(4) Intellect

Column B
(5) Collective
(6) Restricted
(7) Impertinent
(8) Circumscribed

(a) Only (1-5)
(b) Both (1-5) and(3-7)
(c) Only (2-8)
(d) Both (3-5) and (2-8)
(e) None of the above

S15. Ans. (a)
Sol. Here, replacing 1-5 i.e, ‘compensated-collective’ will frame the given sentence meaningfully and grammatically correct.


You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!