LIC AAO Recruitment 2019: General Awareness | 16th April 2019

LIC AAO Recruitment 2019: General Awareness | 16th April 2019

प्रिय उम्मीदवारों, 

LIC-AAO-Recruitment-2019

GA for LIC AAO Exam 2019-20:

LIC AAO Examination!! की परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप  LIC AAO Exam 2019-20 की मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें



Q1. निम्नलिखित में से किस टीम ने टी20 में 278 स्कोर बनाकर अब तक के सर्वाधिक स्कोर प्राप्त किया है?
अफगानिस्तान
न्यूजीलैंड
दक्षिण अफ्रीका
ऑस्ट्रेलिया
श्रीलंका
Solution:
Afghanistan scored 278 for the loss of three wickets from their allotted 20 overs, to register the highest-ever total in T20s at the Rajiv Gandhi International Cricket Stadium in Dehradun, Uttarakhand.

Q2. निम्न में से किस राज्य ने मुख्यमंत्री युवा स्वाभिमान योजना’ शुरू की है जो आर्थिक रूप से कमजोर शहरी युवाओं के वर्गों को हर वर्ष 100 दिनों में रोजगार की गारंटी देती है?
त्रिपुरा
महाराष्ट्र
राजस्थान
उत्तर प्रदेश
मध्य प्रदेश
Solution:
Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched the State Government’s flagship scheme ‘Mukhyamantri Yuva Swabhiman Yojana’ that guarantees 100 days of employment every year to urban youth from economically weaker sections.

Q3. निम्नलिखित में से कौन सी क्रिकेट टीम दक्षिण अफ्रीका में टेस्ट सीरीज जीतने वाली पहली एशियाई टीम बन गयी है? 
भारत
श्रीलंका
पाकिस्तान
अफगानिस्तान
बांग्लादेश
Solution:
Sri Lanka cricket team became the first Asian side to win a Test series in South Africa after winning the series by 2-0. This was Sri Lanka’s sixth series in South Africa and their first win. Kusal Perera was given the Man of the Series award.

Q4. निम्नलिखित में से कौन अमेजन के निदेशक मंडल में शामिल हुआ है?
आदि गोदरेज
दिलीप शांघवी
रतन टाटा
इंद्र नूई
किरण मजूमदार शॉ
Solution:
PepsiCo’s India-born former CEO Indra Nooyi has joined Amazon’s board of directors, the online retail giant. Starbucks executive Rosalind Brewer has also joined the Amazon Board. Ms. Nooyi will be a member of the audit committee.

Q5. निम्नलिखित में से किस भारतीय संगठन ने अंतर्राष्ट्रीय वित्त निगम (IFC), विश्व बैंक समूह (WGG) के एक सदस्य के साथ एक सहयोग समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
भारतीय रिजर्व बैंक
इन्सॉल्वेंसी एंड बैंकरप्सी बोर्ड ऑफ इंडिया
भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड
नेशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एंड रूरल डेवलपमेंट 
फेडरेशन ऑफ इंडियन चैंबर्स ऑफ कॉमर्स एंड इंडस्ट्री
Solution:
The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has signed a Cooperation Agreement with the International Finance Corporation (IFC), a member of the World Bank Group (WBG). The agreement will enable IFC to assist IBBI to further build the capacity of insolvency professionals, and insolvency professional agencies for the purposes of the Code. The agreement was signed by K. R. Saji Kumar, Executive Director, IBBI and Jun Zhang, Country Manager, IFC India.

Q6. कोरिया एक्जिम बैंक विशाखापत्तनम (VIZAG) मेट्रो रेल परियोजना के लिए ______________________ करोड़ ऋण का विस्तार करने के लिए हाथ बढाया है. 
 6,700 करोड़ रु.
 3,800 करोड़ रु.
 2,300 करोड़ रु.
 4,100 करोड़ रु.
 1,900 करोड़ रु.
Solution:
Korea Exim Bank has come forward to extend a Rs 4,100 crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project. The state government had earlier sent a proposal in this regard to the Central government, which in turn forwarded it to Korea Exim Bank. Following this, the Bank deputed a team to Amaravati to hold talks with the state government.

Q7. निम्न में से कौन सा बैंक भारतीय रिज़र्व बैंक की रेपो दर - जो बैंक बचत खाता जमा पर मिलने वाली ब्याज दर को बाहरी बेंचमार्क पर जोड़ने वाला पहला घरेलू बैंक बन गया है?
 भारतीय स्टेट बैंक
बैंक ऑफ बड़ौदा
पंजाब नेशनल बैंक
आईसीआईसीआई बैंक
एचडीएफसी बैंक
Solution:
State Bank of India has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate. By doing so, the bank will effectively link all loan rates to an external benchmark either directly or indirectly, thereby attempting to speed up the transmission of any changes in the benchmark monetary policy rate to depositors and borrowers.

Q8.  एफसीआई अरावली जिप्सम एंड मिनरल्स इंडिया लिमिटेड (एफएजीएमआईएल) ने ____________ में ग्राम नोहरा धार के पास एक सफेद सीमेंट संयंत्र स्थापित करने की परियोजना शुरू की है, जिसकी लागत लगभग 605 करोड़ रु. है।
आंध्र प्रदेश 
मध्य प्रदेश
उत्तर प्रदेश
हिमाचल प्रदेश
तेलंगाना
Solution:
Under its diversification programme, FCI Aravali Gypsum and Minerals India Limited (FAGMIL) has taken up a project to establish a white cement plant near village Nohra Dhar in Himachal Pradesh, at a project cost of approximately Rs. 605 crores.

Q9. निम्नलिखित में से किसे FMSCI (फेडरेशन ऑफ मोटर स्पोर्ट्स क्लब ऑफ इंडिया) के वार्षिक पुरस्कार समारोह में लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
आदित्य पटेल
नारायण कार्तिकेयन
जी.आर. कार्तिकेयन
अरमान इब्राहिम
जेहान दारूवाला
Solution:
G.R. Karthikeyan, father of India’s first Formula One driver Narain Karthikeyan, was honored with the Lifetime Achievement award at the FMSCI annual awards function. FIA president Jean Todt was the chief guest and handed over the awards.

Q10. निम्नलिखित में से किस भारतीय ग्रैंडमास्टर ने कांस इंटरनेशनल ओपन ट्रॉफी जीती है? 
कोनेरू हम्पी
कृष्णन शशिकिरण
प्रवीण ठिपसे
दिब्येंदु बरुआ
अभिजीत गुप्ता
Solution:
Indian Grandmaster Abhijeet Gupta lifted the Cannes International Open trophy. He took an easy draw with Pier Luigi Basso of Italy in the ninth and final round.

Q11. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने राष्ट्र को एक नया राष्ट्रीय युद्ध स्मारक समर्पित किया। यह _________ में स्थित है. 
नई दिल्ली
मुंबई
गोवा
पुणे
कोच्चि
Solution:
Prime Minister Narendra Modi dedicated a new National War Memorial, situated in the India Gate complex in New Delhi, to the nation. He lit the flame positioned at the bottom of the stone obelisk to pay homage to the soldiers who died in the line of duty.

Q12. लुका मोड्रिक एक फुटबॉल खिलाड़ी है जो मिडफील्डर के रूप में खेलता है। वह किस देश से संबंधित है?
अर्जेंटीना
ब्राजील
स्पेन
क्रोएशिया
जर्मनी
Solution:
Luka Modric is a Croatian professional footballer who plays as a midfielder for Spanish club Real Madrid and is the captain of the Croatia national team.

Q13. 4 दिसंबर को भारत में नौसेना दिवस मनाया जाता है। पाकिस्तान के साथ युद्ध के दौरान समुद्री बल की भूमिका के सम्मान में यह दिन मनाया जाता है-
1962
1965
1971
1982
1999
Solution:
Navy Day is being celebrated in India on 4th December. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast.

Q14. एशियाई विकास बैंक (ADB) का वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं?
ताकीहीको नकाओ
जिन लिक्‍यून
क्रिस्टिन लैगार्डे
जिम योंग किम
के.वी. कामथ
Solution:
Takehiko Nakao is a Japanese civil servant who was elected the ninth president of the Asian Development Bank in 2013.

Q15. निम्नलिखित में से किसे भारत में और दुनिया भर में कुष्ठ उन्मूलन में उनके योगदान के लिए गांधी शांति पुरस्कार 2018 से सम्मानित किया गया था?
फजलुर रहमान
योही ससाकावा
शिंजो आबे
कीथ डोनोह्यू
अहसान बसीर शेख
Solution:
Japan’s Yohei Sasakawa was awarded with the Gandhi Peace Prize 2018 for his contribution in Leprosy Eradication in India and across the world.

               








You may also like to Read:


Print Friendly and PDF