IBPS PO Prelims Cloze Test Quiz: 16th August 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan 'FATEH', on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Cloze Test Quiz for 16th August 2019.


Directions (1-10): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage based in which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions. 


The government is in talks with foreign lenders to provide $14.5 billion in credit to millions of small firms, two officials said.

The government is in discussions with multiple foreign lenders, including Germany’s state-owned development bank KfW Group, the World Bank and some Canadian institutions to …………..(A) lines of credit to small enterprises, one of the officials, who did not want to be identified, told Reuters.
(B) KfW’s India office (1) support the discussions, though the main (2)focus was on credit lines to (3) confirmed small businesses’ solar power (4)generation. The talks were at an early stage, KfW said.
(C)The World Bank’s India spokesperson did not commented to a email seeking reply. The official said the government plans to source up to ₹1 lakh crore of loans from foreign institutions because Indian banks were not in a position to ……………(D) enough capital for the small business sector, which is seen as critical to job creation. “We are exploring, we are having discussions with various funding agencies if something can be done [for small and medium firms],” the second official said.
The officials did not provide full details of the discussions they are having with banks, or ………..(E) all those they are talking to, but said talks are at a very early stage.
India’s micro, small and medium enterprise (MSME) Ministry is discussing the proposal — to pull in foreign banks — with the Finance Ministry, which will make a final call, the second official said. The push for foreign loans comes on the heels of the government’s announcement earlier this month that ………………………… (F)………….about ₹700 billion by issuing overseas sovereign bonds.
(G) India’s 63 million (1)economy in the micro, small and medium firm sector are (2)responsible for more than a quarter of the country’s manufacturing and services output, and must be (3)re-energized for the government to kick-start the (4)firms. (H) Gross domestic product growth fell to a five-year low of 5.8% in the January-March quarter, well below the 8%-plus rates that the government is targeting.
But credit (I) opportunity for SMEs, which also account for about 45% of the country’s exports, has worsened due to a liquidity crisis in the non-banking financial companies (NBFC) sector.
State-owned banks have not been able to drive increased lending because they are burdened with more than $145 billion in bad loans. Last month, a study by an RBI panel said the overall deficit in credit for the MSME sector is ……….(J) at about ₹20-25 lakh crore

Q1. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 

(I)In order to spend some more quality time, Simran wants to __________________ her stay in New York. 
(II)Unable to deliver the project on time, we have asked our client if we can _____________ the deadline by one week.
Breach
Contemplate
Extent
Extend
None of These
Solution:
In the given blank, “extend” means to add to something in order to make it longer or bigger. Hence, it perfectly fits the blank. Besides, other words given in the options are not suitable for the blank. 
Breach- break through or making a gap in
Contemplate- think about
Extent- limit of something

Q2. The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
2-1
1-4
2-3
1-3
2-4
Solution:
In the given sentence, words (2) and (4) seem to be correct. But (1) and (3) word are not giving the sentence proper meaning. The phrase, “to confirmed small businesses’ “ is grammatically incorrect hence interchange is required. Therefore, option (d) is the most suitable answer here.

Q3. In the above passage, sentence (C) is italicized. There may or may not be error in one part of the sentence, select the part having error it in.
The World Bank’s India
Spokesperson did not commented
to a email seeking reply.
(b) and (c)
No error
Solution:
There is an error in both (b) and (c). In option (b), ‘commented’ will be replaced by ‘comment’ as we use first form of verb with ‘did’. In option (c), ‘an’ will replace ‘a’ as we use ‘an’ before a vowel sound. Hence, option (d) will be correct mentioning errors in (b) and (c).

Q4. Which of the following should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful?
Launder
Enumerate
Provide
Evaluate
None of the above
Solution:
the blank given in (D) is suitable to be filled by option (d) ‘provide’ which means ‘supply or equip someone with’. Apart from option (c),
Launder-illegally obtained money
Enumerate- listing or specifying one after another
Evaluate- to assess

Q5. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (E) in the given passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 
(a) In deficiency of evidences, it became a cumbersome task for police to __________________ the accused. 
(b)The government must ________________ the loopholes in the implementation of its schemes enhancing accessibility for those who actually need them.
Persistent
Identify
Educate
Advertise
Perceive
Solution:
The blank in (E) will be filled with option (b) ‘Identify’ which means to establish or indicate something or someone. Other options are not giving a correct contextual meaning neither to the blank (E) nor the two sentences.
Persistent- continuing firmly
Educate-give intellectual, moral or social instruction (to someone)
Advertise- Publicizing about
Perceive- Become aware or conscious about

Q6. Which of the following phrases should fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively?
It propose for pulling in foreign banks
Full details will not be provided for discussions
It is planning to source up 1 lakh crore
It is not in a position to provide
it plans to borrow
Solution:
here, option (e) is the correct phrase that can replace the blank given in (F) completing the sentence with correct grammar and meaningful. Other than option (e), all the given options are out of context and do not give correct contextual meaning to the same.

Q7. The sentence given in (G) has four words given in bold. Amongst the given bold words, which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
1-3
1-4
2-3
2-4
3-4
Solution:
in the highlighted statement, words (2) and (3) are correctly positioned. Though, on interchanging (1) and (3), the statement becomes grammatically and contextually correct. The phrase “India’s 63 million economy’ is not correct neither contextually nor grammatically. Therefore, option (b) is the most suited answer choice.

Q8. In the given passage, (H) is given in italics. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer.
Gross domestic product growth fell
to a five-year low of 5.8% in the January-March quarter,
well below the 8%-plus rates
that the government is targeting.
No error
Solution:
The italicised sentence in (H) is correct both contextually and grammatically. Therefore, option (e) is the right answer.

Q9. A word is given in bold in (I). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (e) as your answer.
Availability
Accessibility
Equanimity
Credibility
None of these
Solution:
the given word ‘opportunity’ means offer or opening will be replaced by ‘availability’ as it also means something which is open or being offered. Hence option (a) is the most fitted answer choice. 
Accessibility- ability to reach or enter
Equanimity- calmness or composure (especially in difficult situations)
Credibility- the quality of being trusted or believed in

Q10. Which of the following words should fill the blank in (J) to make it contextually correct and meaningful?
Aided
Calculated
Perforated
Estimated
Emanated
Solution:
(d) In the given blank in (J), ‘estimated’ fits suitably as while going through the passage, it can be inferred that the RBI panel roughly calculated the overall deficit of credit in MSMEs sector. Option (b) is not possible here as ‘calculated’ means preconceived with awareness and surety.
Aided- help or support
Perforated- pierced or made holes in
Emanated- originated from or be produced by

Direction (11-15): Given below is a paragraph consisting of blanks against each number. Identify the correct option among the five alternatives that perfectly fits into the given blank against the respective number to make the paragraph contextually meaningful and grammatically correct. 

Q11. In the ___(11)______of the First World War, sociologist Max Weber told his students that not everyone realises the demanding nature of producing good journalism and that a journalist’s actual responsibility is far greater than that of a scholar’s. The conspicuous absence of reporting from Jammu and Kashmir (J&K) following the vivisection of the State last week helped in realising the full import of Weber’s observation. 

Journalism performs many tasks. British journalist George Brock has mandated four irreducible core tasks: verification, bearing witness, sense making, and investigation. However, following the Union Government’s dramatic __(12)_____ to alter the political structure of J&K, Indian journalism was forced to temporarily abandon its ‘bearing-witness’ role and had to resort only to its ‘sense-making’ task. In this newspaper, there was a strongly worded editorial, “Scrapping J&K’s special status is the wrong way to an end;” a series of lead and Op-Ed articles; and an outstanding data story, “J&K’s vital statistics,” which debunked the claims of Home Minister Amit Shah that Article 370______(13)___ development. It is important to classify these writings within the rubric of the ‘sense-making’ task of journalism. While they were rigorous and insightful, there was a sense of __(14)________because there were no ground reports from Kashmir. A day before the government’s decision, all forms of communications — mobile networks, Internet services, and landline phone connectivity — had been shut down, leaving Kashmir and some districts in Jammu __(15)______.

Aegis
Abstinence
Aftermath
Segregated
Daunted
Solution:
Option(c) is the correct answer.
Aegis- guidance or Protection
Abstinence-keeping away from some
Aftermath- the consequences of an event
Segregated- separated
Daunted - caused to show discomposure

Q12. In the ___(11)______of the First World War, sociologist Max Weber told his students that not everyone realises the demanding nature of producing good journalism and that a journalist’s actual responsibility is far greater than that of a scholar’s. The conspicuous absence of reporting from Jammu and Kashmir (J&K) following the vivisection of the State last week helped in realising the full import of Weber’s observation. 

Journalism performs many tasks. British journalist George Brock has mandated four irreducible core tasks: verification, bearing witness, sense making, and investigation. However, following the Union Government’s dramatic __(12)_____ to alter the political structure of J&K, Indian journalism was forced to temporarily abandon its ‘bearing-witness’ role and had to resort only to its ‘sense-making’ task. In this newspaper, there was a strongly worded editorial, “Scrapping J&K’s special status is the wrong way to an end;” a series of lead and Op-Ed articles; and an outstanding data story, “J&K’s vital statistics,” which debunked the claims of Home Minister Amit Shah that Article 370______(13)___ development. It is important to classify these writings within the rubric of the ‘sense-making’ task of journalism. While they were rigorous and insightful, there was a sense of __(14)________because there were no ground reports from Kashmir. A day before the government’s decision, all forms of communications — mobile networks, Internet services, and landline phone connectivity — had been shut down, leaving Kashmir and some districts in Jammu __(15)______.

move
Absence
Censure
Inactivity
Failed
Solution:
Option (a) is the correct answer.
Censure – Expression of blame or disapproval

Q13. In the ___(11)______of the First World War, sociologist Max Weber told his students that not everyone realises the demanding nature of producing good journalism and that a journalist’s actual responsibility is far greater than that of a scholar’s. The conspicuous absence of reporting from Jammu and Kashmir (J&K) following the vivisection of the State last week helped in realising the full import of Weber’s observation. 

Journalism performs many tasks. British journalist George Brock has mandated four irreducible core tasks: verification, bearing witness, sense making, and investigation. However, following the Union Government’s dramatic __(12)_____ to alter the political structure of J&K, Indian journalism was forced to temporarily abandon its ‘bearing-witness’ role and had to resort only to its ‘sense-making’ task. In this newspaper, there was a strongly worded editorial, “Scrapping J&K’s special status is the wrong way to an end;” a series of lead and Op-Ed articles; and an outstanding data story, “J&K’s vital statistics,” which debunked the claims of Home Minister Amit Shah that Article 370______(13)___ development. It is important to classify these writings within the rubric of the ‘sense-making’ task of journalism. While they were rigorous and insightful, there was a sense of __(14)________because there were no ground reports from Kashmir. A day before the government’s decision, all forms of communications — mobile networks, Internet services, and landline phone connectivity — had been shut down, leaving Kashmir and some districts in Jammu __(15)______.

Nascent
Assist
Incense
Melancholy
Hindered
Solution:
Option (e) holds true according to the passage.
Incense-Make angry
Melancholy-Very sad and deprived state

Q14. In the ___(11)______of the First World War, sociologist Max Weber told his students that not everyone realises the demanding nature of producing good journalism and that a journalist’s actual responsibility is far greater than that of a scholar’s. The conspicuous absence of reporting from Jammu and Kashmir (J&K) following the vivisection of the State last week helped in realising the full import of Weber’s observation. 

Journalism performs many tasks. British journalist George Brock has mandated four irreducible core tasks: verification, bearing witness, sense making, and investigation. However, following the Union Government’s dramatic __(12)_____ to alter the political structure of J&K, Indian journalism was forced to temporarily abandon its ‘bearing-witness’ role and had to resort only to its ‘sense-making’ task. In this newspaper, there was a strongly worded editorial, “Scrapping J&K’s special status is the wrong way to an end;” a series of lead and Op-Ed articles; and an outstanding data story, “J&K’s vital statistics,” which debunked the claims of Home Minister Amit Shah that Article 370______(13)___ development. It is important to classify these writings within the rubric of the ‘sense-making’ task of journalism. While they were rigorous and insightful, there was a sense of __(14)________because there were no ground reports from Kashmir. A day before the government’s decision, all forms of communications — mobile networks, Internet services, and landline phone connectivity — had been shut down, leaving Kashmir and some districts in Jammu __(15)______.

Insolvent
Benign
Insensible
Incompleteness
Happiness
Solution:
Option (d) holds true when going through the passage.
Benign-Kind and gentle

Q15. In the ___(11)______of the First World War, sociologist Max Weber told his students that not everyone realises the demanding nature of producing good journalism and that a journalist’s actual responsibility is far greater than that of a scholar’s. The conspicuous absence of reporting from Jammu and Kashmir (J&K) following the vivisection of the State last week helped in realising the full import of Weber’s observation. 

Journalism performs many tasks. British journalist George Brock has mandated four irreducible core tasks: verification, bearing witness, sense making, and investigation. However, following the Union Government’s dramatic __(12)_____ to alter the political structure of J&K, Indian journalism was forced to temporarily abandon its ‘bearing-witness’ role and had to resort only to its ‘sense-making’ task. In this newspaper, there was a strongly worded editorial, “Scrapping J&K’s special status is the wrong way to an end;” a series of lead and Op-Ed articles; and an outstanding data story, “J&K’s vital statistics,” which debunked the claims of Home Minister Amit Shah that Article 370______(13)___ development. It is important to classify these writings within the rubric of the ‘sense-making’ task of journalism. While they were rigorous and insightful, there was a sense of __(14)________because there were no ground reports from Kashmir. A day before the government’s decision, all forms of communications — mobile networks, Internet services, and landline phone connectivity — had been shut down, leaving Kashmir and some districts in Jammu __(15)______.

isolated
Absolute
Included
Guard
official
Solution:
Option (a) holds true when going through the passage.

               






You may also like to Read:
    

All the Best BA'ians for IBPS RRB Clerk Prelims 2019!!

Print Friendly and PDF