SBI PO Prelims English Questions: 9th May

SBI PO Prelims English Questions: 9th May

sbi-po-prelims-english-questions


English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.




Directions (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. National integration is a way (A)/ to make people aware (B)/ about the power of united among (C)/ people living in a country. (D)/


A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. 'Unity' will be used in place of 'united'.

Q2. India is a country when people (A)/ from various region, religion, (B)/ culture, tradition, race, caste, colour, (C)/ and creed are living together. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part A. Use 'where' in place of 'when'.

Q3. India is famous for its unity (A)/ in diversity but it is not true as (B)/ people here are not ready to accepting (C)/ other people’s opinion for development. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. 'To' will take first form of verb , i.e., 'accept'.

Q4. Various rules and regulations have been planned and implemented (A)/ by the government of India to bring artificial unity in diversity (B)/ however it is only human mind which can (C)/ bring natural unity in diversity among people. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q5. Instead being from different (A)/ religions and cultures, we should (B)/ recognize that all are one in order to (C)/ build a strong and prosperous nation. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part A. Use 'of' with 'instead'.

Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer. 

Q6. If the airlines fail to inform there passengers of the cancellation, then such passengers will be entitled for a compensation in addition to the ticket refund.


If the airlines fail to informing their passengers
If the airlines fail to inform their passengers
If the airlines fail to informed their passengers
If the airlines fails to inform their passengers
No Change required
Solution:
"If the airlines fail to inform their passengers" is grammatically and contextually correct.

Q7. Going for a run may seem overwhelming or exhausting just to think about before you begin, but if you can muster up the energy to start jogging, you'll often find that you become more motivated to finish as you go.
you became more motivated to finish as you go.
you becomes more motivated to finish as you go.
you become more motivate to finish as you go.
you become more motivated to finished as you go.
No Change required
Solution:
No Change required

Q8. Exercising consistently and get proper nutrition will help, but these actions only indirectly improve sleep intensity.
getting proper nutrition will help
getting proper nutrition will helped
getting proper nutrition will helping
getting properly nutrition will help
No Change required
Solution:
'getting proper nutrition will help' is grammatically and contextually correct.

Q9. In February this year, one of the world’s 17 megadiverse countries issued a court order which stood to evict more than a million forest-dwelling people from their homes.
one of the worlds 17 megadiverse countries
one off the world’s 17 megadiverse countries
one of the world’s 17 megadiverse country
one for the world’s 17 megadiverse countries
No Change required
Solution:
No Change required

Q10. India cannot have a banking sector which is hobbled and a set of bankers who are loath too lend when the upturn comes.
to lending when the upturn comes.
to lend when the upturn coming.
to lend when the upturn comes.
to lend when the upturned comes.
No Change required
Solution:
'to lend when the upturn comes.' is grammatically and contextually correct.

Directions (11-15): In each Question below, a sentence is given with four words given in Bold in the sentence. Among these bold words one may be wrongly spelt. The option of that word is the answer. If all four words are correctly spelt mark (e). i.e. 'All Correct' as the answer. 

Q11. A special Central Bureau of Investigation (CBI) court has issued non-bailable warrents against absconding diamond merchants Nirav Modi and Mehul Choksi, accused of defrauding the Punjab National Bank (PNB), the country’s second largest lender, of over Rs. 13,500 crore.


Investigation
warrents
accused
defrauding
All Correct
Solution:
Warrants

Q12. College managements were expecting support from the government as they extended whole-hearted support to the Telangana agetation, but the Government had other ideas.
College
expecting
agetation
Government
All Correct
Solution:
Agitation

Q13. The accused was remanded after being produced at a local court on Sunday. With this, two arrests have been recorded in the case.
remanded
produced
arrests
recorded
All Correct
Solution:
All Correct

Q14. The bank has received trimendous support from the government, other stakeholders and employees to come out of the situation.
trimendous
support
stakeholders
situation
All Correct
Solution:
Tremendous

Q15. The police had advised the organisers to install surveilliance cameras in all stands and at vantage points in and around the stadium.
police
organisers
surveilliance
vantage
All Correct
Solution:
Surveillance

               





You may also like to Read: