LIC AAO Banking Awareness Quiz: 14th March | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों, 

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for LIC AAO 2019-20:

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से पूरा करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है। एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंकों को प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह है बैंकिंग जागरूकता। बैंकिंग जागरूकता प्रश्नोत्तरी न केवल आपको बैंकिंग परीक्षा के सामान्य जागरूकता अनुभाग, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार के दौर से भी निपटने में मदद करता है।




Q1. किस संगठन ने हाल ही में नियमों का उल्लंघन करने पर सिंडिकेट बैंक पर 1 करोड़ रुपये और एक्सिस बैंक पर 20 लाख रुपये का जुर्माना लगाया है?
NABARD
RBI
SEBI
TRAI
IRDAI
Solution:
The Reserve Bank of India has slapped a Rs1-crore penalty on Syndicate Bank and Rs20 lakh on Axis Bank for violating norms. The penalty on Syndicate Bank is due to non-compliance with the directions regarding frauds and risk management systems. Axis Bank was fined for contravention of the directions on detection and impounding of counterfeit notes and installation of note sorting machines.

Q2. भारतीय बैंकिंग संघ ने बैंकों को सलाह दी है कि वे किसान क्रेडिट कार्ड और फसल ऋण के लिए _________ लाख रुपये तक के प्रसंस्करण, प्रलेखन, निरीक्षण और अन्य सभी सेवा शुल्क माफ कर दें।
15 लाख रुपये
10 लाख रुपये
5 लाख रुपये
6 लाख रुपये
3 लाख रुपये
Solution:
Indian Banking Association has issued advisory requesting banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans up to 3 lakh rupees. Agriculture Ministry in a release stated that there are over 21 crore small and marginal farmers in the country and providing them timely and affordable credit is the key to attaining inclusive growth.

Q3. निम्नलिखित में से किस पेमेंट्स बैंक ने सूर्योदय स्मॉल फाइनेंस बैंक (SSFB) के सहयोग से स्वीप अकाउंट सुविधा शुरू करने की घोषणा की है?
फिनो पेमेंट्स बैंक
इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक
एयरटेल पेमेंट्स बैंक
जिओ पेमेंट्स बैंक
आदित्य बिड़ला पेमेंट्स बैंक
Solution:
Fino Payments Bank (FPB) has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB). This partnership will help FPB address the issue of deposit limits that all the payment banks face at the moment.

Q4. सिंडिकेट बैंक के वर्तमान प्रबंध निदेशक और सीईओ कौन हैं?
कमल किशोर सिंघल
वंदना कुमारी जेना
अजय विपिन नानावटी
मृत्युंजय महापात्र
अजय के खुराना
Solution:
Mrutyunjay Mahapatra is the present Managing Director & CEO of Syndicate Bank.

Q5. भारतीय बैंक संघ का प्रधान कार्यालय कहाँ स्थित है?
चेन्नई
नई दिल्ली
मुंबई
कोलकाता
बेंगलुरु
Solution:
The Head Offce of Indian Banks' Association is in Mumbai.

Q6. सूर्योदय लघु वित्त बैंक का प्रधान कार्यालय कहाँ स्थित है?
जयपुर
भोपाल
नागपुर
पुणे
नवी मुंबई
Solution:
The Head Offce of Suryoday Small Finance Bank is in Navi Mumbai.

Q7. RBI ने बैंकिंग विनियमन अधिनियम, 1949 की धारा 47 ए के तहत प्रदत्त शक्तियों का प्रयोग करते हुए भारतीय स्टेट बैंक (SBI) पर अपने एक उधारकर्ता के संबंध में धन के अंतिम उपयोग की निगरानी नहीं करने के लिए ___________________ का जुर्माना लगाया है।
5 करोड़
100 करोड़
20 करोड़
1 करोड़
10 करोड़
Solution:
RBI in the exercise of powers conferred under Section 47 A of the Banking Regulation Act, 1949 has levied a penalty of Rupees one crore on the State Bank of India (SBI) for not monitoring the end use of funds in respect of one of its borrowers.

Q8. किस संगठन ने 2 करोड़ रुपये से अधिक जमा को ‘बल्क’ के रूप में मानने का निर्णय किया है जबकि उन्होंने पहले की तुलना में इसकी सीमा 1 करोड़ से दोगुनी कर दी थी?
SBI
FICCI
RBI
NABARD
IRDAI
Solution:
Reserve Bank of India decided to treat deposits to over Rs.2 crore as ‘bulk’ as they doubled the limit for the same from the earlier Rs.1crore. This move will enhance the operational freedom of Banks. According to current RBI rules, last reviewed in January 2013, banks have the option of not permitting premature withdrawals of ‘large rupee term deposits’ of INR 1 crore and above.

Q9. राज्य के स्वामित्व वाली बिजली कंपनी एनटीपीसी ने घोषणा की है कि उसने ___________ के साथ 5,000 करोड़ रुपये के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
बैंक ऑफ बड़ोदा 
भारतीय स्टेट बैंक
पंजाब नेशनल बैंक
एक्ज़िम बैंक
यूनियन बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
State-owned power giant NTPC has announced that it has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with State Bank of India. The loan facility is extended at an interest rate linked to 3-Month MCLR of the Bank. This loan has a door to door tenure of 15 years and will be utilised to part finance the capital expenditure of NTPC.

Q10. भारतीय स्टेट बैंक एक भारतीय बहुराष्ट्रीय, सार्वजनिक क्षेत्र की बैंकिंग और वित्तीय सेवा वैधानिक निकाय है। एसबीआई के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?
रजनीश कुमार
अरुंधति भट्टाचार्य
प्रतीप चौधरी
ओम प्रकाश भट्ट
अरुण कुमार पुरवार
Solution:
The State Bank of India is an Indian multinational, public sector banking and financial services statutory body. It is a government-owned statutory body headquartered in Mumbai, Maharashtra. Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India He joined SBI as a Probationary officer in 1980.

Q11. नेशनल फेडरेशन ऑफ़ अर्बन कोऑपरेटिव बैंक्स एंड क्रेडिट सोसाइटीज़ लिमिटेड (NAFCUB) देश में अर्बन कोऑपरेटिव बैंक्स एंड क्रेडिट सोसाइटीज़ लिमिटेड की एक सर्वोच्च स्तर की प्रचार संस्था है। फेडरेशन को मल्टी स्टेट कोऑपरेटिव सोसायटी अधिनियम के अंतर्गत एक मल्टी स्टेट कोऑपरेटिव सोसायटी के रूप में कब पंजीकृत किया गया था?
17 फ़रवरी 1998
17 फ़रवरी 1990
11 फ़रवरी 1982
17 फ़रवरी 1977
26 फ़रवरी 1969
Solution:
The National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Ltd. (NAFCUB) is an Apex Level Promotional body of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Ltd. in the Country. Our main objective is to promote the urban cooperative credit movement and protect the interest of the Sector. The Federation was registered under the Multi-State Cooperative Societies Act as a Multi State Cooperative Society on 17th February, 1977.

Q12. MCLR न्यूनतम ब्याज दर है, जिसके नीचे एक बैंक को उधार देने की अनुमति नहीं है। MCLR का पूर्ण रूप क्या है?
Marginal Cost of Funds based Lending Rate
Marginal Cost of Financial based Lending Rate
Marginal Cost of Funding based Lending Rate
Management Cost of Funds based Lending Rate
Marginal Condition of Funds based Lending Ratio
Solution:
Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR) is the minimum interest rate, below which a bank is not permitted to lend.

Q13. नेशनल फेडरेशन ऑफ़ अर्बन कोऑपरेटिव बैंक्स एंड क्रेडिट सोसाइटीज़ लिमिटेड (NAFCUB) का पंजीकृत कार्यालय कहाँ स्थित है?
मुंबई
शिमला
कोलकाता
देहरादून
नई दिल्ली
Solution:
The National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Ltd. (NAFCUB) is an Apex Level Promotional body of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Ltd. in the Country. Our main objective is to promote the urban cooperative credit movement and protect the interest of the Sector. The Federation was registered under the Multi-State Cooperative Societies Act as a Multi State Cooperative Society on 17th February, 1977. The Registered Office of NAFCUB is at Delhi and the area of operation is whole of the country.

Q14. एचडीएफसी ईआरजीओ जनरल इंश्योरेंस कंपनी ने हाल ही में ‘ट्रिप प्रोटेक्टर’ बीमा पॉलिसी शुरू करने की घोषणा की है। एचडीएफसी ईआरजीओ जनरल इंश्योरेंस कंपनी का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
नई दिल्ली
चेन्नई
मुंबई
पुणे
लखनऊ
Solution:
HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, announced the launch of ?Trip Protector’ insurance policy, a pioneering policy in the non-life insurance segment in India. The Headquarters of HDFC ERGO General Insurance Company is in Mumbai.

Q15. सरकार ने इस वित्तीय वर्ष में सार्वजनिक क्षेत्र के_______बैंकों में 48,239 करोड़ रुपये के पुनर्पूंजीकरण को मंजूरी दी है ताकि उन्हें नियामक पूंजी आवश्यकताओं और वित्त विकास योजनाओं को बनाए रखने में मदद मिल सके।
10
12
18
15
08
Solution:
The government has approved recapitalization of Rs 48,239 crore in 12 public sector banks in this fiscal to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans. The government will infuse over nine thousand crore rupees in Corporation Bank and six thousand 896 crore rupees in Allahabad Bank. Besides, four thousand 638 crore rupees will be provided Bank of India and 205 crore rupees to Bank of Maharashtra. These banks have recently come out of the regulatory supervisory framework PCA of the RBI.

               





You may also like to read:
                 
       
         

Print Friendly and PDF