LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 18th June | In Hindi

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 18th June | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 18th June

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions

As we know, LIC has released both the vacancies of AAO (Assistant Administrative Officer) & ADO (Apprentice Development Officer). Insurance Market & Financial Awareness is a newly introduced section which will be asked in both the exams. LIC AAO mains 2019 is scheduled to be held on 28th June. While LIC ADO Prelims 2019 is scheduled to be held on 6th & 13th July. Here is a quiz on Insurance Market & Financial Awareness being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern Questions for LIC examination for sure shot selection.



Q1. भारत के LIC के अध्यक्ष कौन हैं?
 एमआर कुमार
 हेमंत भार्गव
 सुभाष चंद्र गर्ग
गिरीश चंद्र मुर्मू
एलिस जी वैद्यन
Solution:
Members On The Board Of The Corporation
MR Kumar, Chairman, LIC of India
Hemant Bhargava (Managing Director, LIC of India)
B Venugopal, (Managing Director, LIC of India)
TC Suseel Kumar, (Managing Director, LIC of India)
Vipin Anand Managing Director, LIC of India

Q2. LIC का मुख्यालय कहाँ है?
कोलकाता
  मुंबई
  नई दिल्ली
 चेन्नई
 हैदराबाद
Solution:
Life Insurance Corporation of India is an Indian state-owned insurance group and investment company headquartered in Mumbai.

Q3. न्यू इंडिया एश्योरेंस कंपनी लिमिटेड (NIACL) _________ में स्थापित किया गया था -
1935
1921
1919
1949
1956
Solution:
NEW INDIA ASSURANCE CO. LTD, founded by Sir Dorabji Tata in 1919, a Multinational General Insurance Company operates in 28 countries and headquartered at Mumbai, India. Our global business crossed Rs. 22,270 crores in March 2017.

Q4. UIIC के अध्यक्ष सह प्रबंध निदेशक कौन हैं?
सुस्मिता मुखर्जी
 एम शाहुल हमीद
 तजिंदर शर्मा
  गिरीश राधाकृष्णन
 अतुल सहाय
Solution:
Girish Radhakrishnan is Chairman cum Managing Director of UIIC.

Q5. NIACL का मुख्यालय कहाँ है?
 कोलकाता
  हैदराबाद
  नई दिल्ली
  चेन्नई
 मुंबई
Solution:
The headquarter of NIACL is in Mumbai.

Q6. यूनाइटेड इंडिया इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड को ______ में एक कंपनी के रूप में शामिल किया गया था.
 10 फरवरी 1956
 26 फरवरी 1989
 26 फरवरी 1949
 18 फरवरी 1938
 15 फरवरी 1919

Solution:
United India Insurance Company Limited was incorporated as a Company on 18th February 1938. General Insurance Business in India was nationalized in 1972.


Q7. NIACL के वर्तमान अध्यक्ष सह प्रबंध निदेशक कौन हैं?
 अतुल सहाय
 एम शाहुल हमीद
 तजिंदर शर्मा
गिरीश राधाकृष्णन
  सुस्मिता मुखर्जी
Solution:
Mr. Atul Sahai is present Chairman cum Managing Director of NIACL.

Q8. UIIC का प्रधान कार्यालय कहाँ है?
बेंगलुरु
 मुंबई
नई दिल्ली
  कोलकाता
  चेन्नई
Solution:
Chennai is the Head Office of UIIC.

Q9. ओरिएंटल इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड को बॉम्बे में _______ में निगमित किया गया था.
 12 सितंबर 1956
12 सितंबर 1947
 12 सितंबर 1962
 12 सितंबर 1982
 12 सितंबर 1961
Solution:
The Oriental Insurance Company Ltd was incorporated at Bombay on 12th September 1947. The Company was a wholly owned subsidiary of the Oriental Government Security Life Assurance Company Ltd and was formed to carry out General Insurance business. The Company was a subsidiary of Life Insurance Corporation of India from 1956 to 1973 ( till the General Insurance Business was nationalized in the country). In 2003 all shares of our company held by the General Insurance Corporation of India have been transferred to Central Government.

Q10. राष्ट्रीय बीमा कंपनी लिमिटेड (NICL) का प्रधान कार्यालय कहाँ है?
 हैदराबाद
 नई दिल्ली 
 कोलकाता
 चेन्नई
 मुंबई
Solution:
Kolkata is the Head Office of National Insurance Company Limited (NICL).

Q11. निम्नलिखित में से कौन मुद्रा बाजार साधन नहीं है?
  राजकोष चालान
 वाणिज्यिक पत्र
 जमा प्रमाणपत्र 
 इक्विटी शेयर
 दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है
Solution:
There are several money market instruments, including treasury bills, commercial paper, bankers' acceptances, deposits, certificates of deposit, bills of exchange, repurchase agreements, federal funds, and short-lived mortgage and asset-backed securities.

Q12. अधिकतम अवधि जिसके लिए एक वाणिज्यिक पत्र जारी किया जा सकता है:
3 माह 
6  माह 
1 वर्ष 
2 वर्ष  
दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है 
Solution:
CP can be issued for maturities between a minimum of 7 days and a maximum of up to one year from the date of issue. However, the maturity date of the CP should not go beyond the date up to which the credit rating of the issuer is valid.

Q13. मनी लॉन्ड्रिंग में आमतौर पर शामिल है:- 
धन नियोजन 
फण्ड की लेयरिंग 
फंड का एकीकरण
  उपरोक्त सभी
 दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है
Solution:
Money laundering is the process of making illegally-gained proceeds (i.e., "dirty money") appear legal (i.e., "clean"). Typically, it involves three steps: placement, layering, and integration. First, the illegitimate funds are furtively introduced into the legitimate financial system. Then, the money is moved around to create confusion, sometimes by wiring or transferring through numerous accounts. Finally, it is integrated into the financial system through additional transactions until the "dirty money" appears "clean".

Q14. मिश्रित अर्थव्यवस्था का अर्थ क्या है?
 छोटे और बड़े उद्योगों का सह-अस्तित्व
अर्थव्यवस्था में कृषि और उद्योगों दोनों को बढ़ावा देना
 सार्वजनिक और निजी क्षेत्रों का सह-अस्तित्व
अमीर और गरीब का सह-अस्तित्व
 थोक और खुदरा बाजारों का अस्तित्व
Solution:
A mixed economy is defined as an economic system consisting of a mixture of either markets and economic planning, public ownership and private ownership, or markets and economic interventionism.

Q15. लागतजन्य स्फीति का कारण क्या है?
  मजदूरी दर में वृद्धि
 ब्याज दर में वृद्धि 
 कच्चे माल की कीमत में वृद्धि
  अप्रत्यक्ष कर में वृद्धि
 उत्पादन की लागत में कमी

Solution:
Cost push inflation is inflation caused by an increase in prices of inputs like labour, raw material, etc. The increased price of the factors of production leads to a decreased supply of these goods.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF