LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 15th May | HINDI

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. सिनेमा की दुनिया के सबसे प्रतिष्ठित अंतरराष्ट्रीय आयोजनों में से एक, कान फिल्म महोत्सव हाल ही में निम्न में से किस देश में शुरू हुआ है?
 रूस
अमेरीका
 फ्रांस
 संयुक्त अरब अमीरात
 चीन
Solution:
One of the most prestigious international events from the world of cinema, the Cannes Film Festival has begun in France. Information and Broadcasting Secretary Amit Khare is leading the Indian delegation at Cannes and will inaugurate India Pavilion.

Q2. सीईएटी क्रिकेट रेटिंग (सीसीआर) अवार्ड्स 2019 की घोषणा मुंबई में की गई. उस खिलाड़ी का नाम बताइए जिसने अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेटर ऑफ द ईयर का पुरस्कार जीता. 
 डेविड वार्नर
 विराट कोहली
  महेंद्र सिंह धोनी
 रोहित शर्मा
 शिखर धवन

Solution:
CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019 were announced in Mumbai. India captain Virat Kohli bagged the International Cricketer and Batsman of the Year award during the CCR International awards. Pacer Jasprit Bumrah was adjudged as International Bowler of the Year. Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath.

Q3. दूरदर्शन ने __________ पर अपने दर्शकों के लिए एक ऑनलाइन स्मारिका स्टोर शुरू किया है ताकि कोई भी इसे आसानी से देख सके.
  नेटफ्लिक्स
 हॉटस्टार
 विउ
  अमेज़न इंडिया
 फ्लिप्कार्ट
Solution:
Doordarshan has launched an online souvenir store for its viewers on Amazon India so that one can easily access it. A. Surya Prakash Chairman, Prasar Bharati launched DD souvenir store on Amazon India. Doordarshan is India’s first broadcaster which has started Souvenir store.

Q4. पहली बार, कृषि और ग्रामीण विकास के लिए राष्ट्रीय बैंक ने हाल ही में कृषि और ग्रामीण केंद्रित शेयरों में इक्विटी निवेश के लिए ___________ उद्यम पूंजी कोष की घोषणा की है. 
Rs 700-crore
Rs 800-crore
Rs 850-crore
Rs 900-crore
Rs 950-crore
Solution:
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced Rs 700-crore venture capital fund for equity investments in agriculture and rural-focused startups. NABARD has been contributing to other funds till now and this is the first time that the rural development bank has launched a fund of its own. The fund has been launched by Nabventures, a subsidiary of NABARD, and has a proposed corpus of Rs 500 crore with an option to retain over-subscription of Rs 200 crore, called as the greenshoe option.

Q5. भारत का राहिल गंगजी जापान में आयोजित एशिया-पैसिफिक डायमंड कप में 39 वें स्थान पर रहा. राहिल गंगजी निम्नलिखित में से किस खेल से संबंधित है? 
 टेबल टेनिस
 गोल्फ़
 लॉन टेनिस
  बैडमिंटन
 फ़ुटबॉल
Solution:
India’s Rahil Gangjee finished tied 39th while Viraj Madappa ended tied 53rd at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Japan’s Yosuke Asaji won the Asia-Pacific Diamond Cup 2019 at the Sobu Country Club.

Q6. उपराष्ट्रपति वेंकैया नायडू ने हाल ही में वियतनाम की आधिकारिक यात्रा की. निम्नलिखित में से कौन वियतनाम के उपराष्ट्रपति हैं?
 गुयेन फु त्रुंग
 गुयेन जुआन फुक
 डांग थी नगोक थिन्ह
 हो ची मिन्ह
दीन्ह ला थांग
Solution:
Vice President Venkaiah Naidu undertook an official visit to Vietnam at the invitation extended by Dang Thi Ngoc Thinh, Vice President of Vietnam. Vice President of Vietnam is Dang Thi Ngoc Thinh.

Q7. उस ऋणदाता का नाम बताइए जिसने ऑनलाइन ट्रैवल बुकिंग पोर्टल गोइबिबो के साथ एक सह-ब्रांडेड बहु-मुद्रा कार्ड लॉन्च करने की घोषणा की है. 
 आईडीबीआई बैंक
 आईडीबीआई बैंक
 ऐक्सिस बैंक
 आईसीआईसीआई बैंक
 कर्नाटक बैंक
Solution:
ICICI Bank announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo. The card also includes benefits of up to Rs20,000, including gift vouchers of Rs15,000 from Goibibo.

Q8. भारतीय रिजर्व बैंक ने गैर-निष्पादित परिसंपत्ति (एनपीए) पहचान प्रक्रिया को पूरी तरह से स्वचालित करने में अपनी विफलता के लिए हाल ही में निम्नलिखित में से किस बैंक पर 1 करोड़ रुपये का मौद्रिक जुर्माना लगाया है?
 कर्नाटक बैंक
 उत्तराखंड सहकारी बैंक
 आईडीबीआई बैंक
 ओरिएंटल बैंक ऑफ कॉमर्स
 नैनीताल बैंक
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs1 crore on Nainital Bank for its failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process, despite specific directions issued in this regard.

Q9. जापान में आयोजित एशिया-पैसिफिक डायमंड कप जीतने वाले खिलाड़ी का नाम बताइए. 
 यसुके आसाजी
  मसाशी ओजाकी
 इसाओ आओकी
 रायो इशिकावा
 शिंगो कातयामा
Solution:
India’s Rahil Gangjee finished tied 39th while Viraj Madappa ended tied 53rd at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Japan’s Yosuke Asaji won the Asia-Pacific Diamond Cup 2019 at the Sobu Country Club.

Q10. नाबार्ड की स्थापना __________ में की गई थी
1965
1978
1952
1982
1994
Solution:
NABARD Chairman- Harsh Kumar Bhanwala, Headquarters- Mumbai, Established on- 12 July 1982.

Q11. LIC म्यूचुअल फंड ने ________ को कंपनी के मुख्य कार्यकारी अधिकारी (CEO) के रूप में नियुक्त किया. 
 हेमंत भार्गव
 एम आर कुमार
 दिनेश पांगटे
 बी वेणुगोपाल
 टी.सी. सुशील कुमार
Solution:
LIC Mutual Fund appointed Dinesh Pangtey as the company’s Chief Executive Officer (CEO). Pangtey was Director and CEO at LIC Group’s private equity division LIC HFL AMC.

Q12. भारत ने हाई-स्पीड एक्सपेंडेबल एरियल टारगेट (HEAT) की उड़ान का सफलतापूर्वक परीक्षण किया। इसे __________ नाम दिया गया है।
  युद्धा
 अभ्यास
  शशक्त
 अभेद्य
 अचल
Solution:
India successfully conducted the flight test of ABHYAS – High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) from a test range in Odisha.

Q13. उस IPS अधिकारी का नाम बताइए, जिसे साहस और नेतृत्व के लिए 2019 मैककेन इंस्टीट्यूट अवार्ड से सम्मानित किया गया है. 
 छाया शर्मा
 कुशीला देवी
 सिमरन कौर
 कौशल्या देवी
 हेमलता गुप्ता
Solution:
IPS officer Chhaya Sharma, who led the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership


Q14. मुंबई म्युनिसिपल कमिश्नर का नाम बताइए जिन्हें महाराष्ट्र का नया मुख्य सचिव नियुक्त किया गया है. 
 विश्वनाथ महादेश्वर
 हेमांगी वर्लीकर
अजॉय मेहता
 तपन केलकर
 मोहिंदर सिंह
Solution:
Mumbai municipal commissioner Ajoy Mehta has been appointed as Maharashtra’s new chief secretary. Ajoy Mehta succeeds UPS Madan who has been named as the special advisor to Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis.

Q15. वियतनाम की मुद्रा क्या है?
 वियतनामी डॉलर
 वियतनामी दीनार
 वियतनामी बहत
वियतनामी रैंड
 वियतनामी डोंग
Solution:
Vietnam Capital: Hanoi, Currency: Vietnamese dong, Vice President: Dang Thi Ngoc Thinh.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF