LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 21st June | in Hindi

LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 21st June | in Hindi

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.


For Queries related to Adda247 Ultimate for IBPS RRB 2019 Prelims, Click Here or mail us at ultimate@adda247.com



Q1. हाल ही में जारी 2020 के लिए क्यूएस वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग में, आईआईटी-बॉम्बे _______ स्थान पर है, यह लगातार दूसरे वर्ष में भारत का सबसे अच्छा विश्वविद्यालय है.
161
152
184
182
137
Solution:
In the recently released QS World University rankings for 2020, IIT-Bombay which is ranked 152 is India’s best university for the second year in a row. The next two Indian Universities in the top 200 are IIT Delhi (182) and the Indian Institute of Science, Bengaluru (184). There are a total of 23 Indian institutions in the top 1,000.

Q2. किस राज्य सरकार ने ट्रेकर्स के लिए जीपीएस डिवाइस ले जाना अनिवार्य किया है ताकि किसी भी आपात स्थिति में उन्हें हर संभव सहायता प्रदान की जा सके.
उत्तराखंड
जम्मू और कश्मीर
 उत्तर प्रदेश
हिमाचल प्रदेश
पंजाब
Solution:
The Himachal Pradesh government makes mandatory for trekkers to carry a GPS device so that they can be provided all possible help in case of any emergency.

Q3. किस देश ने अफ्रीकी संघ शिखर सम्मेलन के लिए नाइजर को 15 मिलियन $ की वित्तीय सहायता दी है?
भारत
जर्मनी
जापान
फ्रांस
चीन
Solution:
India has granted financial support of $15 million to Niger for the African Union Summit. Sub-Saharan Niger is hosting the African Union Summit for the first time. India is also building a convention centre in Niger as part of a plan to build chain convention centres across 20 African states as signature infrastructure projects.

Q4. विश्व भर में युद्ध, उत्पीड़न और संघर्ष के कारण अपने घरों को छोड़ने के लिए मजबूर किये गये शरणार्थियों की अनिश्चित स्थिति के बारे में जागरूकता बढ़ाने के लिए ________ को दुनिया भर में विश्व शरणार्थी दिवस मनाया जाता है.
22 जून
23 जून
21 जून
18 जून
20 जून
Solution:
World Refugee Day is celebrated around the world on 20th June to raise awareness about the precarious condition of refugees around the world who have been forced to leave their homes due to war, persecution and conflict.

Q5. मैसाचुसेट्स इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी (MIT) को 2020 के लिए QS वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग द्वारा फिर से दुनिया के शीर्ष विश्वविद्यालय के रूप में नामित किया गया है. मैसाचुसेट्स इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी कहाँ पर आधारित है?
ऑस्ट्रेलिया
फ्रांस
यू.एस.ए.
जर्मनी
यूके
Solution:
Massachusetts Institute of Technology (MIT) has again been named the world’s top university by the QS World University Rankings for 2020. The Massachusetts Institute of Technology is a private research university in Cambridge, USA.

Q6. विश्व शरणार्थी दिवस 2019 का विषय क्या है?
Step With Refugees— Take A Step on World Refugee Day
Step With Refugees— Homes due to war, persecution and conflict
Step With Refugees— Thousands of families to Flee for their lives
Step With Refugees— Awareness of the situation of refugees
Step With Refugees— Refugees throughout the world
Solution:
World Refugee Day is celebrated around the world on 20th June to raise awareness about the precarious condition of refugees around the world who have been forced to leave their homes due to war, persecution and conflict. Theme for 2019: Step With Refugees — Take A Step on World Refugee Day.

Q7. निम्नलिखित में से किस अन्तर्राष्ट्रीय संगठन ने बढ़ते रोगाणुरोधी प्रतिरोध को रोकने और एंटीबायोटिक के उपयोग को सुरक्षित और अधिक प्रभावी बनाने के लिए एक नया उपकरण "AWaRe" प्रदान किया है?
 संयुक्त राष्ट्र
विश्व स्वास्थ्य संगठन
अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन
विश्व व्यापार संगठन
खाद्य और कृषि संगठन
Solution:
World Health Organization or WHO offers a new tool “AWaRe” to contain rising antimicrobial resistance and make antibiotic use safer and more effective.

Q8.  भारत ने _________ और _________ में डीडी इंडिया को  राष्ट्रीय प्लेटफार्मों पर प्रसारित करने के लिए क्रमश: देशों के साथ समझौते किए हैं.
 श्रीलंका और न्यूजीलैंड
पाकिस्तान और ऑस्ट्रेलिया
बांग्लादेश और दक्षिण कोरिया
अफगानिस्तान और वेस्ट इंडीज
चीन और इंग्लैंड
Solution:
India has signed agreements with Bangladesh and South Korea for DD India to be telecasted on the state platforms of the respective countries. As per the agreement, BTV World, a channel owned by Bangladesh TV and KBS World, an English language of South Korea, will now be available on the state-owned DD Free Dish.

Q9. केंद्रीय वित्त और कॉर्पोरेट मामलों के मंत्री ने  ________ में आयोजित वित्तीय स्थिरता और विकास परिषद (FSDC) की 20 वीं बैठक की अध्यक्षता की.
मुंबई
बेंगलुरु
कोलकाता
नई दिल्ली
चेन्नई
Solution:
Union Minister of Finance and Corporate Affairs chaired the 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) held in New Delhi. The FSDC Meeting was also attended by senior officers of the Government of India and the Financial Sector Regulators.

Q10. राष्ट्रीय शैक्षिक अनुसंधान और प्रशिक्षण परिषद ने नई दिल्ली में स्कूली बच्चों के राष्ट्रीय योग ओलंपियाड के _______ संस्करण का आयोजन किया.
दूसरा
पहला
पांचवां
तीसरा
चौथा
Solution:
National Council of Educational Research and Training organised 4th edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi. The Olympiad was inaugurated by the Director and UNESCO Representative for India, Mr. Eric Falt. This year 567 students from 33 States/UTs participated in the Olympiad.

Q11. किस बैंक के ग्राहक 1 जुलाई से, महीने में केवल तीन बार मुफ्त में 50,000 रुपये तक की नकदी जमा कर सकते हैं.
आईसीआईसीआई बैंक
भारतीय स्टेट बैंक
केनरा बैंक
पंजाब नेशनल बैंक
एचडीएफसी बैंक
Solution:
From July 1, Canara Bank customers can deposit cash of up to Rs 50,000 for free only thrice a month. From the fourth transaction or for cash deposits of over Rs 50,000, there will be a service charge of Rs 1 per thousand, with a minimum of Rs 50 and a maximum of Rs 5,000 plus GST.

Q12. ग्लोबल इंटरनेट बॉडी इंटरनेट कॉर्पोरेशन फॉर असाइन्ड नेम्स एंड नंबर्स (ICANN) और भारतीय आईटी उद्योग निकाय ______________ ने इंटरनेट का उपयोग करके डिवाइस और इन्फ्रास्ट्रक्चर के प्रबंधन के लिए पहचानकर्ता तकनीक विकसित करने के लिए सहयोग किया है.
नासकॉम
फिक्की
भारतीय उद्योग परिसंघ
एसोचैम
इन्फोसिस
Solution:
Global internet body Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) and Indian IT industry body National Association of Software and Services Companies (Nasscom) collaborated to develop identifier technology to manage devices and infrastructure using internet.

Q13. कैनरा बैंक भारत सरकार के स्वामित्व वाले सबसे बड़े सार्वजनिक बैंकों में से एक है. कैनरा बैंक के अध्यक्ष कौन हैं?
एमवी राव
आर केसवन
देबाशीष मुखर्जी
रा शंकर नारायणन
टीएन मनोहरन
Solution:
Canara Bank is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. T.N. Manoharan is the Chairman of Canara Bank.

Q14. अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस जिसे आमतौर पर अनौपचारिक रूप से योग दिवस के रूप में जाना जाता है, इसे _________ में इसकी स्थापना के बाद से प्रतिवर्ष 21 जून को मनाया जाता है -?
2018
2015
2014
2017
2016
Solution:
International Day of Yoga, or commonly and unofficially referred to as Yoga Day, is celebrated annually on 21 June since its inception in 2015. An international day for yoga was declared unanimously by the United Nations General Assembly. Yoga is a physical, mental and spiritual practice originated in India.

Q15. एक भारतीय इंजीनियर, जिनके कम लागत वाले नवजात श्वसन डिवाइस ने भारत के छोटे शहरों में नवजात शिशुओं की जान बचाई है, उन्होंने ________ में 2019 राष्ट्रमंडल महासचिव का सतत विकास पुरस्कार जीता है.
जेनेवा
पेरिस
 न्यूयॉर्क
लंदन
नई दिल्ली
Solution:
An Indian engineer whose low-cost neonatal breathing device has saved the lives of new-born babies across small towns of India, has won the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award in London. Nitesh Kumar Jangir, who created Saans as a breathing support device to tackle avoidable deaths of premature babies from respiratory distress syndrome due to a lack of immediate access to complex medical equipment, received his award in the “People” category alongside 14 other innovators from across the 53 member-countries of the Commonwealth.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF