IBPS PO Prelims English Quiz: 1 सितम्बर 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the Miscellaneous quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz for 1st of September. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Direction (1-5): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.
Q1. 
(I)Policemen in plain clothes walk up and down the streets. 
(II)They ensure that groups of people disperse. 
(i) Walking up and down…….
(ii) Wearing plain clothes……..
(iii)With groups of…………….
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S1. Ans. (a)
Sol. (i) Walking up and down the streets, the policemen ensure that groups of people disperse. 

Q2. 
(I)The two markets seem like they are located at two ends of the country. 
(II)They belong to the same region, Ladakh
(i) Although the two…………
(ii) Belonging to the same……
(iii) Locating at two…….
(a)Only (i)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S2. Ans. (b)
Sol. (i) Although the two markets seem like they are located at two ends of the country, they belong to the same region, Ladakh.  
(ii) Belonging to the same region, Ladakh, the two markets seem like they are located at two ends of the country. 

 Q3. 
(I) A legal challenge against the prorogation has been mounted by activists.
(II) It forced the government to consult the legislature before triggering Article 50
(i) Forcing the government…….
(ii) In order to force…………
(iii) Provided that a legal………
(a)Only (i)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S3. Ans. (d)
Sol. (i) Forcing the government to consult the legislature before triggering Article 50, a legal challenge against the prorogation has been mounted by activist. 
(ii) In order to force the government to consult the legislature before triggering Article 50, a legal challenge against the prorogation has been mounted by activist.
(iii) Provided that a A legal challenge against the prorogation has been mounted by activists, it forced the government to consult the legislature before triggering Article 50. 

Q4. 
(I)Surplus of RBI is transferred to the Central government after the finalization of the accounts
(II)This augments the non-tax revenue of the Central government.
(i) Augmenting the non-tax……..
(ii) Since Surplus of RBI……..
(iii) After finalizing the accounts……..
(a)Only (i)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S4. Ans. (d)
Sol. (i) Augmenting the non-tax revenue of the Central government, surplus of RBI is transferred to the Central government after the finalization of the accounts. 
(ii) Since the surplus of RBI is transferred to the Central government after the finalization of the accounts, this augments the non-tax revenue of the Central government.
(iii) After finalizing the accounts, the surplus of RBI is transferred to the Central government augmenting the non-tax revenue of the Central government. 

Q5. 
(I) The central bank is a unique institution. 
(II)It is backed by the faith reposed on it by the Central government. 
(i) Backed by the….
(ii) Being a unique…………….
(iii) With a reposed………..
(a)Only (i)
(b)Both (i) and (iii)
(c)Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S5. Ans. (c)
Sol. (i) Backed up the faith reposed on it by the Central government, the central bank is a unique institution. 
(ii) Being a unique institution, the central bank is backed up by the faith reposed on it by the Central Government. 

Directions (6-10): Given below the sentences each of which has been divided into four parts. Each of the questions is then followed by the five options which give the sequence of the rearranged parts. You must choose the option which gives the correct sequence of the parts. If the sentence is already arranged in the correct sequence or the correct sequence doesn't match with any of the given sequence, mark option (e).i.e. "None of the above" as your answer. 
Q6. and against other groups (A)/ to achieve this particular objective (B)/ militants have taken up (C)/ arms against the government (D)/ No arrangement required. 
(a)CDAB
(b)BDCA
(c)ACBD
(d)DBCA
(e)No arrangement required 

S6. Ans. (a)
Sol. While going through the passage, only arrangement (a) makes a contextually correct sentence. The sentence formed after the arrangement is “Militants have taken up arms against the government and against other groups to achieve this particular objective.”

Q7. relentlessly implements a myopic agenda (A)/ violated by the Central government that (B) federalism has been (C)/ every constitutional sanction protecting (D)/ No arrangement required (E)
(a) CDAB
(b) DCBA
(c) ACBD
(d) BCDA
(e)No arrangement required 

S7. Ans. (b)
Sol. While going through the passage, only arrangement (b) makes a contextually correct sentence. The sentence formed after the arrangement is “Every constitutional sanction protecting federalism has been violated by the Central government that relentlessly implements a myopic agenda.”

Q8. countries melted away and (A)/ processes of civil war, ethnic cleansing, and genocide (B)/  of the debris of old ones often through (C)/a number of new States emerged out (D)/ No arrangement required (E) 
(a) CDAB
(b) DABC
(c) ADCB
(d) ABCD
(e)No arrangement required 

S8. Ans. (c)
Sol. While going through the passage, only arrangement (b) makes a contextually correct sentence. The sentence formed after the arrangement is “Countries melted away and a number of new States emerged out of the debris of old ones often through processes of civil war, ethnic cleansing, and genocide. “

Q9. Federalism has since long been (A)/ offered as an antidote to the centralization (B)/of power, which results in a democratic (C)/deficit in large and multicultural societies (D)/ No arrangement required
(a) CDAB
(b) DABC
(c) ADCB
(d) ABCD
(e)No arrangement required 

S9. Ans. (e)
Sol. While going through the sentence, it is correctly arranged and hence there is no arrangement required. Option (e) is the right answer. 

Q10. well as popular participation (A)/ prudence ,and efficiency as (B)/ ensure responsive governance, fiscal (C)/ decentralisation and regional autonomy (D)/ No arrangement required (E)
(a) CDAB
(b) DCBA
(c) ADCB
(d) ABCD
(e)No arrangement required 
S10. Ans. (b)
Sol. While going through the passage, only arrangement (b) makes a contextually correct sentence. The sentence formed after the arrangement is “Decentralisation and regional autonomy ensure responsive governance, fiscal prudence, and efficiency as well as popular participation.”

Directions (11-15): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful manner.
Q11.
Dingy
(I) Though composed amid the unromantic surroundings of a dingy, dusty, and neglected back room, the speech has become a memorable document.
(II) One of the key facets of the game of basketball is the speed and dingy of movement that players exhibit.
(III) Though close to the city center, it serves a relatively poor area, hemmed in by dense, dingy apartment blocks.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (II)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these

S11. Ans. (a)
Sol. The term ‘dingy’ refers to ‘thickly covered with ingrained dirt or soot’. Hence, option (a) is the right answer choice. 

Q12.
Erode
(I)Another report today showed home prices fell more than forecast in November, eroding the wealth of families as they seek to rebuild savings.
(II) She was the mastermind behind a robbery in which her eroding husband was savagely beaten with an axe. 
(III) A letter will be drafted to his players' managers in the hope that they will eroding to his request.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (II)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these
S12. Ans. (b)
Sol. The term ‘erode’ means ‘become ground down or deteriorate’. Hence, option (b) is the right answer. 

Q13. 
Docile
 (I) The most negatively affected birds are those characterized by the otherwise desirable traits of rapid growth and muscle docile.
(II) She was so famous that people would docile her on the street and ask for an autograph.
(III)Time and again humans have domesticated wild , producing tame individuals with softer appearances and more docile temperaments, such as dogs and guinea pigs.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these

S13. Ans. (c)
Sol. The term ‘docile’ refers to ‘easily handled or managed’. Hence, option (c) is the right answer choice. 

Q14. 
Modest
 (I) A healthy person living in an unfashionable city with no student loans to pay off can get by on a fairly modest income.
(II) There could even be room for a modest theme park at the back of the site, so family fun would be assured.
(III) He grew up in a modest home in Pittsburgh, where his father, Louis Jr., first worked in the family locksmith business and later in insurance.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (III)
(d)All of the above
(e)None of these

S14. Ans. (d)
Sol. The term ‘modest’ refers to ‘not large but sufficient in size or amount’. Hence, option (d) is the right answer choice. 

Q15. 
Esteem 
(I) Despite being held in the highest esteem by his fellow poets, Redgrove never quite achieved the critical reception or readership he deserved.
(II) She said the presence of such a large international fleet was a mark of the high esteem in which Nelson continued to be held.
(III) Investor are now much more esteem and vigilant, lest more wool is pulled over their eyes by yet another old goat.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c) Both (I) and (II)
(d)Both (II) and (III)
(e)None of these

S15. Ans. (c)
Sol. The term ‘esteem’ means ‘the condition of being honored’. Hence, option (c) is the right answer choice. 





You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!

Print Friendly and PDF