LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 21st June | In Hindi

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 21st June | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 21st June

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions

जैसा कि हम जानते हैं, LIC ने AAO (सहायक प्रशासनिक अधिकारी) और ADO (अपरेंटिस डेवलपमेंट ऑफिसर) की दोनों रिक्तियों को जारी किया है। यह  खंड इंश्योरेंस मार्केट एंड फाइनेंशियल अवेयरनेस में नया शुरू किया गया है, जो दोनों परीक्षाओं में पूछा जाएगा। LIC AAO मुख्य परीक्षा 28 जून 2019 को आयोजित होने वाली है। जबकि एलआईसी एडीओ प्रीलिम्स  6 और 13 जुलाई 2019 को आयोजित होने वाली है। यहाँ निश्चित रूप से चयन के लिए LIC परीक्षा के लिए नवीनतम पैटर्न प्रश्नों का सबसे अच्छा अभ्यास करने के लिए Adda247 द्वारा  इंश्योरेंस मार्केट एंड फाइनेंशियल अवेयरनेस पर निःशुल्क प्रश्नोत्तरी दी जा रही है.


Q1. IRDAI के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?
टीएस विजयन
सुभाष चंद्र खुंटिया
अजय त्यागी
एचके भनवाला
डेविड रसकिन्हा
Solution:
Dr Subhash Chandra Khuntia assumed office of Chairman, Insurance Regulatory and Development Authority of India in May 2018.

Q2. अग्नि और संबद्ध संकटों, बर्गलरी जोखिमों इत्यादि के खिलाफ इमारतों, मशीनरी, स्टॉक आदि के बीमा का नाम बताइए.
स्वास्थ्य बीमा
संपत्ति का बीमा
मोटर बीमा
जीवन बीमा
यात्रा बीमा
Solution:
Insurance of property means insurance of buildings, machinery, stocks etc against Fire and Allied Perils, Burglary Risks and so on. Goods in transit via Sea, Air, Railways, Roads and Courier can be insured under Marine Cargo Insurance. Hulls of ship and boats can be insured under Marine Hull Insurance. Further, there are specialized policies available such as Aviation Insurance Policy for insurance of planes and helicopters. Thus Property Insurance is a very vast category of General Insurance and the type of cover that you need depends upon the type of property you are seeking to cover.

Q3. IRDAI का मुख्यालय कहाँ है?
बेंगलुरु
मुंबई
नई दिल्ली
चेन्नई
हैदराबाद
Solution:
The Headquarters of IRDAI is in Hyderabad.

Q4. योजना के तहत बीमा कवरेज की लागत प्रदान करने के लिए निम्नलिखित में से कौन से शुल्क हैं?
पॉलिसी शुल्क
प्रशासन शुल्क
समर्पण शुल्क
फंड स्विचिंग शुल्क
मृत्यु दर शुल्क
Solution:
Mortality Charges- These are charges to provide for the cost of insurance coverage under the plan. Mortality charges depend on number of factors such as age, amount of coverage, state of health etc.

Q5. IRDAI को _____ में एक सांविधिक निकाय के रूप में शामिल किया गया था-
अप्रैल 2000
मई 2001
दिसंबर 1999
अगस्त 1991
जनवरी 2003
Solution:
Following the recommendations of the Malhotra Committee report, in 1999, the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted as an autonomous body to regulate and develop the insurance industry. The IRDA was incorporated as a statutory body in April, 2000. The key objectives of the IRDA include promotion of competition so as to enhance customer satisfaction through increased consumer choice and lower premiums, while ensuring the financial security of the insurance market.

Q6. ________________ पॉलिसी के तहत इकाइयों को आवंटित करने से पहले शुल्क के प्रति विनियोजित प्रीमियम का एक प्रतिशत है. 
प्रीमियम आवंटन प्रभार
मृत्यु दर शुल्क
समर्पण शुल्क
फंड स्विचिंग चार्ज
सेवा कर कटौती
Solution:
Premium Allocation Charge is a percentage of the premium appropriated towards charges before allocating the units under the policy. This charge normally includes initial and renewal expenses apart from commission expenses.

Q7. ULIP एक जीवन बीमा उत्पाद है, जो किसी भी संख्या में योग्य निवेश जैसे स्टॉक, बॉन्ड या म्यूचुअल फंड में निवेश करने के लिए पॉलिसी धारक के लिए जोखिम कवर प्रदान करता है. ULIP का पूर्ण रूप क्या है?
Unit Linked Insurance Policy
Unit Linked Instant Plan
Universal Linked Insurance Plan
Unit Linked Insurance Plan
Unique Linked Insurance Plan
Solution:
ULIP (Unit Linked Insurance Plan) is a life insurance product, which provides risk cover for the policy holder along with investment options to invest in any number of qualified investments such as stocks, bonds or mutual funds. As a single integrated plan, the investment part and the protection part can be managed according to specific needs and choices.

Q8. बीमा में, IBNR का दावा एक बीमाकर्ता द्वारा सभी वैध दावेदारों के लिए बकाया राशि है, जिन्हें एक कवर नुकसान हुआ है, लेकिन अभी तक इसकी सूचना नहीं है. IBNR में "I" का अर्थ है?
Initial
Institute
Insurance
Incurred
Indian
Solution:
In insurance, incurred but not reported (IBNR) claims is the amount owed by an insurer to all valid claimants who have had a covered loss but have not yet reported it. Since the insurer knows neither how many of these losses have occurred, nor the severity of each loss, IBNR is necessarily an estimate.

Q9. _______________ वह विधि है जिसके द्वारा कंपनियां संभावित नुकसान का मूल्यांकन करती हैं और ऐसे खतरों को कम करने या समाप्त करने के लिए कार्रवाई करती हैं.
जोखिम प्रतिधारण
जोखिम प्रबंधन
जोखिम नियंत्रण
जोखिम हस्तांतरण
जोखिम से आनाकानी
Solution:
Risk control is the method by which firms evaluate potential losses and take action to reduce or eliminate such threats.

Q10. बीमा अधिनियम, 1938 की धारा 64 सी के तहत जनरल इंश्योरेंस काउंसिल का गठन किस वर्ष से किया गया है?
2000
2002
2001
2004
2003
Solution:
The General Insurance Council has been constituted under section 64C of the Insurance Act, 1938 since 2001 by the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). The General Insurance Council is an important link between the Insurance Regulatory and Development Authority of India and the non-Life insurance industry. It also pushes for the Industry’s issues with the Government. While the Council plays the role envisaged for it by the Insurance Act, it also facilitates overall growth for the industry in a fair and equitable manner in the interest of all stake holders.

Q11.  एक बांड हर _________________ महीनों में एक निश्चित ब्याज भुगतान का भुगतान करता है, यही कारण है कि इसे एक निश्चित आय निवेश कहा जाता है, और एक वर्ष से कम परिपक्वता वाले इन क्रेडिट उपकरणों को मुद्रा बाजार निवेश कहा जाता है. 
6 महीने
9 महीने
12 महीने
3 महीने
10 महीने
Solution:
When you buy a bond you are loaning money to the underlying company. Ownership of a bond puts you in the position of being a creditor. A bond pays a fixed interest payment every six months, which is why it is called a fixed income investment, and these credit instruments with short maturities under one year are called money market investments. Individual bond prices move according to the credit quality of the underlying company. If the company loses a lot of money and has trouble paying its bills, the bond market will require a higher interest rate return on investment, which means the bond price will decline.

Q12. स्टॉक एक्सचेंज व्यापार की सुविधा और सूचना का प्रसार करके अर्थव्यवस्था के लिए एक एजेंट के रूप में कार्य करते हैं.स्टॉक एक्सचेंज का मुख्य उद्देश्य क्या है?
पूँजी में वृद्धि
निगम से संबंधित शासन प्रणाली
आर्थिक दक्षता
ऊपर के सभी
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Purpose of Stock Exchanges-
Stock exchanges act as an agent for the economy by facilitating trade and disseminating information. Below are some of the ways exchanges contribute:
1. Raising Capital
2. Corporate Governance
3. Economic Efficiency

Q13. सीएआर एक अंतरराष्ट्रीय मानक है जो बैंक के दिवालिया होने के जोखिम को अत्यधिक नुकसान से मापता है. CAR का पूर्ण रूप क्या है?
Capital Adequacy Rate
Capital Adequacy Ratio
Common Adequacy Ratio
Capital Assets Ratio
Capital Adequacy Repo
Solution:
The capital adequacy ratio (CAR) is an international standard that measures a bank’s risk of insolvency from excessive losses. Currently, the minimum acceptable ratio is 8%. Maintaining an acceptable CAR protects bank depositors and the financial system as a whole.Expressed as a formula, the CAR equals the sum of the bank’s tier one capital plus tier two capital, divided by its risk-weighted assets. CAR is also known as CRAR (capital to risk assets ratio).

Q14. एक _______________________ एक उपकरण है जिसका मूल्य एक या अधिक अंतर्निहित के मूल्य से प्राप्त होता है, जो कमोडिटी, कीमती धातु, मुद्रा, बांड, स्टॉक, स्टॉक इंडेक्स आदि हो सकते हैं. 
जोखिम
पूँजी
स्टाक
बांड
यौगिक
Solution:
A derivative is an instrument whose value is derived from the value of one or more underlying, which can be commodities, precious metals, currency, bonds, stocks, stocks indices, etc. Four most common examples of derivative instruments are Forwards, Futures, Options and Swaps.

Q15. एक _______________________ एक विशेष वित्तीय संस्थान है जो बैंकों और वित्तीय संस्थानों से एनपीए या खराब संपत्ति खरीदता है ताकि बाद वाले अपनी बैलेंस शीट को साफ कर सकें.
SARFAESI
FSDC
ARC
OTC
CAR
Solution:
An Asset Reconstruction Company (ARC) is a specialized financial institution that buys the NPAs or bad assets from banks and financial institutions so that the latter can clean up their balance sheets. Or in other words, ARCs are in the business of buying bad loans from banks.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF