LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 5th May | In Hindi

LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 5th May | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO :

बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं। इसलिए आप सभी के लिए इस विशेष खंड को ईमानदारी और गंभीरता के साथ कवर करना महत्वपूर्ण हो जाता है। वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स ज्ञान का आकलन कर सकते हैं.



Q1. बिल एंड मेलिंडा गेट्स फाउंडेशन ने भारत के लिए नीति निदेशक के रूप में _________ को नियुक्त किया है।
अरविंद सक्सेना
संजय उबाले
विजय गोखले
तुषार वर्मा
एम. सी. चौधरी
Solution:
The Bill & Melinda Gates Foundation has hired Sanjay Ubale, head of the infrastructure and urban solutions at Tata Sons, as its policy director for India.

Q2. एशियाई डेवलपमेंट आउटलुक 2019 की रिपोर्ट के अनुसार, 2019 में एशिया-प्रशांत क्षेत्र में ______ बढ़ने का अनुमान है।
5.1 %
3.6 %
4.7 %
5.7%
6.3 %
Solution:
The Asia-Pacific region s expected to grow at 5.7% in 2019. According to the bank’s Asian Development Outlook 2019 report released in April, developing Asia which comprises 45 nations ranging from China to Tuvalu is projected to grow by 5.7% in 2019.

Q3. पेटीएम के अध्यक्ष ______ ने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है.
उत्पल बोरा
बी. सी. त्रिपाठी
एम. एस. कुमार
ओ. पी. सिंह
भूषण पाटिल
Solution:
Bhushan Patil, president at Paytm, has quit the company. Patil, who joined Paytm after a five-year stint with Alibaba, had initially joined the Noida-based company to look after its cross border commerce business.

Q4. रक्षा मंत्रालय ने भारतीय नौसेना के लिए 10 Kamov ka-31 एयरबोर्न अर्ली वार्निंग एंड कंट्रोल हेलीकॉप्टरों की खरीद को मंजूरी दे दी है। सौदे की लागत लगभग ________ होगी।
2,900 करोड़ रु.
3,200 करोड़ रु.
3,600 करोड़ रु.
4,600 करोड़ रु.
4,200 करोड़ रु.
Solution:
Defence ministry has approved the procurement of 10 Kamov Ka-31 Airborne Early Warning and Control helicopters for the Indian Navy. The cost of the deal would be around Rs 3,600 crore.

Q5. उपराष्ट्रपति एम. वेंकैया नायडू ने नई दिल्ली में श्री वेदांत देसिकन की ________ जयंती मानाने के लिए एक डाक टिकट जारी किया।
1000th
600th
550th
750th
650th
Solution:
Vice President M Venkaiah Naidu released a postage stamp to commemorate the 750th birth anniversary of Sri Vedanta Desikan in New Delhi. The stamp has been released by Indian postal department.

Q6. पीटर मय्यू का निधन हो गया है। वे एक विख्यात ________थे।
अभिनेता
निदेशक
कोरियोग्राफर
अर्थशास्त्री
पर्यावरणविद
Solution:
Peter Mayhew, the actor behind the character of Chewbacca has passed away. He was 74. Mayhew is most widely known for his portrayal of the more-than-200-year-old Wookie Chewbacca in the Star Wars franchise.

Q7. ज़ावी हर्नान्डीज़ ने घोषणा की है कि वह मौजूदा सत्र के अंत में पेशेवर फुटबॉल से संन्यास ले लेंगे। वह _______ के लिए खेलते है.
अर्जेंटीना
इटली
बेल्जियम
फ्रांस
स्पेन
Solution:
Spain and Barcelona legend Xavi Hernandez has announced that he will retire from professional football at the end of the current season.

Q8. निम्नलिखित में से किसने 29-राष्ट्र नाटो सैन्य गठबंधन के प्रमुख सैन्य अधिकारी के रूप में शपथ ली है?
मार्क ए. मिले
टॉड डी. वोल्टर्स
रॉबर्ट पी. बुर्क
विलियम एफ. मोरन
डेविड एच. बर्जर
Solution:
US Air Force General Tod D. Wolters has been sworn in as the top military officer of the 29-nation NATO military alliance.

Q9. निम्नलिखित में से कौन सा शहर 8वीं एशियाई युवा महिला हैंडबॉल चैम्पियनशिप की मेजबानी करेगा जिसमें अगस्त 2019 में 10 टीमें भाग लेंगी?
नई दिल्ली
पुणे
जयपुर
देहरादून
विशाखापत्तनम
Solution:
Jaipur will host the 8th Asian Youth Women Handball Championship in which 10 teams will be participating. It will be played in August 2019.

Q10. निम्नलिखित में से किस शहर ने एशिया सहयोग वार्ता (ACD) की 16वीं मंत्रिस्तरीय बैठक की मेजबानी की?
दोहा
विशाखापत्तनम
मस्कट
मनीला
हनोई 
Solution:
The 16th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was held in Doha, Qatar.

               


Print Friendly and PDF