LIC AAO General Awareness | 14th March 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,

LIC-AAO-General-Awareness-14th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! की परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप LIC AAO Exam 2018-19 की मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें। 



Q1. भारत ने एक ईरानी बैंक को मुंबई में एक शाखा खोलने की अनुमति दी है। उस बैंक का नाम बताइए।
Pasargad Bank
Parsian Bank
Tejarat Bank
Export Development Bank of Iran
Maskan Bank
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country. Alongside, India’s UCO Bank will open a branch in Iran.

Q2. सेबी ने एक "अनुसंधान सलाहकार" समिति का गठन किया है जो पूंजी बाजार के विकास और विनियमन के लिए अनुसंधान को प्रासंगिक बनाने के लिए नीति बनाने में सहायता करेगी। इसकी अध्यक्षता ______ द्वारा की जाएगी।
सी. रंगाराजन
वाई. बी. दामले
विरल आचार्य
एच आर खान
शंकर डे
Solution:
Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. According to SEBI, the committee would comprise prominent financial economists and market practitioners. It will be headed by Sankar De.

Q3. यूजीसी ने अनुसंधान को बढ़ावा देने से संबंधित अपने गुणवत्ता जनादेश की समीक्षा करने और मौजूदा M.Phil / Ph.D विनियमों की समीक्षा करने के लिए _________ की अध्यक्षता में एक समिति का गठन किया है।
टी. एन. ए. अय्यर
पी. बलराम
के.एस. शेरे
डब्ल्यू. एस. सराफ
ए. घोष
Solution:
UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of Prof. P. Balram, to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.

Q4. विश्व हिंदी दिवस प्रत्येक वर्ष _________ को मनाया जाता है।
11 जनवरी
12 सितम्बर 
14 सितम्बर 
10 जनवरी
12 जनवरी
Solution:
World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975. National Hindi Diwas is celebrated every year on September 14.

Q5. आईएनएस विराट को जल्द ही फ्लोटिंग म्यूजियम में बदल दिया जाएगा। प्राथमिक प्राक्कलन के अनुसार, इस परियोजना की कीमत लगभग _____ रुपये है।
950 करोड़
778 करोड़
852 करोड़
490 करोड़
572 करोड़
Solution:
The Maharashtra Cabinet has approved the conversion of decommissioned carrier INS Viraat into a floating museum. As per primary estimates, the project worth 852 crore rupees will be implemented through public-private-partnership (PPP).

Q6. निम्नलिखित में से किसने यूको बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी (यूसीओ) के रूप में पदभार ग्रहण किया है?
शिखा शर्मा
आर के टक्कर
 तान्या कुमारी गोयल
अतुल कुमार गोयल
राणा कुमार
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.

Q7. भारत के लिए पहली बार, एचएसबीसी होल्डिंग्स पीएलसी ने ब्लॉकचेन का उपयोग करते हुए यूएस-आधारित ट्रिकॉन एनर्जी को ____________ द्वारा निर्यात करने के लिए एक व्यापार वित्त लेनदेन को क्रियान्वित किया है।
टाटा स्टील
रिलायंस इंडस्ट्रीज़ लिमिटेड
जिंदल एंड संस
एचडीएफसी बैंक
भारत सरकार
Solution:
In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.

Q8. __________ की पोलावरम परियोजना ने 24 घंटे के भीतर 32,100 घन मीटर कंक्रीट डालकर गिनीज बुक ऑफ वर्ल्ड में अपना नाम दर्ज करवाया।
आंध्र प्रदेश
केरल
तेलंगाना
तमिलनाडु
कर्नाटक
Solution:
The Polavaram project of Andhra Pradesh entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours. While the staff of Navayuga Engineering company performed the task, project, and state government officials remained at the site until the goal was completed.

Q9. निम्नलिखित में से किसे 2018 कॉन्फेडरेशन ऑफ़ अफ्रीकन फुटबॉल प्लेयर ऑफ़ द ईयर के रूप में नामित किया गया है?
कलीदो-कौलिबेली
दिदियेर ड्रोग्बा
जॉर्ज वैह
मोहम्मद सलाह
एब्दी पेल 
Solution:
Liverpool’s Mohamed Salah has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year. For the second consecutive year he has won the award.

Q10. आईआरसीटीसी, रेलवे की सहायक कंपनी, अपने पोर्टल के माध्यम से टिकट बुक करने वाले हवाई यात्रियों के लिए मुफ्त में ______ तक बीमा के पेशकश करेगी।
25 लाख
10 लाख
50 लाख
5 लाख
35 लाख
Solution:
Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR50 lakh for free for air passengers who book their tickets through its portal. IRCTC has tied up with Bharti-Axa for the offer.

Q11. वर्ल्ड इकोनॉमिक फोरम ने कहा कि भारत 2030 तक दुनिया का _______सबसे बड़ा उपभोक्ता बाजार बनने की ओर अग्रसर है।
दूसरा
चौथा
पांचवां
छठा
तीसरा
Solution:
A report by World Economic Forum stated that India is set to become the world’s third largest consumer market behind only USA and China by 2030. The report was titled as ‘Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market – India’.

Q12. आगरा किस नदी के किनारे स्थित है?
सरयू
गोमती
तमसा 
गंगा
यमुना
Solution:
Agra is located on the banks of river Yamuna in the northern state of Uttar Pradesh.

Q13. स्पेस एक्सप्लोरेशन टेक्नोलॉजीज कॉर्पोरेशन स्पेसएक्स के रूप में कारोबार कर रहा है। स्पेसएक्स _____ आधारित कम्पनी है।
भारत
रूस
यूएसए
फ्रांस
यूके
Solution:
Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private American aerospace manufacturer and space transportation services company headquartered in California, USA.

Q14. LAF एक मौद्रिक नीति उपकरण है जो बैंकों को पुनर्खरीद समझौते या रेपो के माध्यम से धन उधार लेने की अनुमति देता है। LAF का अर्थ है-
Liquidity Adjustment Facility
Liability Adjustment Facility
Liquidity Adjustment Financial
Liquidity Adequate Facility
Liquidity Adjustment Forum
Solution:
Liquidity adjustment facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos.

Q15. श्रीलंका के सेंट्रल बैंक ने घोषणा की कि भारतीय रिज़र्व बैंक (RBI) ने द्वीप के राष्ट्रीय कोष में वृद्धि करने के लिए एक स्वैप व्यवस्था के तहत ________ प्रदान करने पर सहमति व्यक्त की है।
400 मिलियन डॉलर 
100 मिलियन डॉलर
200 मिलियन डॉलर 
300 मिलियन डॉलर 
250 मिलियन डॉलर 
Solution:
Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide USD 400 million under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.

               









You may also like to Read:


Print Friendly and PDF