Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 08th January 2019 | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Main | 08th January 2019

Banking Quiz for IBPS Clerk Main 2018

बैंकिंग परीक्षाओं के क्षेत्र में बढ़ती प्रतिस्पर्धा के साथ, अब सभी वर्गों को कुशलता से कवर करना बहुत महत्वपूर्ण हो गया है. एक विषय जो आपको इन परीक्षाओं में न्यूनतम समय में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद कर सकता है वह बैंकिंग जागरूकता है. बैंकिंग जागरूकता न केवल बैंकिंग परीक्षाओं के सामान्य जागरूकता अनुभाग से निपटने में आपकी सहायता करता है, बल्कि बैंकिंग भर्ती के व्यक्तिगत साक्षात्कार दौर में भी मदद करता है. 




Q1. फिच रेटिंग ने चालू वित्त वर्ष के लिए भारत की जीडीपी वृद्धि का अनुमान _______________ से नीचे की ओर संशोधित किया
7.1%
7.2%
6.8%
7.4%
7.3%
Solution:
Fitch Ratings revised downwards India’s GDP growth forecast to 7.2% for current fiscal citing higher financing cost and reduced credit availability. In its Global Economic Outlook, Fitch projected that for 2019-20 and 2020-21 financial years, India’s GDP growth will be 7% and 7.1% respectively. Fitch had in June projected India to grow at 7.4% in current fiscal and 7.5% in 2019-20.

Q2. निम्नलिखित में से किस संगठन ने एक उद्योग-पहली सुविधा शुरू की है जो ऋण आवेदकों को अपने मंच पर सबसे अधिक अनुकूल ऋणदाता चुनने में मदद करेगा?
Policybazaar.com
SBI General Insurance
Paisabazaar.com
Max Bupa
Ask Me.com
Solution:
Paisabazaar.com, India’s largest online marketplace for financial products has launched an industry-first feature that will help loan applicants choose their most-suited lender on its platform. Named ‘Chance of Approval’, this advanced predictive algorithm has been created by Paisabazaar.com by using the last four years of lending data.

Q3. लीडिंग इन्वेस्टमेंट बैंक _________ ने घोषणा की है कि उसके एमडी और सीईओ धर्मेश मेहता ने अपना त्यागपत्र दिया है।
Edelweiss Financial Services Ltd.
Bnp Paribas
Bob Capital Markets Ltd.
Axis Capital
Jefferies India Pvt. Ltd.
Solution:
Leading Investment Bank Axis Capital announced that its MD & CEO Dharmesh Mehta has stepped down. The bank has elevated Salil Pitale and Chirag Negandhi as Joint Managing Directors and Co-Chief Executive Officer.

Q4. भारत जल प्रभाव शिखर सम्मेलन 2018 में, सरकार ने स्वच्छ गंगा के लिए राष्ट्रीय मिशन के तहत ________________ रुपये से अधिक की 254 परियोजनाओं को मंजूरी दी है।
29,000 करोड़ रु
24,000 करोड़ रु
18,000 करोड़ रु
34,000 करोड़ रु
14,000 करोड़ रु
Solution:
The government has sanctioned 254 projects worth over 24 thousand crore rupees under National Mission for Clean Ganga. River Development and Ganga Rejuvenation Minister Nitin Gadkari, around five thousand crore rupees have been spent in the last four years under it. The Announcement was made at the India Water Impact Summit 2018 in New Delhi.

Q5. निम्नलिखित में से किस बैंक ने देश में जल आपूर्ति परियोजनाओं के लिए तंजानिया में 500 मिलियन अमरीकी डालर की ऋण सुविधा दी है?
पंजाब नेशनल बैंक
भारतीय स्टेट बैंक
एक्सपोर्ट क्रेडिट गारंटी कॉरपोरेशन ऑफ इंडिया
बैंक ऑफ बड़ौदा
एक्सपोर्ट-इम्पोर्ट बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has extended a credit facility of USD 500 million to Tanzania for water supply projects in the country. Exim Bank signed an agreement in May 2018, with the Tanzania government for making available a Government of India-supported line of credit of USD 500 million for the purpose of financing water supply schemes.

Q6. कौन सी कंपनी अपने अब तक के सबसे बड़े अधिग्रहण में 1.8 अरब डॉलर (12,700 करोड़ रुपये से अधिक) के लिए 2019 के मध्य तक आईबीएम के सात उत्पादों का अधिग्रहण करेगी?
Sony
TCS
HP
Apple
HCL
Solution:
Noida-based IT major HCL Technologies will acquire seven IBM products by mid-2019 for $1.8 billion (over Rs 12,700 crore) in its biggest ever acquisition so far. The all-cash deal entails software in areas including security, marketing, collaboration solutions, and represents a total addressable market of over $50 billion. The deal includes the transfer of some IBM employees as well.

Q7. कृषि निर्यात नीति, 2018,  वर्तमान में $30  बिलियन से 2022 तक $60 बिलियन से दोगुना कृषि निर्यात करना चाहता है और निर्यात को आगे बढ़ाने के लिए विभिन्न राज्यों में विशेष क्लस्टरों की स्थापना के लिए ____________ करोड़ का निवेश करेगा।
 1,400 करोड़ रु
 2,800 करोड़ रु
 1,000 करोड़ रु
 5,300 करोड़ रु
 4,700 करोड़ रु
Solution:
The Union cabinet approved an export policy for agriculture, lifting all restrictions on organic and processed food, to help the government’s efforts to double farmers’ income by 2022. The ‘Agriculture Export Policy, 2018’ seeks to double farm exports to $60 billion by 2022 from $30 billion currently and will invest 1,400 crore to set up specialised clusters in different states for different produce to push exports. Policy for sensitive farm goods such as onions will be reviewed from time to time.

Q8. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने पांच वर्ष की अवधि के लिए ___________________ करोड़ की कुल लागत पर विज्ञान और प्रौद्योगिकी विभाग द्वारा कार्यान्वित किए जाने वाले अंतःविषय साइबर-भौतिक प्रणालियों पर राष्ट्रीय मिशन के शुभारंभ को मंजूरी दी है।
 1,450 करोड़ रु
 2,410 करोड़ रु
 5,270 करोड़ रु
 3,660 करोड़ रु
 8,340 करोड़ रु
Solution:
The Union Cabinet has approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS) to be implemented by the Department of Science and Technology at a total cost of Rs 3,660 crore for a period of five years. The NM-ICPS is a comprehensive mission which would address technology development, application development, human resource development, skill enhancement, entrepreneurship and start-up development in CPS and associated technologies.

Q9. सरकार ने __________________________ को नया मुख्य आर्थिक सलाहकार नियुक्त किया है।
सिद्धार्थ भट्टाचार्य
डॉ. कृष्णमूर्ति सुब्रमण्यन
प्रीति सरन
धर्मेश मेहता
टीएस विजयन
Solution:
The government appointed Dr. Krishnamurthy Subramanian as the new Chief Economic Advisor. Dr. Subramanian will have a tenure of three years. The Appointments Committee of the Cabinet has cleared his name. He is currently working as an Associate Professor at the Indian School of Business, Hyderabad.

Q10. वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय और गोवा सरकार में औद्योगिक नीति और संवर्धन विभाग (DIPP) ने गोवा में वार्षिक स्टार्टअप इंडिया वेंचर कैपिटल समिट की मेजबानी की। इस शिखर सम्मेलन का विषय क्या है?
India Opportunity, Increase Capital Flow
Showcased the Indian Startup Opportunity For Funds from Around the World
Indian Startups and Further Promote Ease of Doing Business
Annual Startup India Venture Capital
Mobilizing Global Capital for Innovation in India
Solution:
The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) in the Ministry of Commerce and Industry and the Government of Goa, hosted the annual Startup India Venture Capital Summit in Goa. The theme of the Summit was ‘Mobilizing Global Capital for Innovation in India.’ The event showcased the Indian startup opportunity for funds from around the world. The key objectives of the Summit were to showcase the India opportunity, increase capital flow for Indian startups and further promote ease of doing business.

Q11. संयुक्त राष्ट्र के विश्व बौद्धिक संपदा संगठन (डब्ल्यूआईपीओ) के अनुसार, भारत द्वारा 2017 में ______________ द्वारा दी गई पेटेंट की संख्या में वृद्धि का रुझान बरकरार है।
60%
40%
50%
70%
30%
Solution:
The number of patents granted by India shot up by 50% in 2017, keeping up a trend of steep increases, according to the UN’s World Intellectual Property Organisation (WIPO). The patents granted by India increased from 8,248 in 2016 to 12,387 in 2017, the WIPO’s World Intellectual Property Indicators 2018 report released in Geneva showed. Globally, 1.4 million patents were granted in 2017, the report estimated.

Q12. महाराष्ट्र सरकार ने _________________ सहायता प्राप्त महाराष्ट्र के कृषि व्यवसाय और ग्रामीण परिवर्तन (स्मार्ट) परियोजना शुरू की है।
AIIB
IMF
World Bank
ADB
WTO
Solution:
The state government launched an ambitious project State of Maharashtra Agribusiness and Rural Transformation (SMART) in 10,000 villages with an objective to achieve sustainable farming within the next three years. The project SMART will be assisted by the World Bank.

Q13. चालू खाता घाटा (सीएडी) को, जुलाई-सितंबर तिमाही के लिए जीडीपी के ______ तक बढ़ा दिया गया है। 
2.4%
2.9%
3.3%
3.2%
2.7%
Solution:
Current account deficit (CAD) widened to 2.9% of GDP for the July-September quarter due to higher trade deficit compared with 1.1% during the same period of the previous year, according to the Reserve Bank of India.

Q14. वर्ल्ड बैंक की रिपोर्ट के अनुसार, भारत 2018 में अपने प्रवासी भारतीयों को घर वापस भेजने के साथ विश्व में शीर्ष प्राप्तकर्ता के पद को प्राप्त करेगा।
93 बिलियन अमरीकी डालर
72 बिलियन अमरीकी डालर
100 बिलियन अमरीकी डालर
69 बिलियन अमरीकी डालर
80 बिलियन अमरीकी डालर
Solution:
India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping USD 80 billion back home, according to the World Bank report.

Q15.  निम्नलिखित में से किसे न्यू इंडिया एश्योरेंस के अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक (CMD) के रूप में नियुक्त किया गया है?
उर्जित पटेल
 परनाब कुमार
अनिल सहानी
 अतुल सहाय
कमल कांत सहाय
Solution:
Atul Sahai has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of the country’s largest general insurance company New India Assurance. The post had been lying vacant since July 2018.

               




You may also like to read:
               

Print Friendly and PDF