IBPS PO Prelims English Quiz: 2 सितम्बर 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019


IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have English Mix Quiz for 2nd of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

(Directions 1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A)Some of the European cities are also not prepared with any form of air conditioning.
(B)In the African Peninsula, another port city, Cape Town, met with a similar fate, prompting mandatory rationing of water.
(C)The ‘empty chair’ during the recently concluded G-7 meeting was not just a low point for the coveted gathering in France, but also disheartening for those conscious of the catastrophic changes in the climate.
(D)Despite the havoc caused by climate change, there is not enough financing to support for renewable energy and mitigating environmental changes.
(E)Around the same time, the Bay of Bengal city of Chennai saw its five-million population jostling for drinking water.
(F)Earlier in June, most Europeans were caught unaware by the heatwave, a recent phenomenon in this part of the world.
(G)The International Energy Agency estimates that $53 trillion is needed to achieve the goals of the Paris Agreement.
Q1. Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) C

S1. Ans. (e)
Sol. The ‘empty chair’ during the recently concluded G-7 meeting was not just a low point for the coveted gathering in France,but also disheartening for those conscious of the catastrophic changes in the climate.Earlier in June, most Europeans were caught unaware by the heatwave, a recent phenomenon in this part of the world.Some of the European cities are also not prepared with any form of air conditioning. Around the same time, the Bay of Bengal city of Chennai saw its five-million population jostling for drinking water. In the African Peninsula, another port city, Cape Town, met with a similar fate, prompting mandatory rationing of water. Despite the havoc caused by climate change, there is not enough financing to support for renewable energy and mitigating environmental changes. The International Energy Agency estimates that $53 trillion is needed to achieve the goals of the Paris Agreement.
Therefore, the correct sequence of the rearranged sentences will be CFAEBDG. This makes option (e) correct.

Q2. Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
(a)G
(b)F
(c)D
(d)C
(e)A

 S2. Ans. (e)
Sol.The ‘empty chair’ during the recently concluded G-7 meeting was not just a low point for the coveted gathering in France,but also disheartening for those conscious of the catastrophic changes in the climate.Earlier in June, most Europeans were caught unaware by the heatwave, a recent phenomenon in this part of the world.Some of the European cities are also not prepared with any form of air conditioning. Around the same time, the Bay of Bengal city of Chennai saw its five-million population jostling for drinking water. In the African Peninsula, another port city, Cape Town, met with a similar fate, prompting mandatory rationing of water. Despite the havoc caused by climate change, there is not enough financing to support for renewable energy and mitigating environmental changes. The International Energy Agency estimates that $53 trillion is needed to achieve the goals of the Paris Agreement.
Therefore, the correct sequence of the rearranged sentences will be CFAEBDG. This makes option (e) correct.

Q3. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) F
(d) C
(e) G

S3. Ans. (b)
Sol. The ‘empty chair’ during the recently concluded G-7 meeting was not just a low point for the coveted gathering in France,but also disheartening for those conscious of the catastrophic changes in the climate.Earlier in June, most Europeans were caught unaware by the heatwave, a recent phenomenon in this part of the world.Some of the European cities are also not prepared with any form of air conditioning. Around the same time, the Bay of Bengal city of Chennai saw its five-million population jostling for drinking water. In the African Peninsula, another port city, Cape Town, met with a similar fate, prompting mandatory rationing of water. Despite the havoc caused by climate change, there is not enough financing to support for renewable energy and mitigating environmental changes. The International Energy Agency estimates that $53 trillion is needed to achieve the goals of the Paris Agreement.
Therefore, the correct sequence of the rearranged sentences will be CFAEBDG. This makes option (b) correct.

Q4. Which of the following should be the last sentence after rearrangement?
(a)A
(b)D
(c)C
(d)G
(e)F

S4. Ans. (d)
Sol. The ‘empty chair’ during the recently concluded G-7 meeting was not just a low point for the coveted gathering in France,but also disheartening for those conscious of the catastrophic changes in the climate.Earlier in June, most Europeans were caught unaware by the heatwave, a recent phenomenon in this part of the world.Some of the European cities are also not prepared with any form of air conditioning. Around the same time, the Bay of Bengal city of Chennai saw its five-million population jostling for drinking water. In the African Peninsula, another port city, Cape Town, met with a similar fate, prompting mandatory rationing of water. Despite the havoc caused by climate change, there is not enough financing to support for renewable energy and mitigating environmental changes. The International Energy Agency estimates that $53 trillion is needed to achieve the goals of the Paris Agreement.
Therefore, the correct sequence of the rearranged sentences will be CFAEBDG.  This makes option (d) correct.

Q5. Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
(a) C
(b) F
(c) B
(d) G
(e) E

S5. Ans. (b)
Sol. The ‘empty chair’ during the recently concluded G-7 meeting was not just a low point for the coveted gathering in France, but also disheartening for those conscious of the catastrophic changes in the climate.Earlier in June, most Europeans were caught unaware by the heatwave, a recent phenomenon in this part of the world.Some of the European cities are also not prepared with any form of air conditioning. Around the same time, the Bay of Bengal city of Chennai saw its five-million population jostling for drinking water. In the African Peninsula, another port city, Cape Town, met with a similar fate, prompting mandatory rationing of water.Despite the havoc caused by climate change, there is not enough financing to support for renewable energy and mitigating environmental changes. The International Energy Agency estimates that $53 trillion is needed to achieve the goals of the Paris Agreement.
Therefore, the correct sequence of the rearranged sentences will be CFAEBDG. This makes option (b) correct.

Directions (6-10): In the following questions a sentence is given with three blanks. The sentence is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.
Q6. Agriculture, _______________ and other land use______________ accounted for a little less than a quarter (23%) of the total net anthropogenic ________________ of GHGs between 2007-2016.
(a) forestry,  activities, emissions
(b) farmers, activated, discharge
(c)  farmery, distant, content
(d) agricultury, organize, release
(e) None of these

S6. Ans. (a)
Sol. Here, option (a) fits suitably to the blanks given in the sentence. After placing the words in the blanks, the sentence is, “Agriculture, forestry and other land use activities accounted for a little less than a quarter (23%) of the total net anthropogenic emissions of GHGs between 2007-2016.”

Q7. Unless land is _________________ in a sustainable manner, the _____________ chance that humanity will ______________ climate change will become smaller still.
(a) arranged, decreasing, coped
(b) managed, diminishing, survive
(c) commanded, declination, sustain
(d) control, shrink, alive
(e) None of these

S7. Ans. (b)
Sol. Here, option (b) fits suitably to the blanks given in the sentence. After placing the words in the blanks, the sentence is, “Unless land is managed in a sustainable manner, the diminishing chance that humanity will survive climate change will become smaller still.”

Q8. Reducing chemical input _______________, and taking the practice of food production closer to natural methods of agroecology would ______________ emissions and enhance _____________ to warming.
(a) immensely, enhance, resistance
(b) hugely, increase, suppleness
(c) drastically, reduce, resilience
(d) severely, ease, rigidity
(e) None of these

S8. Ans. (c)
Sol. Here, option (b) fits suitably to the blanks given in the sentence. After placing the words in the blanks, the sentence is, “Reducing chemical input drastically, and taking the practice of food production closer to natural methods of agroecology would reduce emissions and enhance resilience to warming.”

Q9. To make these ________________ changes and reduce inequality and ____________, land use policy should __________________ better access to markets for small and marginal farmers.
(a) significance, affluence, comprise
(b) importance, degraded, compile
(c) trivial, magnificence, uniting
(d) significant, poverty, incorporate
(e) None of these

S9. Ans. (d)
Sol. Here, option (d) fits suitably to the blanks given in the sentence. After placing the words in the blanks, the sentence is, “To make these significant changes and reduce inequality and poverty, land use policy should incorporate better access to markets for small and marginal farmers.”

Q10. While energy and transport are mainly responsible for the ___________ of greenhouse gases (GHGs) in the atmosphere, changes in land use _____________ too have made significant ____________________.
(a) accumulation, patterns, contributions
(b) collect,  arrays, assistance
(c) scatter, designs, hindrance
(d) disperse, intentions, backing
(e) None of these

S10. Ans. (a)
Sol. Here, option (a) fits suitably to the blanks given in the sentence. After placing the words in the blanks, the sentence is, “. While energy and transport are mainly responsible for the accumulation of greenhouse gases (GHGs) in the atmosphere, changes in land use patterns too have made significant contributions.”



Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice.

Q11. Sensible shoes and rainproof (A)/clothing are recommended, but (B)/we were very luckier enough (C)/ to have all fine weather (D)/ No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S11. Ans. (c)
Sol.  Use of ‘very’ is superfluous here. Also, “Positive degree + Adjective” is used such as:
Tall enough, Rich enough. Hence, “very luckier enough’ is wrong here.

Q12.  Don't include your (A)/telephone number or home (B)/address as part of (C)/your sign on e-mails (D)/ No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S12. Ans. (d)
Sol. Instead of ‘sign’, ‘signature’ will be used because ‘sign’ is a verb and ‘signature’ is a noun.

Q13. The worst humiliation of contemporary (A)/religious life is the abjectness of needing (B)/God and a community quiet badly (C)/enough even to sit through this(D)/ No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S13. Ans. (c)
Sol. Instead of ‘quiet’, quite will be used because ‘quiet’ is an adjective which means ‘silent’ while ‘quite’ is an adverb which means ‘slightly or relatively’. Quality of ‘badly’ will be defined by an adverb, not an adjective.

Q14. Aristotle certainly made research (A)/ on the natural history of Lesbos, (B)/and the surrounding (C)/seas and neighboring areas(D)/ No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S14. Ans. (a)
Sol. Instead of ‘made research’, it will be ‘did research’ as we ‘do research’ and not ‘make research’.

Q15. For some the confident of (A)/ adolescence is replaced with questions (B)/ and doubt, marking (C)/the transition to adulthood (D)/ No Error (E)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E



S15. Ans. (a)

Sol. Instead of ‘confident’, it will be ‘confidence’. Because ‘confident’ is an adjective and ‘confidence’ is a noun.





You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!

Print Friendly and PDF