LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 14th June | IN HINDI

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.

  

Q1. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने नई दिल्ली अंतर्राष्ट्रीय मध्यस्थता केंद्र (NDIAC) विधेयक, 2019 को मंजूरी दे दी है। यह कब से प्रभावी होगा? 
  2 मार्च 2019
 2 जनवरी 2019
 2 मई 2019
 2 जून 2019
 2 फरवरी 2019
Solution:
The Union Cabinet has cleared the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) Bill, 2019. The Bill provides for setting up of an independent and autonomous body for institutional arbitration. It also aims to acquire and transfer the undertakings of International Centre For Alternative Dispute Resolution to New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC) w.e.f 2nd March 2019.

Q2. निम्नलिखित में से कौन सा विश्वविद्यालय केंद्रीय मंत्रियों निर्मला सीतारमण और सुब्रह्मण्यम जयशंकर को प्रतिष्ठित पूर्व छात्र पुरस्कार प्रदान करेगा?
इंदिरा गांधी राष्ट्रीय मुक्त विश्वविद्यालय
जवाहरलाल नेहरू विश्वविद्यालय
  दिल्ली विश्वविद्यालय 
 गुरु गोविंद सिंह इंद्रप्रस्थ विश्वविद्यालय
 बनारस हिंदू विश्वविद्यालय
Solution:
Jawaharlal Nehru University will confer the distinguished alumni award to Union Ministers Nirmala Sitharaman and Subrahmanyam Jaishankar. Executive Council of the University has approved a proposal in this regard. The two ministers will be awarded during the third convocation of JNU to be held in August this year.

Q3. वेंचर कैपिटलिस्ट मैरी मीकर द्वारा इंटरनेट के रुझानों पर वार्षिक रिपोर्ट के अनुसार, किस देश में विश्व के 12% इंटरनेट उपयोगकर्ता हैं?
 चीन
 यूएसए
 भारत
जर्मनी
 जापान
Solution:
According to annual report on internet trends by venture capitalist Mary Meeker, India accounts for 12% world’s internet users. China has the largest base, accounting for 21% of all internet users globally, and the US comes third at 8%.

Q4. भारत ने किस स्थान से स्वदेशी रूप से विकसित हाइपरसोनिक टेक्नोलॉजी डिमॉन्स्ट्रेटर व्हीकल (HSTDV) की पहली सफलतापूर्वक परीक्षण उड़ान भरी? 
 तटीय राज्य
 भारत का दक्षिण तट
 पश्चिम बंगाल तट
 ओडिशा तट
  गोवा तट
Solution:
India successfully conducted a first test flight of the indigenously developed Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) from a base off the Odisha coast. The only other countries that possess this technology are the US, Russia and China.

Q5. अमेरिकी दूतावास ने हाल ही में, अपने किस वार्षिक 'छात्र वीजा दिवस' का आयोजन किया  और 'एजुकेशन युएसए  इंडिया' का शुभारंभ किया?
 पहला 
  दूसरा
तीसरा
 चौथा
 पाँचवाँ
Solution:
The U.S. Embassy organised its fifth annual ‘Student Visa Day’ and launched ‘EducationUSA India’. It is a mobile application to provide Indian students with “current, comprehensive and accurate information about studying in the U.S.”.It was launched by the Embassy in collaboration with the United States-India Educational Foundation.


Q6.  निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय खिलाड़ी फोर्ब्स की दुनिया में सबसे अधिक कमाई वाले एथलीटों की सूची में 25 मिलियन डॉलर की अनुमानित वार्षिक आय के साथ 100 वें स्थान पर रहा? 
 एमएस धोनी
 बाईचुंग भूटिया
रोहित शर्मा
  एमसी मैरीकॉम
 विराट कोहली
Solution:
Virat Kohli, ranked 100th, remains the sole Indian in the Forbes list of world’s highest-paid athletes with estimated annual earnings of $25 million. The list is headed by Barcelona and Argentina football superstar Lionel Messi.

Q7. हाइपरसोनिक टेक्नोलॉजी डिमॉन्स्ट्रेटर व्हीकल (HSTDV) एक मानव रहित स्क्रैमजेट (सुपरसोनिक दहन की अनुमति देने वाला) प्रदर्शन वाहन है जो मच 6 (या ध्वनि की गति से छह गुना) की गति तक क्रूज कर सकता है और 20 सेकंड में ___________ किमी की ऊंचाई तक बढ़ सकता है। 
 55 km
 65 km
 40 km
 32 km
 73 km
Solution:
The HSTDV is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of 32 km in 20 seconds.

Q8. कैंसर प्रभावित बैडमिंटन स्टार ली चोंग वेई ने अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की। वह एक सेवानिवृत्त _______________ पेशेवर बैडमिंटन खिलाड़ी हैं।
जापानी 
इंडोनेशियाई
 मलेशियाई
 चीनी
 थाई
Solution:
Cancer-hit Malaysian badminton star Lee Chong Wei announced his retirement. He spent a total of 348 weeks as world number one but lost six world and Olympic finals in his 19 years career.

Q9. ब्रांड एनालिटिक्स फर्म TRA रिसर्च द्वारा जारी एक रिपोर्ट के अनुसार, _______________ 2019 में भारत में सबसे भरोसेमंद ब्रांड के रूप में उभरा है।
एप्पल 
 डेल
 सोनी
 एम आई 
 एच.पी.

Solution:
According to a report released by brand analytics firm TRA Research, “Dell” has emerged as the most trusted brand in India in 2019. With 31% Brand Trust Index (BTI) difference from Dell, auto brand Jeep makes a dramatic entry in the second spot. LIC and Amazon are ranked on the third and fourth spots and Apple iPhone emerged as India’s fifth most trusted brand.

Q10. अंग्रेजी में भारतीय साहित्य के संवर्धन में उनके योगदान के लिए 54 वें ज्ञानपीठ पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया?
 अमिताव घोष
विक्रम सेठ
 अनीता देसाई
  अरुंधति रॉय
 सलमान रुश्दी
Solution:
Renowned author Amitav Ghosh was awarded the 54th Jnanpith Award for his contribution to the enrichment of Indian Literature in English. He was conferred the award by former governor of West Bengal Gopalkrishna Gandhi.

Q11. वैश्विक यूनिसेफ सद्भावना राजदूत बॉलीवुड की किस अभिनेत्री को बाल अधिकारों के यूनिसेफ SNOWFLAKE BALL में यूनिसेफ द्वाराडैनी केए मानवतावादी पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा? 
  प्रियंका चोपड़ा
 ऐश्वर्या राय
कैटरीना कैफ
दीपिका पादुकोण
 आलिया भट्ट
Solution:
Priyanka Chopra, a global UNICEF Goodwill Ambassador for Child Rights is going to be honoured with Danny Kaye Humanitarian Award by UNICEF at the UNICEF SNOWFLAKE BALL.

Q12. ______विश्वविद्यालय और भारतीय वन्यजीव संस्थान के वैज्ञानिकों के एक दल ने इंडोनेशिया और अमेरिका के शोधकर्ताओं के साथ मिलकर पूर्वोत्तर भारत, मुख्य रूप से असम से 'धानी मेंढक' (‘paddy frog’ ) की एक नई प्रजाति की खोज की है?
बनारस हिंदू विश्वविद्यालय 
  दिल्ली विश्वविद्यालय
  जवाहरलाल नेहरू विश्वविद्यालय
 गुरु गोविंद सिंह इंद्रप्रस्थ विश्वविद्यालय
 इंदिरा गांधी राष्ट्रीय मुक्त विश्वविद्यालय
Solution:
A team of scientists from Delhi University and the Wildlife Institute of India, in collaboration with researchers from Indonesia and the US, have discovered a new species of ‘paddy frog’ from Northeast India, primarily Assam. The frog belongs to the microhylid genus Micryletta, a “group of narrow-mouthed frogs”. The new species has been named ‘aishani’, derived from the Sanskrit word ‘aishani’ or aisani meaning Northeast.

Q13. निम्नलिखित में से कौन सी प्रौद्योगिकी कंपनी "टेक बी" कार्यक्रम, एक कंपनी पहल है, जिसके तहत वह कई राज्यों में बारहवीं कक्षा पूरा करने वाले छात्रों को प्रशिक्षित करती है और उन्हें लेने के लिए तैयार है? 
 कोग्नीजेंट  
 टाटा कंसल्टेंसी सर्विसेज
 एचसीएल टेक्नोलॉजीज 
 टेक महिंद्रा
 विप्रो
Solution:
HCL Technologies is all set to roll out “Tech Bee” programme, a company initiative under which it trains and hires students who have completed XII th standard, across several states.

Q14. पझाविला रमेश केरल, भारत के _________________ भाषा के पत्रकार, कवि और गीतकार थे, और उन्हें समग्र योगदान के लिए 2017 का केरल साहित्य अकादमी पुरस्कार मिला। 
 मराठी
 तेलुगु
  कन्नड़
  मलयालम
 तमिल 
Solution:
Poet and lyricist Pazhavila Ramesan passed away. He was 83 years old. He was a recipient of Kerala Sahithya Akademi Award and had also penned songs for films like Asamsakalode, Malooty, Uncle Bun, Vasudha and others.

Q15. संयुक्त राष्ट्र अंतर्राष्ट्रीय बाल आपातकालीन कोष (यूनिसेफ) 11 दिसंबर 1946 को संयुक्त राष्ट्र महासभा द्वारा बनाया गया था, जो द्वितीय विश्व युद्ध में तबाह हुए देशों में बच्चों और माताओं को आपातकालीन भोजन और स्वास्थ्य सेवा प्रदान करने के लिए बनाया गया था। यूनिसेफ का मुख्यालय कहाँ है?
  वाशिंगटन डीसी 
  जेनेवा
 पेरिस
 वियना
 न्यूयॉर्क
Solution:
The United Nations Children's Fund, originally known as the United Nations International Children's Emergency Fund, was created by the United Nations General Assembly on 11 December 1946, to provide emergency food and healthcare to children and mothers in countries that had been devastated by World War II. The headquarters of UNICEF is in New York, United States.

               
Print Friendly and PDF