SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz - 14th June 2019

sbi-po-main-english-miscellaneous-quiz

State bank of India's probationary Officer's prelims was held on the 8th and 9th of June. Students gave the exam with great enthusiasm and we also hope that you have done well. Prelims will be followed by the mains, and the date is already scheduled for 20 July this year. We know you all are full of optimism and expect your name in the cut-off list of prelims. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20 so that you can make sure that this year's PO is in your pocket. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.




Directions (1-5); In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence five pairs of words are given. Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete. 

Q1. The Refugees have never had a ___________ of freedom in the suffocating society. They are wounded people ___________ and broken.
glimpse, mitigated
sigh, rejected
moment, criticised
satisfaction, prohibited
breath, battered
Solution:
'breath, battered' are correct for both the blanks respectively.

Q2. His vision could well be the ____________ that the policy-makers use to _____________ the banking sector.
roadmap, restructure
manner, shape
blueprint, plan
remedy, revise
approach, represent
Solution:
'roadmap, restructure' are correct for both the blanks respectively.

Q3. A person’s formal educational background may ___________ rich but complex information. To some degree education ___________ a person’s knowledge and skill base.
reveal, advocates
yield, indicates
exhibit, develops
cover, evolves
surmount, shows
Solution:
'yield, indicates' are correct for both the blanks respectively.

Q4. The RBI in consultation with Government of India has _____________ a working group to suggest measures for _____________ of weak public sector banks.
commissioned, appreciating
established, accommodation
reshaped, merger
constituted, revival
organized, development
Solution:
'constituted, revival' are correct for both the blanks respectively.

Q5. The textile industry in India has _____________ rough weather in recent times. The textile mill in one of the few companies to have ____________ this storm.
overcome, empowered
managed, absorbed
protested, fought
withstood, survived
ventured, managed
Solution:
'withstood, survived' are correct for both the blanks respectively.

Directions (6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.  

(A) These guidelines are welcome, and necessary to ensure that doctors do not abuse the trust of their patients. 
(B) To address the widespread practice of doctors accepting kickbacks from pharmaceutical companies, the MCI has proposed punishment ranging from fines to doctors losing their licences. 
(C) It has done away with a blanket ban it announced in December 2009 on doctors accepting so-called gifts from major drug companies, in favour of a more nuanced punishment structure. 
(D) But implementation will be a challenge. 
(E) Since big pharma companies attempt to influence doctors to push their products, accepting any hospitability of gift from people associated with the healthcare industry amounts to a violation of the ethical code of conduct. 
(F)In threatening doctors with permanent removal of their names from the medical registry for serious violations, the stakes have been set high. 

Q6. Which of the following should be the be the FIRST statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BCEAFD.

Q7. Which of the following should be the SECOND statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BCEAFD.

Q8. Which of the following should be the THIRD statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BCEAFD.

Q9. Which of the following should be the FOURTH statement after rearrangement?
A
B
C
D
F
Solution:
The correct rearrangement is BCEAFD.

Q10. Which of the following should be the LAST statement after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BCEAFD.

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)  

Q11. 
(A) All of the defendants are accused of involved 
(B) in the killings of intellectuals, political opponents and secularists 
(C) in the brutal war 
(D) of independence in 1971.
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘involved’ with ‘being involved’

Q12. 
(A) The essence of Jhumpa Lahiri’s work lies 
(B) in the conflicted inner lives of her characters, 
(C) their trials and tribulations around difficult lives choices, and their perpetual struggles 
(D) to negotiate their emotions vis-à-vis a hostile universe.
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘lives’ with ‘life’

Q13. 
(A) Despite so much global concern and international support, 
(B) satisfactory recovery of tiger population 
(C) still elude us 
(D) in all the tiger-range countries.
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘elude’ with ‘eludes’

Q14. 
(A) If one wants to use the film medium for social and political causes, 
(B) the film-maker has to be adapt in the language of cinema, 
(C) like a soldier who has to be a master 
(D) of his weapons to survive on the battlefront.
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘adapt’ with ‘adept’

Q15. 
(A) A new compound developed at the Tokyo Institute of Technology 
(B) shows highly unusual conducting properties 
(C) this could be used 
(D) in future electronic components.
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace ‘this’ with ‘that’

               






You may also like to Read: