IBPS PO Prelims English Quiz: 4th of September 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Double fillers Quiz for 04th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.


Directions (1-15): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.

Q1. The slowdown is cyclic, _______________ by a focus on structural reform, that neglected _________________ to a slowdown in industry and investment evident since 2011.

(a) link ,close
(b) effected, prosper
(c) attracted, continue
(d) aggravated, responding
(e) None of these.

S1. Ans. (d)

Sol. The correct option is option (d)

Q2. As oil import dependence sets a floor to rupee ____________, stimulating domestic demand and reducing supply costs to maintain the Indian industry’s export _____________ is particularly important.
(a) successful, drawing
(b) depreciation, competitiveness
(c) increase, populist
(d) strong, following
(e) None of these.

S2. Ans. (b)    
Sol. The correct option is option (b)

Q3. Given the scenario, it is ____________ for New Delhi to not adopt a zero-sum game approach and objectively contextualise the Indo-Japan strategic partnership ___________ interchangeable variables of the emerging strategic equation.
(a) pertinent, amidst
(b) virtue, criticized
(c) calamity,  reverenced
(d) reliable , evolving
(e) None of these.

S3. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a)

Q4. Prime Minister Narendra Modi’s visit to Japan as part of the 13th Annual Summit on October 28-29, 2018, has shed light on the evolving ______________ of the Indo-Japan bilateral relationship against the _______________ of a changing but volatile global order.
(a) gutted, engulfed
(b) direct, extra
(c) dynamics, backdrop
(d) perfect, retrogades
(e) None of these.

S4. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q5. Most stock market commentators are extremely _____________ and attempt to find a ______________ to every bad news.
(a) follow, plan
(b) designed, anticipation
(c) degree, appreciation
(d) optimistic, silver lining
(e) None of these.

S5. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d)

Q6. If the UK exits the European Union without a deal, it is likely to adversely _____________ the country as well as the foreign companies ______________ out of the UK.
(a) escalation, elitist
(b) impact, operating
(c) encouraged, reinforce
(d) visualize, hidden
(e) None of these.

S6. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b)

Q7. Smartphone companies, along with their ___________________, became tired of the black slabs that have been our constant __________________ for the past many years.
(a) readily, which
(b) captive, achievement
(c) customers, companions
(d) level, advance
(e) None of these.

S7. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q8. The blockchain ledger system enables smart contracts with self-executing checks and balances based on ___________________ keys when the necessary conditions are __________________.
(a) encryption, fulfilled
(b) presumed, failed
(c) control, insist
(d) action, observe
(e) None of these.

S8. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a)

Q9. To achieve the government’s ________________ targets for renewables, there is need for grid integration solutions that allow ___________________ of renewable energy sources with the grid.
(a) ambitious, integration
(b) accumulative, motive
(c) stopped, detected
(d) monitor, influence
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a)

Q10. The first phase of the Chennai Metro Rail has already _________________ operations and is expected to be fully ____________________ by end of this month.
(a) necessary, applicable
(b) commenced, commissioned
(c) insatiable, contain
(d) prominent, easy
(e) None of these.

S10. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b)

Q11. The publication of the final National Register of Citizens on Saturday brings no closure to the ___________ issue of illegal _________________ to Assam yet.
(a) skill, pleasant
(b) link, closure
(c) vexed, immigration
(d) vice, reverenced
(e) None of these.

S11. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q12. Unlike Pakistan, India has set for itself high ___________________ as a democratic secular polity and a ____________________ nuclear power.
(a) invoked, organised
(b) brought, passing
(c) standards, responsible
(d) measures, decided
(e) None of these.

S12. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q13. The drama of government-formation and Cabinet shuffle amid shifts in political ______________ in Goa serves as a reminder of the dark shadows of _________________ and intrigue that lurk within Indian democracy.
(a) fully, punctuality
(b) acknowledged, description
(c) invited, living
(d) allegiance, manoeuvre
(e) None of these.

S13. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d)

Q14. The _______________ problem of the economy that makes it difficult to finance universal social security is the ____________________ of resources with the state.
(a) economically, truth
(b) structural, paucity
(c) desirous, mitigate
(d) perplexing, repulsive
(e) None of these.

S14. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q15. At a time when the Indian economy has slowed down ____________________ and has hit a 15-year low in growth, we need more solid and ________________ reforms which can bring the economy back on track.

(a) ambit, see
(b) expected, ran
(c) considerably, robust
(d) reliable, evolving
(e) None of these.

S15. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)





You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!

Print Friendly and PDF