Current Affairs Questions for Competitive Exams: 14th March 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,

current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20

Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

सामान्य जागरूकता अनुभाग किसी भी प्रतियोगी परीक्षा में कट ऑफ अंक से अधिक अंक प्राप्त करने में महत्वपूर्ण भूमिका निभाता है. जनरल अवेयरनेस अनुभाग में पूछे गए बैंकिंग जागरूकता और स्टेटिक जागरूकता प्रश्न मुख्य रूप से कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित होते हैं. इसलिए आपको अच्छे अंक प्राप्त करने के लिए इस अनुभाग को अच्छी तरह से तैयार करने की आवश्यकता है. वर्तमान समाचारों का ज्ञान भी आपको PI और GD से अधिक कुशलता से निपटने में मदद करता है। यहां करेंट अफेयर्स पर एक प्रश्नोत्तरी है जिससे आप अपने करंट अफेयर्स नॉलेज का आकलन कर सकते हैं।





Q1. बाजार नियामक भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड (सेबी) ने एक कम्पनी के कॉर्पोरेट बॉन्ड में विदेशी पोर्टफोलियो निवेशकों द्वारा निवेश पर लगाई गई _____सीमा को हटा दिया है।
25%
20%
74%
49%
10%
Solution:
Markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi) withdrew the 20% limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity. The regulator stated that the restriction is being withdrawn in accordance with a circular issued by the Reserve Bank of India (RBI).

Q2. एक्सिस बैंक ने ________ को 3 साल की अवधि के लिए गैर-कार्यकारी अध्यक्ष नियुक्त किया है।
सुभास चंद्र गर्ग
अजीत मोहंती
आशु खुल्लर
वामसी पोटनुरु
राकेश मखीजा
Solution:
Axis Bank has appointed Rakesh Makhija as Non-Executive Chairman for a period of 3 years. The 67-year-old, who has served as an independent director on the lender’s board since October 2015, will take over from Sanjiv Misra when his term ends on July 17.

Q3. मुंबई के युवा नाविक ____________ ने लेजर एशियन सेलिंग चैंपियनशिप में पुरुषों के लेजर स्टैंडर्ड रेस में कांस्य पदक जीता, जो सिंगापुर में संपन्न हुआ।
उपमन्यु दत्ता
हरीश कलिता
सतीश चंद्रा
अभिमन्यु चंद्रा
 कुमार अभय
Solution:
Young Mumbai sailor Upamanyu Dutta bagged the bronze medal in the Laser Standard race for men in the Laser Asian Sailing Championship which concluded in Singapore.

Q4. दिल्ली सरकार के संवाद और विकास आयोग (डीडीसी), एक थिंक-टैंक जो प्रमुख मुद्दों पर सरकार को सलाह देता है, ने राजधानी में "उच्च शिक्षा में सुधार" के लिए एक 17-सदस्यीय उच्च-स्तरीय समिति का गठन किया है। समिति की अध्यक्षता _________ द्वारा की जाएगी।
शिवाली रावत
लिली गुप्ता
साक्षी कुमारी शाह
जैस्मिन शाह
इंदिरा नूयी
Solution:
The Delhi government’s Dialogue and Development Commission (DDC), a think-tank that advises the government on key issues, has set up a 17-member high-level committee to “reform higher education” in the capital. The committee will be chaired by DDC vice-chairperson Jasmine Shah.

Q5. आठ वर्ष की लंबी प्रक्रिया के बाद, ___________ की इरोड हल्दी को आखिरकार भौगोलिक संकेत रजिस्ट्री से भौगोलिक संकेत (GI) टैग मिल गया।
तेलंगाना
कर्नाटक
केरल
तमिलनाडु
आंध्र प्रदेश
Solution:
After an eight-year-long process, Erode turmeric (of Tamil Nadu) finally got a Geographical Indication (GI) tag from the Geographical Indication Registry. The Erode Manjal Vanigargal Matrum Kidangu Urimaiyalargal Sangham applied for the GI tag in January, 2011, at the office of the Deputy Registrar of GI Registry in Chennai.

Q6. सिटी बैंक के  भारतीय प्रमुख ________ 1 अप्रैल, 2019 से प्रभावी कार्यभार संभालेंगे।
आशु खुल्लर
इंदिरा नूयी
अजीत मोहंती
राकेश मखीजा
अभिमन्यु चंद्रा
Solution:
Citibank has named Ashu Khullar, currently head of Asia-Pacific capital markets origination, as its India head with effective from April 1. The bank said the appointment is subject to RBI approval.

Q7. निम्नलिखित में से किसने मिजोरम में नव-गठित लोकायुक्त के पहले अध्यक्ष के रूप में शपथ ली?
ए एन रे
एस मनोहर
किरन रिजीजू
गौरव गोगोई
सी लालसावता
Solution:
Retired IAS officer C Lalsawta was sworn-in as the first Chairman of the newly-constituted Lokayukta in Mizoram. He was administered the oath of office and secrecy by the newly appointed Mizoram governor Jagdish Mukhi in a swearing-in ceremony held at Raj Bhavan in Aizawl.

Q8. निम्नलिखित में से कौन सा शहर 2019 में चौथी इंटरनेट ऑफ थिंग्स (IoT) इंडिया कांग्रेस की मेजबानी करेगा?
मुंबई
बेंगलुरु
पुणे
पणजी
चेन्नई
Solution:
The 4th IoT India Congress, an event which will see digital technology leaders converge to discuss and explore business opportunities in mainstreaming Internet of Things (IoT), will be held in Bengaluru in August 2019.

Q9. निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने पुरुषों के एकल वर्ग में 2019 ऑल इंग्लैंड ओपन (YONEX ऑल इंग्लैंड ओपन बैडमिंटन चैंपियनशिप) जीता?
आरोन चिया 
मोहम्मद अहसन
विक्टर एक्सेलसेन
केंटो मोमोता
सोह वूइ यिक
Solution:
Kento Momota (Japan) won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in men’s singles category.

Q10. निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने महिला एकल वर्ग में 2019 ऑल इंग्लैंड ओपन (YONEX ऑल इंग्लैंड ओपन बैडमिंटन चैंपियनशिप) जीता?
ताई जू-यिंग 
मायु मात्सुमोतो
शेन युफी 
वकाना नागहारा
जिया यिफान 
Solution:
Chen Yufei (China) won 2019 All England Open (YONEX All England Open Badminton Championships) in women’s singles category.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF