General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 21st December 2018 in hindi

प्रिय उम्मीदवार,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains | 23rd November 2018

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main

केनरा बैंक पीओ और आईबीपीएस क्लर्क मैन्स परीक्षा के लिए तैयारी कर रहे हैं !! GA क्विज़ को न भूले। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, वह सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और वर्तमान मामलों जैसे कई वर्ग शामिल हैं। यहां सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है जो आपको अड्डा 247 द्वारा प्रदान की जा रही है जिससे आप कैनरा बैंक पीओ और आईबीपीएस क्लर्क मुख्य परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त कर सकें। इतना ही नहीं, ये प्रश्नोत्तरी आगामी आईबीपीएस एसओ, बिहार राज्य सहकारी बैंक और अन्य प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए भी अच्छा साबित होंगे।




Q1. 2019 में आयोजित होने वाले 25वें DST – CII प्रौद्योगिकी शिखर सम्मेलन में साझेदार देश निम्नलिखित में से कौन सा होगा?
जापान
नॉर्वे
यूएसए
यूके
नीदरलैंड्स
Solution:
The Kingdom of Netherlands will be the Partner Country 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019, announced Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Science & Technology.

Q2. टिपाईमुख बांध किस राज्य में है?
मिजोरम
पश्चिम बंगाल
मणिपुर
मेघालय
असम
Solution:
The Tipaimukh Dam is a proposed embankment dam on the river Barak in Manipur, which was first commissioned in 1983. The purpose of the dam is flood control and hydroelectric power generation.

 Q3. निम्नलिखित में से किसे 2018 ग्लीट्समैन पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा?
नादिया मुराद
मलाला यूसुफजई
शी जिनपिंग
बान की मून
नरेंद्र मोदी
Solution:
Nobel Prize Winner Malala Yousafzai will be honored by Harvard University for her work promoting girls' education. Harvard's Kennedy School stated that Yousafzai will be conferred with the 2018 Gleitsman Award at a ceremony on 6th December.

Q4. गगन नारंग किस खेल से संबंधित हैं?
मुक्केबाजी
कुश्ती
निशानेबाजी
बैडमिंटन
इनमें से कोई नहीं
Solution:
Gagan Narang is an Indian shooter, in Air rifle shooting, supported by the Olympic Gold Quest. He was the first Indian to qualify for the London Olympics.

Q5. एकता की प्रतिमा, कांस्य मूर्तिकला विश्व की सबसे ऊंची मूर्ति है, इसकी ऊंचाई _____ है.
200मीटर
189मीटर
153मीटर
93मीटर
182मीटर
Solution:
the bronze sculpture is the world's tallest statue measuring 600 feet (182m) and overshadows China's Spring Temple Buddha (153m) and USA's Statue of Liberty (93m).

Q6. सौराष्ट्र क्रिकेट एसोसिएशन स्टेडियम कहाँ पर एक क्रिकेट स्टेडियम है?
नागपुर
कानपुर
राजकोट
धर्मशाला
कोई नहीं
Solution:
Saurashtra Cricket Association Stadium, also known as the Khandheri Cricket Stadium, is a cricket stadium in Rajkot, India.

Q7.  भारत की पहली इंजन-रहित ट्रेन की लागत कितनी है?
125 करोड़ 
50 करोड़ 
100 करोड़ 
200 करोड़ 
500 करोड़ 
Solution:
The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

Q8. उस बैंक का नाम बताइए, जिसने घोषणा की है कि वित्तीय सेवा विभाग ने इसे डिजिटल लेनदेन के सन्दर्भ में राज्य के स्वामित्व वाली नंबर एक बैंक के रूप में नामित किया है।
पंजाब नेशनल बैंक
 एक्सिस बैंक
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
बैंक ऑफ बड़ौदा
आईसीआईसीआई बैंक
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q9. प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने नई दिल्ली में तालकटोरा स्टेडियम में इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक (आईपीपीबी) लॉन्च किया। आईपीपीबी बचत खातों पर __________ ब्याज दर की पेशकश करेगा।
5.25%
4.50%
6.25%
4.00%
5.75%
Solution:
Prime Minister Narendra Modi launched the India Post Payments Bank (IPPB) at Talkatora Stadium in New Delhi. IPPB is the largest payments bank in the country by network size. IPPB will offer 4% interest rate on savings accounts.

Q10. भारत के पहले और स्वदेशी माइक्रोप्रोसेसर का नाम क्या है?
विराट
शक्ति
परम
प्रत्युष
पावर
Solution:
The Indian Institute of Technology Madras has designed and booted up 'Shakti', which can be used for wireless and networking systems, as well as mobile computing. 'Shakti' is India's first and indigenous microprocessor.

Q11. भारतीय रिजर्व बैंक (आरबीआई) ने ___________ से अधिक शाखाओं वाले सभी अनुसूचित वाणिज्यिक बैंकों से एक आंतरिक लोकपाल (आईओ) की नियुक्ति करने के लिए कहा।
30
25
20
15
10
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than 10 branches to appoint an Internal Ombudsman (IO). The apex bank has, however, excluded regional rural banks (RRBs) from appointing IOs.

Q12. स्टेट बैंक ऑफ इंडिया के प्रबंध निदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
अंशुला कांत
ताजिंदर मुखर्जी
प्रशांत कुमार
विभा पाडलकर
ओम प्रकाश मिश्रा
Solution:
State Bank of India (SBI) has appointed Anshula Kant as Managing Director of the Bank. She has been appointed to the post for 2 years.

Q13. वायु प्रदूषण और स्वास्थ्य पर पहला डब्ल्यूएचओ वैश्विक सम्मेलन निम्नलिखित में से किस शहर में हुआ था?
नई दिल्ली
पेरिस
जिनेवा
वियना
वाशिंगटन डीसी
Solution:
The First WHO Global Conference on Air Pollution and Health took place at WHO headquarters in Geneva, Switzerland.

Q14. निम्नलिखित में से क्या वाणिज्यिक बैंकों द्वारा प्राथमिकता क्षेत्र के उधार के रूप अर्ह नहीं है?
सॉफ्टवेयर निर्यात
 लघु व्यवसाय ऋण
शिक्षा ऋण
लघु उद्योग ऋण
कृषि
Solution:
Software exports does not qualify as priority sector lending by commercial banks.

Q15. यूसीओ बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी (यूसीओ) के रूप में निम्नलिखित में से किसने भार ग्रहण किया है?
शिखा शर्मा
आर के टक्कर
तान्या कुमारी गोयल
अतुल कुमार गोयल
राणा कुमार
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.

               






You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF