IBPS PO Prelims English Quiz: 6th of September 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Error Detection Quiz for 06th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 
Q1. The evidence for evolution (A) /is so overwhelming (B)/ that scientists say the probability (C)/of being true approaches 100 percent (D)/No Error.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S1. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).Before being we will use “it” because no any subject of reference given here.

Q2.  The ancient way to settle (A) /a quarrel was to choose (B)/ a leader from each side(C)/ and let them to fight it out(D)/No Error.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S2. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).After we use “Let”, we use let + subject + V1 as the syntax.

Q3. Having had (A) /heard the notice, (B)/ the reporters all(C) /squeezed into the hall(D). /No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S3. Ans. (a)
Sol.  The correct answer choice is option (a).Syntax is Having + V3,Here the usage of “had” here is superfluous.

Q4. No sooner she set eyes (A) / on the gentleman than she (B)/ recognised his pecuniary position(C)/ to be merely temporary (D)./No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S4. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).This is the case of inversion here in part (a), We will use ‘no sooner did she set eyes’. Or ‘no sooner had she set eyes’.

Q5. People of my generation (A) /who lived through World War II (B)/ have vividly memories(C)/ of confusion and incompetence (D). /No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d)D
(e) None of these.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).We will use vivid in place of vividly.

Q6. The bank will lend (A) / your company almost (B)/quite a huge sum of money(C)/ on very favourable  terms(D). /No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S6. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).The usage of almost is incorrect here because before the word quite we never use adverb.

Q7. One of my (A) /earliest childhood memory (B)/is of my mother reading(C)/ stories to me by the fire (D)./No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S7. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).The word memory should be replaced by “memories”.

Q8. My professional (A) /training has (B) /taught me to (C)/look at things logical (D)/No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S8. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).When we use look at we will use an adverb in place of an adjective.
So Here logical should be replaced by the word “Logically.”

Q9. I am worked (A) /in the wildest (B) /and most uncivilized (C)/parts of the world (D)/No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).”am worked” should be used in place of “am working”

Q10. The world-famous hospital(A) / is facing closure, but(B) /doctors and nurses are(C)/ working very hardly to make sure it stays open(D)./No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S10. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d). In place of hardly, the word hard should be used.

Q11. The fish were (A) /momentarily startled at(B)/ my sudden appearance(C)/, but after a while they ignored me(D)./No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S11. Ans. (e)
Sol. The correct option is option (e).The sentence is absolutely correct.

Q12. The reason why people give up (A) /so quickly is because they (B)/ look upon how far they still have to go(C),/instead of how far they have come(D). /No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S12. Ans. (c)

Sol. The correct option is option (c).”Look upon” should be replaced by “look at”

Q13. I shall take four (A) /different examples (B)/ from contemporary literature to (C)/illustrate about my point (D). /No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S13. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).Usage of “about” is superfluous after the word   “Illustrate”.

Q14. She remained behind (A)  /the leading students for(B) /the two first years and surpassed(C)/ them in the last year(D)./No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S14. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).The “two first” should be replaced by “first two” as we put ordinal adjective before the cardinal adjective.


Q15. Bigotry may be(A) / roughly defined as(B)/ the anger of men(C)/ who has no opinions(D)/No Error
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S15. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d). ”Has” should be replaced by “have”.