English Quiz IBPS PO Prelims 14th September

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Reading Comprehension for 13th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.



Directions (1-5): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E) ,(F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A)They came out with the product called Bacillus Calmette-Guerin or BCG.
(B)When BCG was injected in the human’s body as a vaccine, it provided immunity against the attack of Mtb.
(C)Prevention is better than cure.
(D)The first TB vaccine was thus born and is being used across the world even today on infants affording them protection against TB.
(E)The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the body and causing disease.

(F)Success in producing such a product which can provide immunity against TB came about through the work of two French bacteriologists, Albert Calmette, and Camile Guerin during 1908-1921.
Q1. Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) C
S1. Ans. (e)
Sol. Prevention is better than cure.
The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the body and causing disease.
Success in producing such a product which can provide immunity against TB came about through the work of two French bacteriologists, Albert Calmette and Camile Guerin during 1908-1921.
They came out with the product called Bacillus Calmette-Guerin or BCG.
When BCG was injected in the human’s body as a vaccine, it provided immunity against the attack of Mtb.
The first TB vaccine was thus born and is being used across the world even today on infants affording them protection against TB.
The correct sequence is option CEFABD.

Q2. Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
(a)G
(b)F
(c)D
(d)C
(e)A
S2. Ans. (b)
Sol. Prevention is better than cure.
The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the body and causing disease.
Success in producing such a product which can provide immunity against TB came about through the work of two French bacteriologists, Albert Calmette and Camile Guerin during 1908-1921.
They came out with the product called Bacillus Calmette-Guerin or BCG.
When BCG was injected in the human’s body as a vaccine, it provided immunity against the attack of Mtb.
The first TB vaccine was thus born and is being used across the world even today on infants affording them protection against TB.
The correct sequence is option CEFABD.

Q3. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) A
(d) C
(e) G
S3. Ans. (c)
Sol. Prevention is better than cure.
The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the body and causing disease.
Success in producing such a product which can provide immunity against TB came about through the work of two French bacteriologists, Albert Calmette and Camile Guerin during 1908-1921.
They came out with the product called Bacillus Calmette-Guerin or BCG.
When BCG was injected in the human’s body as a vaccine, it provided immunity against the attack of Mtb.
The first TB vaccine was thus born and is being used across the world even today on infants affording them protection against TB.
The correct sequence is option CEFABD.

Q4. Which of the following should be the last sentence after rearrangement?
(a)A
(b)D
(c)C
(d)F
(e)G
S4. Ans. (b)
Sol. Prevention is better than cure.
The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the body and causing disease.
Success in producing such a product which can provide immunity against TB came about through the work of two French bacteriologists, Albert Calmette and Camile Guerin during 1908-1921.
They came out with the product called Bacillus Calmette-Guerin or BCG.
When BCG was injected in the human’s body as a vaccine, it provided immunity against the attack of Mtb.
The first TB vaccine was thus born and is being used across the world even today on infants affording them protection against TB.
The correct sequence is option CEFABD.

Q5. Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) G
(e) E
S5. Ans. (e)
Sol. Prevention is better than cure.
The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the body and causing disease.
Success in producing such a product which can provide immunity against TB came about through the work of two French bacteriologists, Albert Calmette and Camile Guerin during 1908-1921.
They came out with the product called Bacillus Calmette-Guerin or BCG.
When BCG was injected in the human’s body as a vaccine, it provided immunity against the attack of Mtb.
The first TB vaccine was thus born and is being used across the world even today on infants affording them protection against TB.
The correct sequence is option CEFABD.
Directions (6-10): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful manner.

Q6
CENSURE
(I) The day ended, by the way, with a censure motion being brought against the minister.
(II) The regulations must be sent back to the drawing board and revised to censure to the real world.
(III) Islamabad has come under international censure for Saeed’s release from house arrest.
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (III)
(e)None of these
S6. Ans. (d)
Sol. The word ‘censure’ means ‘strong or vehement expression of disapproval’. In this context, statements (I) and (III) hold the correct usage of the highlighted word.
The correct answer choice is option (d).

Q7
COMPLIANT
(I) For years I had tried to be a compliant and dutiful worker.
(II) All train vehicles will have to be compliant with disabled access regulations by 2020 at the latest.
(III) Since model code is not a law, any violation leads to a compliant by the EC.
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these
S7. Ans. (d)
Sol. The word ‘Compliant’ means ‘complying; obeying, obliging, or yielding, especially in a submissive way’. In this context, statement (I) and (II) hold the correct usage of the highlighted word.
The correct option choice is option (d).

Q8
DESPISE
(I) While reality spoilers are now commonplace, many viewers despise them.
(II) If you begin it, He will lead you into such deep mortification that will make you despise yourself and all your good works.
(III) It would be bigotry to despise another human race, but not an alien one.
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (III)
(e)All of these
S8. Ans. (e)
Sol. The word ‘Despise’ means ‘to regard with contempt, distaste, disgust, or disdain; scorn’. In this context, all the given statements hold the correct usage of the highlighted word.

Q9 EXTANT
(I) The normal amylase enzyme has extant efficiency to bind to the substrate leading to reduced ability to open the skin fiber.
(II) Few of the manuscripts are still extant.
(III) The field immunology attempts to practice this proverb and tries to stop the invading germs from entering the extant and causing disease.
L1 difficulty 2
QTags Word Usage
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (III)
(e)None of these
S9. Ans. (b)
Sol. The word ‘Extant’ means ‘in existence; still existing; not destroyed or lost’. In this context, statement (II) holds the correct usage of the highlighted word.

Q10.
ESTRANGED
(I) Shami has been charged below IPC share 498A and 354A by the police in retaining with costs labeled against him by his estranged wife Hasin Jahan.
(II) So filmmakers usually resort to a plot device to compensate for this estranged.
(III) When resting your hat on a table, rest it on its crown, rather than its estranged.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (II)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these

S10 Ans. (b)
Sol. The word ‘estranged’ means ‘displaying or evincing a feeling of alienation; alienated. In this context, statement (I) holds the correct usage of the highlighted word.

Directions (11-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are four options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. If none of the given words is your answer, choose option (e) as your answer choice.

Q11. As fires ____________ in the Brazilian Amazon, the presidents of Brazil and France directed insults at each other.
(a) raged
(b) accord
(c) treaty
(d) parley
(e) None of these.
S11. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q12. Some fake websites are virtually __________________ from the real thing.
(a) apprise
(b) breathe
(c) indistinguishable
(d) loss
(e) None of these.
S12. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q13. He'd ______________ all their purchases and talked them out of a few bad ones during the morning.
(a) built
(b) broken
(c) approved
(d) accorded
(e) None of these.
S13. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q14. Although my plans rarely come to fruition, _________________ has been good to me.
(a) ally
(b) serendipity
(c) anguish
(d) apology
(e) None of these.
S14. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b)

Q15. An abrupt ________________suddenly appeared before him.
(a) brush
(b) abrogate
(c) descent
(d) odds
(e) None of these.

S15. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

 
You may also like to Read: