LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 17th May | In Hindi

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. निम्नलिखित में से कौन सा देश दक्षिण कोरिया द्वारा  खेल की मेजबानी के लिए अपनी बोली वापस लेने की घोषणा करने के बाद 2023 में एशियाई कप फुटबॉल टूर्नामेंट की मेजबानी करने वाला एकमात्र दावेदार बन गया है?
सिंगापुर
भारत
जापान
नेपाल
चीन
Solution:
China has become the sole contender to host Asian Cup Football tournament in 2023 after South Korea has announced to withdraw its bid to host the game.

Q2. _________ 1975 को सिक्किम आधिकारिक रूप से भारतीय संघ में विलय हो गया और देश का 22 वां राज्य बन गया।
5 मई 
 1 मई 
16 मई 
19 मई  
13 मई 
Solution:
On 16th May 1975, Sikkim officially merged with the Indian union and became the 22nd state of the country.

Q3. निम्नलिखित में से किसे आईटीसी के अध्यक्ष के रूप में इसके निदेशक मंडल द्वारा नियुक्त किया गया है?
राजीव कुमार
आदित्य पुरी
संजीव पुरी
अमन चंद्रा
कुमार गौरव सिंह
Solution:
ITC Managing Director Sanjiv Puri has been appointed as the chairman by the Board of Directors. His new designation will now be chairman and managing director.

Q4. नेपाली शेरपा पर्वतारोही ने 23 वीं बार माउंट एवरेस्ट पर चढ़ाई की, जिसने दुनिया की सबसे ऊंची चोटी के सबसे सफल आरोहणों के लिए अपना ही रिकॉर्ड तोड़ दिया।
इन्ना कीटा
कामी रीता
पसंग दावा लामा
लव राज सिंह धर्मशक्तू
बाबू चिरी शेरपा
Solution:
Nepalese Sherpa climber Kami Rita has scaled Mount Everest for a 23rd time, breaking his own record for the most successful ascents of the world’s highest peak.

Q5. गृह मंत्रालय ने विदेशी अनुदान प्राप्त करने में मानदंडों के कथित उल्लंघन के लिए बेंगलुरु स्थित NGO_________ का पंजीकरण रद्द कर दिया है।
सत्या फाउंडेशन
गूगल इंडिया फाउंडेशन
एचसीएल फाउंडेशन
विप्रो फाउंडेशन
इन्फोसिस फाउंडेशन
Solution:
The Home Ministry has cancelled the registration of Bengaluru-based NGO Infosys Foundation for alleged violation of norms in receiving foreign grants.

Q6. भारत ने क्राइस्टचर्च कॉल टू एक्शन ’पर हस्ताक्षर किए। यह बैठक चरमपंथियों द्वारा इंटरनेट के दुरुपयोग को रोकने के उद्देश्य से ______ में आयोजित की गई थी।
पेरिस
बीजिंग
सिडनी
वेलिंगटन
ऑकलैंड
Solution:
India signed the ‘Christchurch Call to Action’ in Paris. The agreement came in the backdrop of the attacks on mosques in March and is aimed at stopping the abuse of the Internet by extremists.

Q7. SIDBI ने छोटे व्यवसायों और अन्य आय पैदा करने वाली गतिविधियों के वित्तपोषण में लगे नए-पुराने फिनटेक गैर-बैंकिंग वित्त कंपनियों (NBFC) को _______ तक की वित्तीय सहायता का विस्तार करने के लिए एक पायलट योजना को एक साथ शुरू किया है।
 50 करोड़ रु.
10 करोड़  रु.
100 करोड़ रु.
1 करोड़ रु.
25 करोड़ रु. 
Solution:
To give a fillip to digital lending, Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to Rs10 crore to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.

Q8. वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय के आंकड़ों के अनुसार, अप्रैल 2019 में, भारत का समग्र निर्यात, व्यापारिक और सेवाओं का संयोजन, अप्रैल 2019 में लगभग 1.34% की धनात्मक वृद्धि के साथ लगभग _________ होने का अनुमान है।
44 बिलियन अमरीकी डालर
54 बिलियन अमरीकी डालर
84 बिलियन अमरीकी डालर
73 बिलियन अमरीकी डालर
101 बिलियन अमरीकी डालर
Solution:
According to the Ministry of Commerce & Industry data, India’s overall exports, combining Merchandise and Services, in April 2019 is estimated to be around 44 billion US dollars with a positive growth of 1.34% over April 2018.

Q9.  भारतीय रिज़र्व बैंक ने एक सुरक्षित, सुविधाजनक, त्वरित और किफायती ई-भुगतान प्रणाली सुनिश्चित करने के लिए ___________ के मूल विषय के साथ भारत में ‘पेमेंट एंड सेटलमेंट सिस्टम: विज़न 2019 - 2021’ एक विज़न डॉक्यूमेंट जारी किया है।
Empowering Payment and Settlement Systems
Improved E-payment Experience
Best E-payment Experience
Empowering Exceptional E-payment Experience
Empowering payment Experience
Solution:
Reserve Bank of India has released a vision document ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’, with its core theme of ‘Empowering Exceptional E-payment Experience’ for ensuring a safe, secure, convenient, quick and affordable e-payment system.

Q10. निम्नलिखित में से कौन लाइट स्पोर्ट्स एयरक्राफ्ट (एलएसए) में अटलांटिक महासागर को पार करने वाली दुनिया की पहली महिला बन गई है?
शिवानी उनियाल
अरुणिमा सिन्हा
आरोही पंडित
सुमन भट्ट
आकांक्षा पंडित
Solution:
Captain Aarohi Pandit, a 23-year-old pilot from Mumbai became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA).

               






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF