LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 19th June | in Hindi

LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 19th June | in Hindi

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.



Q1. _________ को भारतीय रिज़र्व बैंक में  प्रधान मुख्य महाप्रबंधक और  कार्यकारी निदेशक नियुक्त किया गया है?
उर्जित पटेल
एन.के. सिंह
डॉ. रबी एन. मिश्रा
राजीव मेहरिशी
रघुराम राजन
Solution:
Dr. Rabi N. Mishra has been elevated from principal chief general manager to Executive Director in the Reserve Bank of India. Mishra’s portfolio now includes non-banking and Co-op bank supervision as well as the College of Supervisors. Current strength of Executive directors in RBI is 12.

Q2. ऑटिस्टिक प्राइड डे ऑटिस्टिक अभिमान ऑटिस्टिक के लिए गौरव के महत्व को अंकित करता है और इसे एक बीमारी के रूप में नहीं बल्कि एक अंतर के रूप में समझाता है. यह हर वर्ष किस दिन मनाया जाता है? 
19 जून
17 जून
18 जून
12 जून
11 जून
Solution:
Autistic Pride Day is being observed on 18th June every year. Autistic pride recognizes the importance of pride for autistics and understands it not as a disease but as a difference. Autistic Pride Day was initiated by Aspies For Freedom, a group that raises public awareness about autism rights.

Q3.वर्ल्ड फूड इंडिया का दूसरा संस्करण 1 से 4 नवंबर 2019 तक नई दिल्ली में आयोजित किया जाएगा, यह भारत को विश्व के खाद्य प्रसंस्करण गंतव्य के रूप में स्थान देगा.निम्नलिखित में से क्या कार्यक्रम की टैगलाइन क्या है?
Forging Partnerships for Growth
Change the future of migration: Invest in food security and rural development
Food For All
Our Actions are our Future
Forging Partnerships To Save Food
Solution:
The second edition of World Food India to be held from 1st to 4th November 2019 in New Delhi, which will position India as Food Processing Destination of the World. The tagline of the event will be “Forging Partnerships for Growth”

Q4. अपने नवीनतम ग्लोबल इकोनॉमिक आउटलुक में, वैश्विक रेटिंग एजेंसी फिच ने चालू वित्त वर्ष के लिए भारत के विकास अनुमान को 6.8% से ________तक कम कर दिया है?
6.3
6.1
6.4
6.6
6.5
Solution:
In its latest Global Economic Outlook, the global rating agency Fitch lowers India’s growth forecast from 6.8% to 6.6% for the current fiscal, as manufacturing and agriculture sectors showed signs of slowing down over the past year. Fitch also retained its GDP growth forecast for the next fiscal (2020-21) at 7.1% and 7.0% for 2021-22.

Q5. निम्नलिखित में से किसने 119 वां यूएस ओपन जीता, उन्होंने दो बार के पूर्व चैंपियन ब्रुक कोपका को हराकर अपना पहला मेजर खिताब जीता है?
गैरी वुडलैंड
टाइगर वुड्स
केविन किशनर
 वेब सिम्पसन
ज्योति रंधावा
Solution:
Gary Woodland won the 119th US Open, capturing his first Major title after defeating two-time defending champion Brook Koepka.

Q6. निम्नलिखित में से किस कंपनी को रैंडस्टेड ने देश के सबसे आकर्षक नियोक्ता ब्रांड के रूप में घोषित किया है?
माइक्रोसॉफ्ट
अमेज़ॅन
सोनी
मर्सिडीज-बेंज
इन्फोसिस
Solution:
Randstad rates Amazon India as country’s most attractive employer brand. Microsoft India emerged as the runner-up, followed by Sony India. Mercedes-Benz, IBM, Larsen & Toubro, Nestle, Infosys, Samsung and Dell are others among the country’s top 10 most attractive employers.

Q7. पाकिस्तान ने किसे इंटर-सर्विसेज इंटेलिजेंस (ISI) का नया महानिदेशक नियुक्त किया है?
लेफ्टिनेंट जनरल फैज हमीद
गुलाम जिलानी खान
असद दुर्रानी
अहमद शुजा पाशा
हामिद गुल
Solution:
Pakistan has appointed Lieutenant General Faiz Hameed as the new Director General of the Inter-Services Intelligence (ISI). He was previously serving as the head of the Counter Intelligence wing in the ISI. Lieutenant General Faiz Hameed replaces Lieutenant Gen Asim Munir, who was appointed to head the ISI only eight months ago.

Q8. दुनिया भर में सस्टेनेबल गैस्ट्रोनॉमी दिवस कब मनाया जाता है?
18 जून
18 जनवरी
18 सितंबर
18 अगस्त
18 जुलाई
Solution:
Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on 18th June. It emphasizes the need to focus the world’s attention on the role that sustainable gastronomy can play.

Q9. _________ के पूर्व राष्ट्रपति और मुस्लिम ब्रदरहुड में एक शीर्ष व्यक्ति, मोहम्मद मोर्सी का निधन हो गया है. उन्होंने 30 जून 2012 से  3 जुलाई 2013 तक देश के  राष्ट्रपति के रूप में कार्य किया?
यू.एस.ए.
ईरान
मिस्र
इराक
ओमान
Solution:
Former Egyptian President and a top figure in the Muslim Brotherhood, Mohamed Morsy passed away. He served as Egyptian President from 30 June 2012 – 3 July 2013.

Q10. फेसबुक ने __________ नामक एक डिजिटल मुद्रा की घोषणा की है जो दुनिया भर में अपने अरबों उपयोगकर्ताओं को वित्तीय लेनदेन करने की अनुमति देगा?
फेसकॉइन
यूनोकॉइन
लिब्रा
डीजीकॉइन
बायोकॉइन
Solution:
Facebook has announced a digital currency called Libra that will allow its billions of users to make financial transactions across the globe. Libra is being touted as a means to connect people who do not have access to traditional banking platforms. Technology to make transactions with Libra will be available as a standalone app – as well as on WhatsApp and Facebook Messenger platforms – as early as 2020.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF