IBPS PO Prelims English Quiz: 18 अगस्त 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have English Miscellaneous Quiz for 18th August 2019.


Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The alphabet corresponding to that part is your answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) 



Q1. To do that job (A)/ you need to be mentally disturbed (B)/ anthropologically different than (C)/the rest of humanity (D)/ No error (E)

A
B
C
D
No Error
Solution:
Here, the error is in C, where ‘than’ will be replaced by ‘from’. We use ‘from’ right after ‘different’. In case there is a noun after ‘different’, only then we use ‘than’ after that. Such as, ‘I would like to buy a different book than this’. Hence option(c) is the correct option.

Q2. The Ulster Defence Association has (A)/recently hinted that it (B)/may be prepared to attack (C)/ on dissident republicans (D)/No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
When ‘attack’ is used as a verb in the sentence, we don’t use ‘on’ with it. But when it is used as a noun, only then we place ‘on’ after that. In this sentence, (D) has an error. Here, attack is used as a verb. So, option (d) is correct answer.

Q3.We ordered for coffee (A)/after a long journey to be told (B)/ if we weren't lunching (C)/they wouldn't serve us drinks (D)/No Error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
(A) section is grammatically incorrect in the above sentence. Since ‘ordered’ is a transitive verb and therefore object comes right after it. For example, ‘he ordered a cup of tea’. Option (a) is correct answer choice.

Q4. American troops spread out (A)/ across the area on yesterday (B)/ to investigate what had (C)/ happened and questioned witnesses (D)/No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Part (B) of the given sentence is wrong. Usage of ‘on’ before ‘yesterday’ is grammatically incorrect. As before yesterday, two days before yesterday, the day after tomorrow, today, etc. ‘on’ is not used. So, option (b) is correct answer.

Q5. All her life she's (A)/ never done anything that (B)/ has been worthy for (C)/my admiration and respect (D)/No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘of’ will replace ‘for’ in part (C) of the sentence. ‘Worthy’ is used in terms of ‘worthy of something’ which means ‘deserving something’ but if it’s written ‘for’, it means ‘qualified for something’ or ‘competent for something’. Hence, option (c) is correct answer choice.

Directions (6-10): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage based on which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions. 

We can intuitively recognise whether an action is ethical or not. Let us look at the theoretical basis of understanding ethics with an example. A cigarette company wants to decide on launching a new product, whose primary ……………………(A) is reduced tar. It plans to tell customers that the lower tar content is a ‘healthier’ option. This is only half true.
(B) In reality, a (1)flavour may have to (2) inhale more frequently from a cigarette with (3)lower tar to get the (4)smoker of a regular cigarette.

Let us analyse this from three dominant ethical perspectives
(C)First, the egoistic perspective state that we take actions that resulting in the greatest good for oneself. The cigarette company is likely to sell more cigarettes, assuming that the new product wins over more new customers. From an egoistic perspective, hence, the company should launch the new cigarette.

Second, the utilitarian perspective states that we take actions that result in the greatest good for all. Launching the new cigarette is good for the company. The new brand of cigarette also …………….. (D) a ‘healthier’ choice for smokers. And more choice is good for customers. Hence, the company should launch the product.
The egoistic and utilitarian perspectives together form the ‘teleological perspective’, where the focus is on the results that achieve the greatest good.

Third, the ‘deontological perspective’, on the other hand, focuses more on the intention (E) of the maker than the results. The company deceives the customer when it says that the new cigarette is ‘healthier’. Knowingly endangering the health of humans is not an ethical intention. So, the company should not launch this cigarette.

Q6. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 
1. For your convenience, we have added a …………..that allows you to pay your bills over the Internet.
2. The auto scaling …………. changes the x and y axis of your graph to fit the available data.
Adamant
Feature
Accretion
Duress
Ebullient
Solution:
In the above blank, option (b) will be the most suitable word to make it grammatically and contextually correct. Also, the word is suitably fit into the given two sentences. (a) Adamant- Impervious to pleas, requests, persuasion or reason (b) Feature- A distinctive attribute or aspect of something (c) Accretion- An increase by natural growth or addition (d) Duress-compulsory force or threat (e) Ebullient- joyously unrestrained

Q7. The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
1-4
2-3
1-2
3-4
None of these
Solution:
In the given sentence in (B), words (2) and (3) are correctly positioned but (1) and (4) are not suitably placed making the sentence contextually incorrect. Swapping both make the sentence correct. The sentence after swapping (1) and (4) is “In reality, a smoker may have to inhale more frequently from a cigarette with lower tar to get the flavour of a regular cigarette.” Hence, option (a) is correct answer choice.

Q8. In the above passage, sentence (C) is italicized. There may or may not be error in one part of the sentence, select the part having error it in.
First, the egoistic perspective state that we take actions
That result in the
Greatest good for oneself
Both (a) and (b)
None of these
Solution:
The error lies in option (a). ‘state’ will be replaced by ‘states’ because the subject ‘The egoistic perspective’ is singular. Hence, option (a) is right answer choice.

Q9. Which of the following should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful?
Arrogate- seize and take control without authority
Imputing- attribute or credit to
Paradigm- a standard or typical example
Provide-Supply or proffer
Relegation- assign to a lower position
Solution:
Here, option (d) is best fill in the blank (D) as it refers provides ‘healthier’ choice for smokers. Other options are completely irrelevant for filling up the blank.

Q10. A word is given in bold in (E). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (E) as your answer.
Demand
Fulfilment
Opportunity
Alacrity
No replacement required
Solution:
Since the sentence is grammatically and contextually correct, no correction is required. Therefore, option (e) is suitable answer choice.

Directions (11-15): In each of the following questions, a sentence is given with highlighted phrase. There are five words/phrases given below each sentence. Choose the word/phrase among the five options illustrating the meaning of the phrase. If no word illustrates the correct meaning then choose option (e), i.e. ‘None of These’ as your option. 



Q11. Some supporter was shouting to him and he was talking back and I told him to calm down.

Cancel
Relax
Call someone
Ask an opinion
Escape
Solution:
Among the following options (b) is the correct option.

Q12. Be sure to blow up the tyres before you drive off.
Reverse
Support
Invite for a date
Interrupt
Inflate
Solution:
Among the following options (e) is the correct option.

Q13. I had a strong coffee to take away the nasty taste of the food
interrupt
remove
break
equal
supportive
Solution:
Among the following options (b) is the correct option

Q14. We aim to bring down prices on all our computers.
lower
Raise
break the
juncture
consume less
Solution:
Among the following options (a) is the correct option.

Q15. I want to cross out the unnecessary words.
fall to the ground
draw a line through
start operating
make understandable
fasten
Solution:
Among the following options (b) is the correct option.



You may also like to Read:
       

All the Best BA'ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!

Print Friendly and PDF