SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 17th May | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों, 


SBI-PO-2019-Reasoning-Quiz-17th-May

Reasoning Questions for SBI PO Prelims 2019

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1-5): दी गयी जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिये और नीचे दिए गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये  : 
एक सीधी रेखा में नौ छात्र A, B, C, D, E, F, G, H और I एक दूसरे से समान दूरी पर बैठे हैं, लेकिन जरूरी नहीं कि एक ही क्रम में हो। उनमें से कुछ का मुख दक्षिण की ओर है, जबकि कुछ का मुख उत्तर की ओर है।
F,  पंक्ति के अंतिम सिरों में से एक से तीसरे स्थान पर बैठता है और I के समान ही दिशा की ओर उन्मुख है, लेकिन H के विपरीत बैठा है। B और F के मध्य तीन से अधिक व्यक्ति बैठते हैं। A, B के दायें से तीसरे स्थान पर बैठे व्यक्ति के बाएं से दूसरे स्थान पर बैठा है, जो दक्षिण की ओर उन्मुख है। I, E के दायें से तीसरे स्थान पर बैठता है, न तो I और न ही E, F के निकटतम पड़ोसी हैं। केवल तीन व्यक्ति G और E के बीच में बैठते हैं और दोनों ही समान दिशा की ओर उन्मुख हैं। C और D के मध्य चार व्यक्ति बैठते हैं, दोनों B के समान दिशा की ओर उन्मुख हैं। E के दोनों निकटतम पड़ोसियों का मुख समान दिशा की ओर है। H, C का निकटतम पड़ोसी नहीं है।

Q1. E के बाएं से तीसरे स्थान पर कौन बैठता है ?

A
B
C
D
F
Solution:
(i)- F sits third to one of the extreme ends of the row and facing same direction as I but opposite to H. More than three persons sits between B and F. A sits second to the left of the one who sits third to the right of B who is facing south. I sits third to the right of E, neither I nor E immediate neighbour of F. There are two possibility.
(ii)- Only three persons sit between G and E and both are facing same direction. Four persons sit between C and D both are facing same direction as B. By using this condition case-1 will be eliminated and position of E, I and G has been fixed. H is not immediate neighbor of C. The final arrangement is-

Q2. F और   I के दायें से दूसरे स्थान पर बैठे व्यक्ति के मध्य कितने व्यक्ति बैठे हैं ?
 कोई नहीं 
 दो 
 तीन  
 एक 
 चार 
Solution:
(i)- F sits third to one of the extreme ends of the row and facing same direction as I but opposite to H. More than three persons sits between B and F. A sits second to the left of the one who sits third to the right of B who is facing south. I sits third to the right of E, neither I nor E immediate neighbour of F. There are two possibility.
(ii)- Only three persons sit between G and E and both are facing same direction. Four persons sit between C and D both are facing same direction as B. By using this condition case-1 will be eliminated and position of E, I and G has been fixed. H is not immediate neighbor of C. The final arrangement is-

Q3. दक्षिण दिशा की ओर कितने व्यक्ति उन्मुख हैं ?
 दो 
 तीन 
 पांच  
 एक 
 चार  
Solution:
(i)- F sits third to one of the extreme ends of the row and facing same direction as I but opposite to H. More than three persons sits between B and F. A sits second to the left of the one who sits third to the right of B who is facing south. I sits third to the right of E, neither I nor E immediate neighbour of F. There are two possibility.
(ii)- Only three persons sit between G and E and both are facing same direction. Four persons sit between C and D both are facing same direction as B. By using this condition case-1 will be eliminated and position of E, I and G has been fixed. H is not immediate neighbor of C. The final arrangement is-

Q4. F के संर्दभ में D का क्या स्थान 
 बाएं से चौथा 
 ठीक  दायें 
 दायें से पांचवां 
 ठीक बाये    
 दायें से तीसरा   
Solution:
(i)- F sits third to one of the extreme ends of the row and facing same direction as I but opposite to H. More than three persons sits between B and F. A sits second to the left of the one who sits third to the right of B who is facing south. I sits third to the right of E, neither I nor E immediate neighbour of F. There are two possibility.
(ii)- Only three persons sit between G and E and both are facing same direction. Four persons sit between C and D both are facing same direction as B. By using this condition case-1 will be eliminated and position of E, I and G has been fixed. H is not immediate neighbor of C. The final arrangement is-

Q5. बाएं सिरे से तीसरे स्थान पर कौन है ?
E
G
C
A
F
Solution:
(i)- F sits third to one of the extreme ends of the row and facing same direction as I but opposite to H. More than three persons sits between B and F. A sits second to the left of the one who sits third to the right of B who is facing south. I sits third to the right of E, neither I nor E immediate neighbour of F. There are two possibility.
(ii)- Only three persons sit between G and E and both are facing same direction. Four persons sit between C and D both are facing same direction as B. By using this condition case-1 will be eliminated and position of E, I and G has been fixed. H is not immediate neighbor of C. The final arrangement is-


Directions (6-10): दी गयी जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिये और नीचे दिए गये प्रश्नों के उत्तर दें  
A*B का अर्थ है कि  A, B से बड़ा नहीं है 
A%B का अर्थ है कि A, B से न तो बड़ा है और न ही बराबर है 
A&B का अर्थ है कि A, B से न छोटा नहीं है   
A#B का अर्थ है कि A, B से न तो छोटा  है और न ही बराबर है
A@B का अर्थ है कि A, B से न तो बड़ा है और न ही छोटा है 

Q6. कथन :Y*T&V@X*J%M#P
निष्कर्ष: I. P% T
II.M& X
केवल  I अनुसरण करता है
 केवल  II अनुसरण करता है
 या तो I या II  अनुसरण करते हैं 
 न तो I और न ही II  अनुसरण करते हैं 
 I और II दोनों अनुसरण करते हैं 
Solution:
I. P % T (false) II.M & X(false)

Q7. कथन : U@ B, U % L, R * L, R * T 

निष्कर्ष: I. L # 
II. L @ B
केवल  I अनुसरण करता है
 केवल  II अनुसरण करता है
 या तो I या II  अनुसरण करते हैं 
 न तो I और न ही II  अनुसरण करते हैं 
 I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Solution:
I. L # B(true) II. L @ B(false)

Q8. कथन : M&L#A@W%Z, A@T&U%Y 

निष्कर्ष: I. M*Y 
II.Z#U
 केवल  I अनुसरण करता है
 केवल  II अनुसरण करता है
 या तो I या II  अनुसरण करते हैं 
 न तो I और न ही II  अनुसरण करते हैं 
 I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Solution:
I. M*Y (false) II.Z#U(true)

Q9. कथन : N # W & M, T @ M * V, X & M 

निष्कर्ष: I. W % V 
II. N * X
 केवल  I अनुसरण करता है
 केवल  II अनुसरण करता है
 या तो I या II  अनुसरण करते हैं 
 न तो I और न ही II  अनुसरण करते हैं 
 I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Solution:
I. W % V (false) II. N * X(false)

Q10. कथन : A&B#C@D*E 

निष्कर्ष: I. B#E 
II. E&B
केवल  I अनुसरण करता है
 केवल  II अनुसरण करता है
 या तो I या II  अनुसरण करते हैं 
 न तो I और न ही II  अनुसरण करते हैं 
 I और II दोनों अनुसरण करते हैं
Solution:
I. B#E(false) II. E&B(false)

Q11. एक संख्या 783546891634 में, यदि पहले छह अंकों को अवरोही क्रम से संख्या में ही बाएं से दाएं व्यवस्थित किया जाता है और अंतिम छह अंकों को दाएं से बाएं अवरोही क्रम में व्यवस्थित किया जाता है, तो निम्न में से कौन सा दायें  छोर से 10 वें स्थान पर है? 
9
6
7
1
8
Solution:
original number- 783546891634
After rearrangement- 876543134689

Q12. यदि संख्या  3821546 में सभी सम अंकों में से 2 घटा दिया जाए और सभी विषम अंकों में 3 जोड़ दिया जाए, तो   इस प्रकार बनी संख्या में कितने अंक दोहराए जायेंगे? 
कोई नहीं 
 चार 
 दो 
 एक  
 तीन 
Solution:
original number= 3821546
No. obtain according to the question= 6604824

Q13. संख्या ‘563841972’ में ऐसे कितने अंक हैं, जो बाएं से दायें अवरोही क्रम में व्यवस्थित करने पर अपने स्थान पर बने रहेंगे ? 
 तीन 
 चार  
 दो 
 कोई नहीं  


 एक 
Q14.  संख्या 678219534027 में , यदि पहले अंक को सातवें अंक से, दूसरे अंक को आठवें अंक से और  इसी क्रम में बढ़ते हुए छठे अंक को बारहवें अंक से बदल दिया जाए, तो निम्न में से कौन सा अंक दायें सिरे से आठवां होगा? 
6
4
2
7
 इनमें से कोई नहीं  
Solution:
original number- 678219534027
Obtain number- 534027678219

Q15. संख्या ‘4789362451’में ऐसे कितने अंक हैं, जो बाएं से दायें आरोही क्रम में व्यस्व्थित करने पर समान स्थान पर बने रहेंगे ? 
 तीन 
 चार  
 दो 
 कोई नहीं  
 एक 

               





You may also like to Read:

             

Print Friendly and PDF