LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 12th June IN HINDI

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसेकई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं


Q1. निम्नलिखित में से किस संगठन ने भारत स्टेज-VI (BS-VI) मानदंडों के लिए भारत का पहला टाइप अप्रूवल सर्टिफिकेट (TAC) जारी किया है जो दोपहिया सेगमेंट के लिए भारत सरकार द्वारा अधिसूचित नवीनतम उत्सर्जन मानदंड हैं?
केंद्रीय भंडारण निगम (सीडब्ल्यूसी)
भारत में मोटर वाहन उद्योग
सड़क परिवहन और राजमार्ग मंत्रालय
ऑटोमोटिव रिसर्च एसोसिएशन ऑफ इंडिया
  इंटरनेशनल सेंटर फॉर ऑटोमोटिव टेक्नोलॉजी

Solution:
International Centre for Automotive Technology (ICAT) released India’s first Type Approval Certificate (TAC) for Bharat Stage – VI (BS – VI) norms that are the latest emission norms as notified by the Government of India for the two-wheeler segment. The certificate was released and handed over by Director ICAT, Dinesh Tyagi to top officials of the OEM (Original Equipment Manufacturers).

Q2. 1996 और 2000 के बीच पूर्व मुख्यमंत्री और एक वरिष्ठ द्रविड़ मुनेत्र कड़गम नेता आर. व्ही. जणकिरमन का हाल ही में निधन हो गया था। वह किसके पूर्व मुख्यमंत्री थे-
लक्षद्वीप
केरल
गोवा
पुदुचेरी
तमिलनाडु
Solution:
Former Puducherry Chief Minister between 1996 and 2000, a senior Dravida Munnetra Kazhagam leader R V Janakiraman, who headed the coalition government of DMK and the Tamil Maanila Congress died after a brief age-related illness.

Q3.  वी. ओ. चिदंबरनार पोर्ट ट्रस्ट, तूतीकोरिन और _________________________ ने ‘ईज ऑफ डूइंग बिजनेस’ के तहत ई-सील कारखाने भरवां निर्यात कंटेनर के डायरेक्ट पोर्ट एंट्री (डीपीई) की सुविधा के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं।
नेशनल फर्टिलाइजर्स लिमिटेड
भारतीय खाद्य सुरक्षा और मानक प्राधिकरण
केंद्रीय भण्डारण निगम
भारतीय खाद्य निगम
भारतीय स्टेट बैंक
Solution:
The V.O. Chidambaranar Port Trust, Tuticorin and Central Warehousing Corporation (CWC) have signed an MoU for facilitating Direct Port Entry (DPE) of e-sealed factory stuffed export container to the port under ‘Ease of Doing Business’.

Q4. किस कंपनी ने एथनिक वस्त्र और लाइफस्टाइल रिटेलर ‘जयपोर ई-कॉमर्स प्राइवेट लिमिटेड का अधिग्रहण किया है। जो 110 करोड़ रुपये में अपने ब्रांड’ के तहत जातीय फैशन माल बेचता है?
लाइफस्टाइल
आदित्य बिड़ला फैशन एंड रिटेल लि
मिन्त्रा
फ्यूचर ग्रुप
 शॉपर्स स्टॉप

Solution:
Aditya Birla Fashion and Retail Ltd (ABFRL), which retails brands such as Louis Philippe, Peter England and Van Heusen, has acquired ethnic apparel and lifestyle retailer ‘Jaypore E-Commerce Pvt. Ltd‘ which sells ethnic fashion merchandise under its own brand ‘Jaypore’ for Rs 110 crore.

Q5. हाल ही में जारी एसोसिएशन ऑफ टेनिस प्रोफेशनल्स (एटीपी) रैंकिंग में किसने टॉप किया है?
नोवाक जोकोविच
 राफेल नडाल
रोजर फेडरर
डोमिनिक थिएम
अलेक्जेंडर ज्वेरेव
Solution:
Serbia’s Novak Djokovic has topped in the recently released ATP Rankings. Rafael Nadal who has recently won the 12th Roland Garros title is at 2nd position. Austrian Dominic Thiem, whom Nadal beat in final, keeps his fourth place behind Switzerland’s Roger Federer. Russian Karen Khachanov jumped two spots into a personal best of ninth rank.

Q6.  निम्नलिखित में से किस राज्य ने निर्णय लिया है कि हाल ही में हुई कैबिनेट की बैठक में किसानों, जिनमें किसान भी शामिल हैं, को बुवाई के मौसम से पहले 12,500 रुपये प्रति वर्ष इनपुट सब्सिडी के रूप में दिए जाएंगे 
अरुणाचल प्रदेश
सिक्किम
तेलंगाना
आंध्र प्रदेश
 ओडिशा
Solution:
Decisions taken in the first cabinet meeting of Andhra Pradesh:
Education sector: All women who send their children to school will receive Rs 15,000 from the state government from 26 January next year.
Agriculture Sector:
Formation of a commission for the development and welfare of farmers, with the chief minister as its chairman. All farmers, including peasants, will be given Rs 12,500 a year as input subsidy before the sowing season
Interest-free crop loans will be provided to farmers, termed as ‘YSR interest-free loans’, the government itself will pay the interest directly to the concerned banks.

Q7.  आईआरएसडीसी ने फ्रांसीसी रेलवे (एसएनसीएफ) और एएफडी के साथ एक त्रिपक्षीय समझौता किया, एक फ्रांसीसी एजेंसी, जो फ्रेंच नेशनल रेलवे (एसएनसीएफ) के माध्यम से 7,00,000 यूरो का निवेश करेगी। और एक तकनीकी भागीदार के रूप में अनुबंध IRSDC भारत में रेलवे स्टेशन विकास कार्यक्रम का समर्थन करता है। IRSDC का पूर्ण रूप क्या है?
Indian Railway Station Development Corporation
Indian Railway Station Development Council
Indian Railway Scheme Development Chamber
Indian Railway Station Department Corporation
Indian Railway Security Development Corporation
Solution:
Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC) entered a Tripartite Agreement with French Railways (SNCF) & AFD, a French Agency which will finance up to 7,00,000 EURO, through French National Railways (SNCF)-Hubs and Connexions as a Technical Partner to IRSDC to support the Railway Station Development Program in India, so there will be no financial liability on IRSDC or Indian Railways.

Q8. कनाडा के प्रधान मंत्री जस्टिन ट्रूडो ने घोषणा की है कि देश में सिंगल-यूज़ प्लास्टिक पर प्रतिबंध लगाया जाएगा?
2023
2025
2022
2020
2021
Solution:
Canada Prime Minister Justin Trudeau announced that single-use plastics will be banned in the country from 2021. He declared it a global challenge to phase out the plastic bags, straws and cutlery clogging the world’s oceans.

Q9.भारत को जी-7 शिखर सम्मेलन 2019 में आयोजित होने वाले अधिवेशन में शामिल होने का निमंत्रण मिला है?
कनाडा
इटली
फ्रांस
जर्मनी
जापान
Solution:
India has received an invitation from France to attend the outreach Session at the G-7 Summit to be held in France in August 2019. Prime Minister Narendra Modi has accepted an invitation from French President to attend the outreach session of the G7 Summit in Biarritz as a special invitee.

Q10. हाल ही में दिखाए गए एक प्रमुख सर्वेक्षण में अमेरिकी खुदरा कंपनी ______________ ने दुनिया के सबसे मूल्यवान ब्रांड बनने के लिए एप्पल और गूगल के पिछले हाईटेक टाइटन्स को पीछे छोड़ दिया है।
यूट्यूब
 अमेज़ॅन
 फेसबुक
 जीमेल
याहू
Solution:
US retail giant Amazon has moved past hi-tech titans Apple and Google to become the world's most valuable brand, a key survey showed. The brand value of Amazon surged by 52 percent to $315 billion, global market research agency Kantar said in its 2019 100 Top BrandZ report.

Q11. हाल ही में वर्तमान केंद्रीय सतर्कता आयोग (CVC)  के रूप में के रूप में किसे नामित किया गया है?
अनीता भाटिया
 संजीव पुरी
अजीम प्रेमजी
शरद कुमार
नारनभाई पटेल
Solution:
Sharad Kumar has been named as acting Central Vigilance Commissioner as current (CVC) K V Chowdary completed his tenure at the anti-graft body.

Q12. निम्न में से कौन सात बार संसाद रहने के बाद सांतवें प्रोटेम लोकसभा स्पीकर होंगे? 
 वीरेंद्र कुमार
सत्य पाल सिंह
 अनंत कुमार हेगड़े
शिव प्रताप शुक्ल
गजेंद्र सिंह शेखावत
Solution:
Virendra Kumar, a seven-term member of Parliament will be the pro-tem speaker of the Lok Sabha. As pro-tem speaker, he will preside over the first sitting of the Lok Sabha and administer the oath of office to the newly elected MPs.

Q13. एनडीएमए दीनदयाल पोर्ट ट्रस्ट में एक बुनियादी प्रशिक्षण कार्यक्रम आयोजित कर रहा है।
केरल
ओडिशा
गोवा
महाराष्ट्र
गुजरात
Solution:
NDMA is conducting a basic training programme at the Deendayal Port Trust in Kandla, Gujarat, aimed at increasing the awareness and enhancing the preparedness of Seaport Emergency Handlers (SEHs) to respond to CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) threats which emanate at seaports due to arrival, storage and transportation of a large amount of chemical, petrochemical and other CBRN agents.

Q14. राष्ट्रीय आपदा प्रबंधन प्राधिकरण या एनडीएमए, गृह मंत्रालय की एक एजेंसी है जिसका प्राथमिक उद्देश्य प्राकृतिक या मानव निर्मित आपदाओं के लिए और आपदा प्रतिरोध और संकट प्रतिक्रिया में क्षमता निर्माण के लिए प्रतिक्रिया का समन्वय करना है। NDMA कब स्थापित किया गया था?
2014
2005
2007
2009
2010
Solution:
National Disaster Management Authority, abbreviated as NDMA, is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters and for capacity-building in disaster resiliency and crisis response. NDMA was founded in May 2005.

Q15. हाल ही में कार्मिक मंत्रालय द्वारा जारी एक आदेश में उपराष्ट्रपति एम वेंकैया नायडू के सचिव के रूप में कौन बना रहेगा,?
अरविंद पनागरिया
वीएस कृष्णन
I V सुब्बा राव
अरविंद सुब्रमण्यन
डीके राम रेड्डी
Solution:
I V Subba Rao will continue as secretary to Vice President M Venkaiah Naidu, an order issued by the Personnel Ministry. The Appointments Committee of the Cabinet has approved the continuation of Rao, a retired IAS officer, as secretary to the vice president on contract basis in the rank and pay of secretary of Government of India.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF