IBPS PO Prelims English Quiz: 10th of September 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Word Usage for 10th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.



Directions (1-15): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful manner.

Q1. 
Extort
(I) The owners, in turn, have called the lawyers shakedown artists bent on ruining their good reputations to extort money.
(II) Other extort or undesired results of vaccination usually appeared in the first day or so after vaccination.
(III) When we lose touch with our authentic desire, we become listless and extort.
 (a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S1. Ans. (a)
Sol. The term ‘extort’ means ‘obtain by coercion or intimidation’. 

Q2. 
Arbitrate
(I) He warned the council in an address yesterday afternoon not to attempt to arbitrate on the matter as it was only the courts that could interpret the law.
(II) The Scottish throne was now disputed by many claimants, and the Scots asked Edward to arbitrate between them.
(III) It is hardly arbitrate for me to accept that the term “loyalty” can applicably describe these actions, due to the divergent views.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S2. Ans. (d)
Sol. The term ‘arbitrate’ means ‘to act between parties with a view to reconciling differences’. 

Q3. 
Edict
(I) The result has been a huge number of cases, with resulting financial benefits for the four companies allowed to edict in such disputes.
(II) An edict was issued by him forbidding any Christian to give instruction in Greek literature under any circumstances.
(III) Aircraft serving in the Far East during World War II had the red disc removed to edict confusion with Japanese aircraft.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S3. Ans. (b)
Sol. The term ‘edict’ means ‘a formal or authoritative proclamation’. 

Q4. 
Veritable
 (I) Drums are examples of membranophones, and cultures from all over the world have created veritable of drums.
(II) Anyone walking through the doors of the company premises should prepare themselves for a veritable banquet of glass.
(III) The heavy rain had reduced this low-lying ground to a veritable quagmire, making progress very difficult even for one as unburdened as he was.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S4. Ans. (e)
Sol. The term ‘veritable’ means ‘being truly so-called; real or genuine’. 

Q5. 
Pall
(I) Residents who fled in recent days spoke of the smell of death and piles of garbage drifting like snowbanks, casting a pall over the city.
(II) The rest of them either attacked people we were friendly with or simply had the wrong pall for our taste.
(III) For over ten years his pastoral work was always marked by gentleness, pall, and sensitivity, especially to those in trouble.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S5. Ans. (a) 
Sol. The term ‘pall’ means ‘a dark cloud of smoke,dust etc’. 

Q6. 
Touted
(I) Educators can creatively and imaginatively use these quarters in touted on the geography and history of the United States.
(II) Testing is being touted as the means of making the U.S. education system competitive, even world-class.
(III) The BBC will introduce a change to the touted of its new 3D weather map after carefully assessing feedback from viewers.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S6. Ans. (b)
Sol. The term ‘touted’ means ‘advertise in strongly positive terms’. 

Q7. 
Fortitude
(I) There's been a huge receptiveness to this event, which is what makes it that much more likable from our fortitude.
(II) He battled his illness with characteristic courage and fortitude and displayed a positive attitude to the end.
(III) Leigh Hunt bore himself in his captivity with cheerful fortitude, suffering severely in health but flagging little in spirits or industry.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S7. Ans. (e)
Sol. The term ‘fortitude’ means ‘strength of mind that enables one to endure adversity.’

Q8. 
Depraved
(I) The people who make up this typical Gorky offering are drunkards, thieves, depraved creatures of every kind.
(II) In the meantime, there are sources of support and advice for men depraved access to their children by mothers.
(III) Use yellow journalism to scare the public into depraved that legislators pass a law to fix the nonexistent problem.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S8. Ans. (a)
Sol. The term ‘’Depraved’’ means ‘corrupt morally or by intemperance or sensuality’. 

Q9. 
Bequeathed
(I) Incurable diseases are being treated and cured by unauthorized self-styled doctors who have learned from their bequeathed.
(II) No matter how often she changed her will, she told me, that diamond pin was always bequeathed to me.
(III) The rules for bequeathed are simple to understand but are deceptively difficult to put into practice.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S9. Sol. (b)
Sol. The term ‘bequeathed’ means ‘leave or give, especially by will after one's death’

Q10. 
Enigma
(I) Paraffin wax is enigma added to a mixture to create a surface bloom which acts as a barrier to sun-checking and oxidation.
(II) Each region enigma its own brand of craft skills and the results are so variegated that the categories run into the hundreds.
(III) Tails are often an enigma; many creatures have them, but scientists know little about their function, particularly for extinct species.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S10. Ans. (c)
Sol. The term ‘enigma’ means ‘something that baffles understanding and cannot be explained’. 

Q11.
Anomaly
(I) Out of fear of drowning, some children anamoly the thought of swimming. 
(II) It is also intended to remove the anomaly of people doing similar jobs being paid different amounts.
(III) For the seven years of our record, there is a very obvious oscillation in the temperature anomaly.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (II)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these 

S11. Ans. (c)
Sol. The word ‘Anomaly’ means ‘irregularity’. In this context, option (c) holds the correct usage of the highlighted word.  

Q12. 
Prospective
(I) Buying a Home offers advice, tips, and guides for both homeowners and prospective homeowners.
(II) Most prospective homesteaders make the same mistake I did in buying horses unless they are experienced.
(III) The study is a prospective cohort study designed to investigate the etiology of major chronic diseases.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All (I),(II) and (III)

S12. Ans. (e)
Sol. The term ‘prospective’ refers to ‘of or concerned with or related to the future’. 
Q13. 
Peremptory
(I) Nutritionally peremptory children experience more health problems than food-secure children
(II) This time it was not a request but a peremptory order to go at once to Cuba and undertake the work.
(III) The year end-expiration of the bonus peremptory tax benefit, which was expected to boost outlays, had no major impact.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S13. Ans. (b)
Sol. The term ‘peremptory’ means ‘not allowing contradiction or refusal’

Q14. 
Deduction
(I) You will also need share vouchers, and certificates of deduction of tax from the bank and building society accounts.
(II) The policy was taken during the sharp deduction of the rupiah against the U.S dollar.
(III) Most of us would not deduction with any such normal death.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S14. Ans. (d)
Sol. The term ‘deduce’ means ‘reason from the general to the particular’. 

Q15. 
Ignominy
(I) After all, we love nothing better than seeing the powerful and formerly smug dragged across the front pages in ignominy.
(II) While Lakshmi is the goddess of riches, her elder sister is the deity of poverty, indigence, odium, reproach, and ignominy.
(III) A water firm has been granted ignominy to pump water from the Lake District into a reservoir in case of drought. 
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) Both (II) and (III)

S15. Ans. (d)
Sol. The term ‘ignominy’ refers to ‘a state of dishonor’. 






You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!