LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 25th June | IN HINDI

LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 25th June | IN HINDI

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.




Q1. किस भारतीय जिमनास्ट ने सीनियर एशियाई कलात्मक चैंपियनशिप में वॉल्ट स्पर्धा में कांस्य पदक जीता है?
अरुणा रेड्डी
दीपा कर्माकर
प्रणति नायक
प्रणति दास
Meghana Reddy
Solution:
India’s gymnast Pranati Nayak has won a bronze medal in the vault event at the Senior Asian Artistic Championships. The championship was held in Ulaanbaatar, Mongolia. China’s Yu Linmin and Japan’s Ayaka Sakaguchi won the gold and silver medal at the event.

Q2. किस संगठन ने MSME क्षेत्र के लिए नए प्रस्ताव को बढ़ाने के लिए कॉमन सर्विस सेंटर ई-गवर्नेंस सर्विसेज इंडिया के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
जीवन बीमा निगम
हाउसिंग एंड अर्बन डेवलपमेंट कॉर्पोरेशन लिमिटेड
राष्ट्रीय लघु उद्योग निगम
खादी और ग्रामोद्योग आयोग
राष्ट्रीय बीज निगम
Solution:
National Small Industries Corporation has signed an MoU with Common Service Centres e-Governance Services India. The aim is to enhance new offerings for the MSME sector by synergizing each other’s competence. MoU will also enable CSCs to utilize plethora of NSIC offerings through the NSIC portal.

Q3. संयुक्त राष्ट्र..... अंतर्राष्ट्रीय विधवा दिवस के रूप में मनाता है.
23 जून
30 जून
27 जून
25 जून
24 जून
Solution:
The United Nations observes 23 June as International Widows Day. The day is celebrated to draw attention to the voices and experiences of widows and to galvanize the unique support that they need.

Q4. निम्नलिखित में से किसे मॉरिटानिया का राष्ट्रपति चुना गया है?
मोकतार औलद ददाह
सिदी औलद शेख अब्दल्लाही
एली ओल्ड मोहम्मद वल
मोहम्मद औलद ग़ज़ौनी
 अहमद औलद ददाह
Solution:
Mohamed Ould Ghazouani won the presidential election of Mauritania with 52% votes. His nearest rival, anti-slavery campaigner Biram Dah Abeid, came second with 18.58%.

Q5. निम्नलिखित में से किसने हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक के डिप्टी गवर्नर के पद से इस्तीफा दे दिया है?
वायरल आचार्य
एम. के. जैन
बी.पी. कानूनगो
एन.एस. विश्वनाथन
आर. गांधी
Solution:
Reserve Bank of India’s (RBI) Deputy Governor Viral Acharya has quit six months before the scheduled end of his term. He had joined RBI on January 23, 2017.

Q6. निम्नलिखित में से किस पहले अरब देश को हाल ही में ओरलैंडो, फ्लोरिडा में आयोजित समूह की वार्षिक आम बैठक के दौरान FATF की पूर्ण सदस्यता प्रदान की गई है?
जॉर्डन
सऊदी अरब
फिलिस्तीन
लेबनान 
मोरक्को
Solution:
Saudi Arabia has become the 1st Arab country to be granted full membership of the Financial Action Task Force. It becomes the 39th member of FATF during the group’s Annual General Meeting in Orlando, Florida.

Q7. 2010 विश्व कप विजेता स्पेन की टीम का हिस्सा स्पेनिश फुटबॉलर ...... ने फुटबॉल से अपने संन्यास की घोषणा की है.
फर्नांडो टोरेस
डेविड विला
इकर कैसिलास
सर्जियो रामोस
जेरार्ड पिके
Solution:
The spanish footballer Fernando Torres who was a part of 2010 World Cup Winning Team of Spain has announced his retirement from football.

Q8. किस दिन को दुनिया भर में संयुक्त राष्ट्र लोक सेवा दिवस के रूप में मनाया जाता है?
23 जून
24 मई
23 जनवरी
25 अगस्त
26 जुलाई
Solution:
United Nations Public Service Day is celebrated around the world on 23rd June. The day celebrates the value and virtue of public service to the community; highlights the contribution of public service in the development process; recognizes the work of public servants, and encourages young people to pursue careers in the public sector.

Q9. कौन सा देश संयुक्त राष्ट्र कार्यालय द्वारा ड्रग्स और अपराध पर एक नए एंटी मनी लॉन्ड्रिंग रिपोर्टिंग प्लेटफॉर्म 'goAML' को लॉन्च करने वाला खाड़ी में पहला देश बन गया है?
यमन
बहरीन
संयुक्त अरब अमीरात
ओमान
कतर
Solution:
The UAE has become the first country in the Gulf to launch ‘goAML’, a new anti money laundering reporting platform developed by the United Nations Office on Drugs and Crime to curb organised crimes.

Q10. भारतीय महिला रग्बी टीम ने सिंगापुर को हराकर पहली बार अंतरराष्ट्रीय रग्बी 15 में जीत दर्ज की है. चैंपियनशिप कहाँ पर आयोजित की गयी थी-
कुआलालंपुर, मलेशिया
मनीला, फिलीपींस
टोक्यो, जापान
नेय्योपित्वा, म्यांमार
बैंकॉक, थाईलैंड
Solution:
The Indian women’s rugby team have claimed a historic first ever international Rugby 15s victory. They defeated Singapore with a score of 21-19. The Indian team finished third in the Asia Women’s Division 1 Rugby XVs Championship held in Manila

               



Print Friendly and PDF