LIC AAO 2019 English Quiz for 14th March 2019 | Day 3

lic-aao-2019-english-language-quiz-2019


English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 




Directions (1-5): In the questions given below a sentence is given with two blanks in each. Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 

Q1. Health is a condition in which the body should have …………………. from all illnesses and all parts of the body should work fine ………………… any problem.



A-E, C-F and B-D
A-C, B-D and B-F
B-D only
B-E and C-D
A-D and C-D
Solution:
B-D is the correct choice of words for both the blanks. 'Resistance' means the ability not to be affected by something, especially adversely.

Q2. The general ………………. is that Internet and World Wide Web is one and the same thing and in common …………………. these two terms are being used interchangeably.

B-D and B-E
C-E and C-F
A-F
A-E, B-D and C-F
A-E, B-E, B-F and A-F
Solution:
A-F is the correct choice of words for both the blanks. 'Parlance' means a way of speaking or using words, especially a way common to those with a particular job or interest.

Q3. In every establishment like banks, commercial offices, educational and research institutions and any other organisation ……………….. multiple computers, they have a network among their computers so that the data and information can be exchanged among the computers ……………….. up with that network.

A-D and B-F
B-E
C-F and B-E
B-F
C-D and B-D
Solution:
C-D and B-D are the correct choices of words for both the blanks. 'Hook Up' means link or be linked to electronic equipment.

Q4. Besides ……………… on health authorities to monitor mental health issues among students, universities need to increase support services that should look after their own students to help them ……………… with mental health issues.

B-D and C-F
A-E only
A-F and A-D
C-D only
A-F and C-D
Solution:
A-E is the correct choice of words for both the blanks.

Q5. Many companies believe that pay is the prime motivator; however, people may want to ……………….., receive acknowledgment for their efforts, they may want to feel as a part of a group and also want to feel a heightened sense of ……………… at the workplace.

A-D, B-D, A-E and B-E
B-E, C-E, B-F and C-F
C-F, A-E, C-E and A-F
B-F and A-F
A-D and B-E
Solution:
A-D, B-D, A-E and B-E are the correct choices of words for both the blanks. 'Exceed' and 'outshine' mean to be better than; surpass.

Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Error” as your answer. 

Q6. Her elder brother along with her grandparents, insist that she remain in the same college.


insists that she remains in
insisting that she remain in
insists that she remaining in
insists that she remained in
No Error
Solution:
'Insists' will be the correct usage as agreement is between 'elder bother' and 'insist'.

Q7. The Indian government’s failure to keep it’s pledges will have the effect of earning distrust from all the other nations in the region.
to keeping its pledges will have
to keep its pledges will have
to keep its pledges will has
to keep its pledged will have
No Error
Solution:
"to keep its pledges will have" is the correct option. 'It's' means 'It is'.

Q8. We want the trainer to be he who has the best rapport knowledge about the subject and the most superior communication skills.
he whose has the best rapport knowledge
he who has the best rapport know
his who has the best rapport knowledge
he whom has the best rapport knowledge
No Error
Solution:
No Error. The sentence is correct as it is.

Q9. If used wisely, leisure promote health, long life, efficiency, and happiness.
leisure promotes health, long live
leisured promotes health, long life
leisure promotes health, long life
leisure promoting health, long life
No Error
Solution:
"leisure promotes health, long life " is the correct option. 'Leisure' is singular and so verb 'promotes' will be used.

Q10. He was not only competent also friendly in nature.
but friendly in nature
but also friendly inn nature
but also friend in nature
but also friendly in nature
No Error
Solution:
"but also friendly in nature" is the correct option. Conjunction 'Not only...........but also' will be used here.

Q11. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Engross
Disgust
Captivate
Bewitch
Immerse
Solution:
Engross: absorb all the attention or interest of.
Disgust: a feeling of revulsion or strong disapproval aroused by something unpleasant or offensive.

Q12. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Wrath
Acrimony
Fury
Displeasure
Glee
Solution:
Wrath: extreme anger.
Glee: great delight, especially from one's own good fortune or another's misfortune.

Q13. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Disclose
Expose
Conceal
Reveal
Unveil
Solution:
Disclose: allow (something hidden) to be seen.
Conceal: not allow to be seen; hide.

Q14. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
 Relax
 Agitate
Irritate
Worry
All have same meaning
Solution:
'Relax' is the antonym of the other words.

Q15. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Establish
Formulate
Coordinate
Ruin
Regulate
Solution:
Ruin: cause great and usually irreparable damage or harm to; have a disastrous effect on.

               




You may also like to Read:
         



                                         Print Friendly and PDF