IBPS RRB PO/Clerk Main बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी: 22 अगस्त 2019

प्रिय उम्मीदवारों,

IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है. एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में सुंदर अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता. Banking Awareness Quiz न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत इंटरव्यू के दौर से भी निपटने में मदद करता है.




Q1. ________________ और सामान्य सेवा केंद्रों ने छोटे व्यापारियों और ग्रामीण स्तर के उद्यमियों (वीएलई) के लिए सह-ब्रांड ‘लघु व्यवसाय मनी बैक क्रेडिट कार्ड’ शुरू किया है और.
(a) भारतीय स्टेट बैंक
(b) एचडीएफसी बैंक
(c) आईसीआईसीआई बैंक
(d) बैंक ऑफ बड़ौदा
(e) कोटक महिंद्रा बैंक

S1. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank and Common Services Centres launched a co-branded ‘Small Business Money Back Credit Card’ for small traders and village-level entrepreneurs (VLEs). The credit card is specifically designed for VLEs and VLE-sourced customers. It will give users easy access to credit for their day-to-day business expenses.


Q2. क्रिप्टोकरेंसी और ब्लॉकचेन की वैधता पर "अंतर-मंत्रालयी समिति" ने अपनी रिपोर्ट वित्त मंत्रालय को सौंप दी है. ________ की अध्यक्षता में समिति की स्थापना की गई थी?
(a) अरविंद सुब्रमण्यन
(b) राजीव गौबा
(c) हसमुख अधिया
(d) नरेश गोयल
(e) सुभाष चंद्र गर्ग

S2. Ans.(e)
Sol. “Inter-Ministerial Committee” on legality of cryptocurrencies and blockchain has submitted its report to the Finance Ministry. The committee was set up under the Chairmanship of Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg in 2017.


Q3. भारतीय रिज़र्व बैंक ने मौद्रिक नीति पोर्टफोलियो और पूर्वानुमान विभाग को चलाने के लिए डिप्टी गवर्नर ____________________ को सौंपा है. 
(a) एमके जैन
(b) एनएस विश्वनाथन
(c) बीपी कानूनगो
(d) वायरल आचार्य
(e) एसएस मुंद्रा

S3. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India has assigned deputy governor B.P. Kanungo to run the monetary policy portfolio and forecasting department. After the exit of Viral Acharya, Kanungo has become the 6th member of the RBI’s Monetary Policy Committee.


Q4. निम्नलिखित में से किस संगठन ने नियामक दिशानिर्देशों के गैर अनुपालन के लिए दो ऑनलाइन भुगतान समाधान प्रदाताओं मोबिक्विक सिस्टम्स और हिप बार पर जुर्माना लगाया है?
(a) RBI
(b) NABARD
(c) IRDAI
(d) TRAI
(e) SEBI

S4. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed a penalty on two online payment solutions providers Mobikwik Systems and Hip Bar for non compliance of regulatory guidelines. Mobikwik Systems Private Limited has been slapped a fine of Rs 15 lakh while Hip Bar Pvt Ltd faced a fine of Rs 10.85 lakh.

Q5. भारतीय रिज़र्व बैंक ने कॉरपोरेट्स के लिए ईसीबी और साथ ही तरलता की मांग करने वाले गैर-बैंकिंग ऋणदाताओं के माध्यम से एकत्र किये गये धन के अंतिम उपयोग के लिए मानदंडों में ढील दी है। ECBs का पूर्ण रूप क्या है?
(a) External Core Borrowings
(b) External Commercial Branches
(c) External Commercial Banking
(d) External Commercial Borrowings
(e) External Common Borrowings

S5. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has relaxed norms for end-use of money raised through External Commercial Borrowings (ECBs) for corporates as well as liquidity starved non banking lenders. The liberalisation will be applicable to ECBs taken for working capital, general corporate purpose loans or repayment of rupee loans.




Q6. एचडीएफसी बैंक लिमिटेड एक भारतीय बैंकिंग और वित्तीय सेवा कंपनी है जिसका मुख्यालय मुंबई में है. एचडीएफसी बैंक के प्रबंध निदेशक कौन हैं?
(a) विजय शेखर शर्मा
(b) दीपक पारेख
(c) आदित्य पुरी
(d) संदीप बख्शी
(e) श्यामला गोपीनाथ

S6. Ans.(c)
Sol. Aditya Puri is the Managing Director of HDFC Bank.

Q7. डाक विभाग ने इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक को एक छोटे वित्त बैंक में बदलने का फैसला किया है. इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक (IPPB) ______ में आधारित है -?
(a) बेंगलुरु
(b) कोलकाता
(c) चेन्नई
(d) मुंबई
(e) नई दिल्ली

S7. Ans.(e)
Sol. The postal department has decided to convert the India Post Payments Bank into a small finance bank. This bank will provide micro credit at the doorsteps to individuals and SME’s. The postal department has also target the milestone of 1 crore accounts for IPPB in 100 days. The IPPB bank based in New Delhi. 


Q8. किस बैंक ने "बैंक ऑफ चाइना" को देश में नियमित बैंकिंग सेवाएं प्रदान करने की अनुमति दी है?
(a) RBI
(b) SBI
(c) SEBI
(d) IRDAI
(e) NABARD

S8. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI)  allowed “Bank of China” to offer regular banking services in the country. Banks falling under this schedule have to adhere to the norms of the RBI. ‘Bank of China Limited’ has been included in the 2nd Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934.

Q9. भारतीय स्टेट बैंक (SBI) की शंघाई शाखा अब CNAPS से जुड़ी हुई है. CNAPS का पूर्ण रूप क्या है?
(a) China’s National Advance Public System
(b) China’s Nominal Advance Payment Security
(c) China’s National Advance Payment Service
(d) China’s National Advance Payment System
(e) China’s National Agency Private System

S9. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India’s (SBI) Shanghai branch is now connected to China’s National Advance Payment System (CNAPS). SBI is the only Indian bank to have obtained the license to do business in local currency and also inducted to the CNAPS by the People’s Bank of China (PBOC). 


Q10. RBI ने किंगफिशर एयरलाइंस लिमिटेड के खाते में पंजाब नेशनल बैंक द्वारा 10 जुलाई 2018 को प्रस्तुत किए गए धोखाधड़ी निगरानी रिपोर्ट -1 से धोखाधड़ी की रिपोर्ट में देरी के लिए पंजाब नेशनल बैंक पर _______________ का जुर्माना लगाया है. 
(a) 50 लाख रु
(b) 80 लाख रु
(c) 10 लाख रु
(d) 70 लाख रु
(e) 20 लाख रु

S10. Ans.(a)
Sol. RBI has imposed a penalty of Rs 50 lakh on Punjab National Bank (PNB) for the delay in reporting of fraud observed from the fraud monitoring report-1 submitted by Punjab National Bank on July 10, 2018, in the account of Kingfisher Airlines Limited.




Q11. पंजाब नेशनल बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन हैं?
(a) पीएस जयकुमार
(b) उषा अनंतसुब्रमण्यन
(c) रजनीश कुमार
(d) राकेश शर्मा
(e) सुनील मेहता

S11. Ans.(e)
Sol. Managing Director & Chief Executive Officer of PNB: Sunil Mehta.

Q12. भारतीय रिजर्व बैंक ने 8 सार्वजनिक क्षेत्र के बैंकों पर 12 करोड़ रुपये का सामूहिक जुर्माना लगाया है. इलाहाबाद बैंक और बैंक ऑफ महाराष्ट्र पर प्रत्येक __________ रुपये का जुर्माना लगाया गया है.
(a) 5 करोड़ रु
(b) 10 करोड़ रु
(c) 1 करोड़ रु
(d) 2 करोड़ रु
(e) 3 करोड़ रु

S12. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed a collective penalty of Rs 12 crore on 8 public sector banks. The penalty has been imposed for non-compliance with certain provisions of directions issued by RBI on ‘Code of Conduct for Opening and Operating Current Accounts. Allahabad Bank and Bank of Maharashtra have been imposed with a penalty of Rs 2 crore each.


Q13. अपनी तीसरी द्वि-मासिक मौद्रिक नीति समिति की बैठक में, भारतीय रिज़र्व बैंक ने पॉलिसी रेपो दर को ______ द्वारा घटा दिया है?
(a) 15 आधार अंक
(b) 20 आधार अंक
(c) 35 आधार अंक
(d) 50 आधार अंक
(e) 10 आधार अंक


S13. Ans.(c)
Sol. In its 3rd Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, the Reserve Bank of India has reduced the policy repo rate by 35 basis points (bps). The MPC has also decided to maintain the accommodative stance of monetary policy.

Q14. भारतीय रिजर्व बैंक ने " Central Payment Fraud Registry" स्थापित करने का निर्णय लिया है. रजिस्ट्री ______ में धोखाधड़ी को ट्रैक करेगी.
(a) चीक सिस्टम
(b) भुगतान प्रणाली
(c) इंटरनेट सिस्टम
(d) धोखाधड़ी प्रणाली
(e) कार्ड सिस्टम

S14. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has decided to set up a “Central Payment Fraud Registry”. The registry will track frauds in the payment systems. Under this registry, payment system participants will be provided access to it for near-real time fraud monitoring. The aggregated fraud data will be published to educate customers on emerging risks.

Q15. वर्तमान रेपो दर क्या है?
(a) 5.40%
(b) 5.50%
(c) 5.30%
(d) 5.60%
(e) 5.75%

S15. Ans.(a)
Sol. The current repo rate is 5.40%.






         

All the Best BA'ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!

Print Friendly and PDF