IBPS PO Prelims English Quiz: 22nd August 2019


ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Starter Quiz for 22nd August 2019.

Direction (1-15); Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q1.
(I)Akshita has been consistently working hard to crack IAS exam.
(II)The result proves her intelligence and constant effort.
(i)Since Akshita has….
(ii)Akshita’s result proves….
(iii)Although Akshita was………
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S1. Ans. (a)

Sol. Only (i) starter can be used to frame the grammatically and contextually correct sentence, sentence thus formed is:

“Since Akshita has been consistently working hard to crack the IAS exam, the result proves her intelligence and constant effort”. So option (a) is the right answer choice.

Q2.
(I)Do not make the food too much spicy.
(II)It irritates children’s delicate stomach.
(i)Making food too……..
(ii)Since Children have….
(iii)Irritating children’s…..
(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)Both (i) and (iii)
(e)None of these 

S2. Ans. (b)

Sol. Both starters (i) and (ii) are suitable to form a meaningful sentence with the given two statements. As:

(i)Making food too much spicy irritates children’s delicate stomach.

(ii)Since children have delicate stomach, do not make the food too much spicy.  
Hence, option (b) is the correct answer choice.

Q3.
(I)The announcer advised applicants to self-attest their documents.
(II)It was mandatory for those applying to get a passport.
(i)Applicants were advised…..
(ii)Since self-attested documents…….
(iii)Because self-attested documents………
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of these 

S3. Ans. (d)

Sol. All the starters (i), (ii) and (iii) are fit to frame a grammatically and contextually correct sentence, as given below:

(i)Applicants were advised by the announcer to self-attest their documents as it was mandatory for those applying to get a passport. 

(ii)Since self-attested documents were mandatory for those applying to get a passport, the announcer advised applicants to self-attest their documents.

(iii)Because self-attested documents were mandatory for those applying to get a passport, the announcer advised applicants to self-attest their documents.

Q4.
(I)Sunita’s body is not immune anymore according to the doctor.
(II)Her body is vulnerable to any disease.
(i)Since her body is vulnerable to…….
(ii)Sunita’s loss of immunity makes………
(iii)Because of loss of immunity…….
(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)Both (ii) and (iii)
(e)None of these

S4. Ans. (d)

Sol. Both (ii) and (iii) starters are fit to frame a contextually and grammatically correct sentence from the given two statements. As:

(i)Sunita’s loss of immunity makes her body vulnerable to any disease according to the doctor. 

(ii)Because of loss of immunity, Sunita’s body is vulnerable to any disease according to the doctor. 

 Q5.
(I)He would take up the issue with his lawyer.
(II)His order was delivered by a Muslim man.

(i)Since he did not want……
(ii)Because his order was……
(iii)Getting his order……..

(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Both (ii) & (iii)
(d)Only (iii)
(e)None of these


 S5. Ans. (c)

Sol. Both (ii) and (iii) starters are fit for framing meaningful and grammatically correct sentence. As:

(i)Because his order was delivered by a Muslim man, he would take up the issue with his lawyer.

(ii)Getting his order delivered by a Muslim man would lead him taking up the issue with his lawyer.

Q6.
(I)The Pakistan Army and terrorists are desperate to disrupt peace in J&K.
(II)Searches on the trek routes and the highways are going on

(i)Given that the Pakistan Army………..
(ii)Because of the desperation…..
(iii)To avoid peace disruption……..

(a)Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Both (ii) & (iii)
(d)Both (i) and (ii)
(e)None of These


 S6. Ans. (d)

Sol. The sentences framed with (i) and (ii) starters are as below:

(i)Given that Pakistan Army and terrorists are desperate to disrupt peace in J&K, searches on the trek routes and the highways are going on.

(ii)Because of the desperation of Pakistan Army and terrorists to disrupt peace in J&K, searches on the trek routes and the highways are going on.
Hence, option (d) is correct answer choice.

Q7.
(I) I do not know how to access it.
(II)I have heard about the dark goings-on in the dark web

(i) Though I do……
(ii) In spite of being unknown about………
(iii) Given that I do………..

(a) Only (i)
(b)Only (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of These


 S7. Ans. (d)

Sol. Hereall the three starters are suitably fit to frame a single sentence which is both meaningful and grammatically correct. 

(i)Though I do not know how to access it yet I have heard about the dark goings-on in the dark web.

(ii)In spite of being unknown about how to access it, I have heard about the dark goings-on in the dark web.

(iii)Given that I do not know how to access it, I have heard about the dark goings-on in the dark web. 

Hence, answer (d) is right answer choice.
Q8.
(I)We have end-to-end encryption on WhatsApp.

(II)We do not have access to the content.

(i)Due to having end……

(ii)As we have…….

(iii)Accessed whatsapp content………

(a)Only (i)
(b)Both (i) and (ii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of These


 S8. Ans. (b)

Sol. 

The sentences thus formed with the (i) and (ii) starters are:

(i)Due to having end to end encryption on Whatsapp, we do not have access to the content. 
(ii)As we have end to end encryption on Whatsapp, we do not have access to the content.
Hence, option (b) is right answer choice.

Q9.
(I)The Prime Minister has characterised the decision as ‘historic’.

(II)It is providing a new beginning for J&K and Ladakh.

(i) Since the Prime Minister has…
(ii) It is providing a new beginning to characterise…
(iii) Considering the Prime Minister has…

(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c)Only (iii)
(d)All of the above
(e)None of These


 S9. Ans. (b)

Sol. 

The sentences formed are:

(i) Since the Prime Minister has characterised the decision as ‘historic’, It is providing a new beginning for J&K and Ladakh. 

(ii) Considering the Prime Minister has characterised the decision as ‘historic’, It is providing a new beginning for J&K and Ladakh.

Q10.
(I)There might be some demerits of constitutional guarantees such as Article 370

(II) It cannot be ignored that it was intended to accommodate Kashmir’s diversity.

(i) Whatever might be the demerits…
(ii) Although there might be…
(iii) Ignoring the demerits…

(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None of these


 S10. Ans. (c)

Sol. The sentences formed are:

(i)Whatever might be the demerits of constitutional guarantees such as Article 370, it cannot be ignored that it was intended to accommodate Kashmir’s diversity.

(ii) Although there might be some demerits of constitutional guarantees such as Article 370, it cannot be ignored that it was intended to accommodate Kashmir’s diversity.

Q11.
(I)The manner in which India had dealt with such asymmetry in the past needs to be recognised

(II) It has made India and the Indian Constitution the envy of the rest of world.

(i) India and the Indian Constitution…
(ii) It needs to be recognised that the manner…
(iii)  The asymmetry in the past…

(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None of these


S11. Ans. (a)

Sol. The sentence thus formed is:

(i) It needs to be recognised that the manner in which India had dealt with such asymmetry in the past has made India and the Indian Constitution the envy of the rest of world. 

Q12.
(I) China can be expected to raise the ante on both the border and in the Indian Ocean region.

(II)It possesses one of the most powerful militaries in the world and with growing acceptance of the Belt and Road Initiative

(i) Growing acceptance of the…
(ii) The most powerful militaries…
(iii) China can be expecting…

(a)Only (ii)
(b)Both (i) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d)All of the above
(e)None of These


S12. Ans. (e)

Sol. 

None of the given starters are suitable to form a grammatically and contextually correct sentence.

Q13. (I) The successful commissioning of the Alaknanda hydropower plant was a moment of personal gratification for me.

(II) The project had seen every possible obstacle—from floods and geological surprises to multiple litigations.

(i) The successful commissioning…
(ii) Due to successful commissioning…..
(iii) Since the project had…

(a)   Only (i) is correct
(b)   Only (ii) is correct
(c)   Only (iii) is correct
(d)   Both (i) and (iii) are correct
(e)   All are correct.



 S13. Ans. (d)

Sol.  

Only (i) and (iii) are correct

(i) The successful commissioning of the Alaknanda hydropower plant was a moment of personal gratification for me, for the project had seen every possible obstacle—from floods and geological surprises to multiple litigations.

(ii) Since the project had seen every possible obstacle—from floods and geological surprises to multiple litigations, the successful commissioning of the Alaknanda hydropower plant was a moment of personal gratification for me.

Q14. (I) All of the 9 analysts tracking Indian Bank recommend investors to buy or hold the stock.

(II) They give it a consensus rating of 4.33% out of five, the highest among India’s state-run banks, according to ratings compiled by Bloomberg.

(i) All of the 9 analysts...
(ii) Even though all of the…
(iii) While giving it a consensus …

(a)   Only (i) is correct
(b)   Only (ii) is correct
(c)   Only (iii) is correct
(d)   Both (i) and (iii) are correct
(e)   Both (i) and (ii) are correct


 S14. Ans. (d)

Sol. 

Only (i) and (ii) are correct

(i) All of the 9 analysts tracking Indian Bank recommend investors buy or hold the stock, giving it a consensus rating of 4.33% out of five, the highest among India’s state-run banks, according to ratings compiled by Bloomberg.

(ii) While giving it a consensus rating of 4.33% out of five, the highest among India’s state-run banks, according to ratings compiled by Bloomberg, all of the 9 analysts tracking Indian Bank recommended investors to buy or hold the stock.

Q15. (I) These days families are increasingly choosing to live in nuclear family units with dual incomes.

(II) This tendency makes an increase in each family’s disposable income, and the demand for housing.


(i) Families are increasingly…
(ii) Once increasing each family’s…
(iii) Choosing to live with…

(a)   Only (i) is correct
(b)   Only (ii) is correct
(c)   Only (iii) is correct
(d)   Both (i) and (iii) are correct
(e)   Both (i) and (ii) are correct


S15. Ans. (a)

Sol. Only (i) is correct
(i) Families are increasingly choosing to live in nuclear family units with dual incomes these days, thereby increasing each family’s disposable income, and the demand for housing.


You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!