Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 8th December 2018( HINDI)

प्रिय पाठकों,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 1st December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !! 




Q1. ________ को शहीदों के साथ-साथ पुरुषों और महिलाओं को वर्दी में सम्मानित करने के लिए सशस्त्र बल ध्वज दिवस के रूप में मनाया जाता है, जो देश के सम्मान की रक्षा के लिए हमारी सीमाओं पर बहादुरी से लड़ते हैं। 
  06 दिसम्बर
 03 दिसम्बर
 05 दिसम्बर
 07 दिसम्बर 
 04 दिसम्बर
Solution:
Since 1949, 07 December is observed as Armed Forces Flag Day throughout India to honour the martyrs as well as men and women in uniform, who valiantly fight on our borders to safeguard the country’s honour. The ‘Armed forces Flag Day Fund’ (AFFDF) has been constituted by the Government of India for the welfare and rehabilitation of the Ex-Servicemen (ESM) community.

Q2.  टीम का नाम बताइए, जिसने एडमिरल कप 2018 जीता है?
 टीम इटली
 टीम सिंगापुर
 टीम यूएसए 
 टीम इंडिया 
 टीम चाइना 
Solution:
Team Italy won the Admiral’s Cup 2018. The ninth edition of ‘Admirals Cup’ Sailing Regatta (2018) concluded with a glittering closing ceremony at Ettikulam Beach at Indian Naval Academy (INA), Ezhimala.

Q3.  निम्नलिखित में से किस बैंक ने देश में जल आपूर्ति परियोजनाओं के लिए तंजानिया को 500 मिलियन अमरीकी डालर की क्रेडिट सुविधा बढ़ा दी है?
  पंजाब नेशनल बैंक
  भारतीय स्टेट बैंक
  भारतीय निर्यात ऋण गारंटी निगम
  बैंक ऑफ बड़ौदा
  निर्यात-आयात बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has extended a credit facility of USD 500 million to Tanzania for water supply projects in the country. Exim Bank signed an agreement in May 2018, with the Tanzania government for making available a Government of India-supported line of credit of USD 500 million for the purpose of financing water supply schemes.

Q4.  ‘ एडमिरल कप' सेलिंग  रेजट्टा  (2018) का नौवें संस्करण का समापन कहाँ हुआ था?
 यूएसए
  श्रीलंका
  भारत
  रूस
  इटली
Solution:
The ninth edition of ‘Admirals Cup’ Sailing Regatta (2018) was concluded at Ettikulam Beach at Indian Naval Academy (INA), Ezhimala in India.

Q5. वर्ष 2020 में इस कदम को लागू करने के लिए, सभी सार्वजनिक परिवहन मुक्त करने के लिए कौन सा देश विश्व का पहला देश बनने वाला है?
 पोलैंड
 लक्समबर्ग
 स्विट्जरलैंड
 ब्राज़िल
 नॉर्वे
Solution:
Luxembourg is set to become the first country in the world to make all public transport free, implementing the move in 2020. The move is aimed at addressing environmental issues and the problem of traffic congestion. Earlier, Luxembourg introduced free transport for all people under the age of 20.

Q6.  वर्ष 2019 के मध्य तक कौन सी कंपनी अब तक के सबसे बड़े अधिग्रहण में $1.8 बिलियन (12,700 करोड़ रुपये से अधिक) के लिए सात आईबीएम उत्पादों का अधिग्रहण करेगी?
  सोनी
 टीसीएस
  एचपी
  एप्पल
  एचसीएल
Solution:
Noida-based IT major HCL Technologies will acquire seven IBM products by mid-2019 for $1.8 billion (over Rs 12,700 crore) in its biggest ever acquisition so far. The all-cash deal entails software in areas including security, marketing, collaboration solutions, and represents a total addressable market of over $50 billion. The deal includes the transfer of some IBM employees as well.

Q7.  _____ तक किसानों की आय को दोगुना करने के सरकार के प्रयासों की सहायता के लिए केंद्रीय मंत्रिमंडल ने  जैविक और संसाधित भोजन पर सभी प्रतिबंधों को हटाकर कृषि के लिए निर्यात नीति को मंजूरी दे दी है।
 2021
 2020
 2022
 2024
 2023
Solution:
The Union cabinet approved an export policy for agriculture, lifting all restrictions on organic and processed food, to help the government’s efforts to double farmers’ income by 2022.

Q8.  निम्नलिखित दो शहरों में से कौन सा राष्ट्रीय जलमार्ग -1 पर कंटेनरयुक्त कार्गो आवागमन के लिए भारत का नया अंतर्देशीय जल परिवहन (आईडब्ल्यूटी) मूल-गंतव्य जोड़ी है?
  कोलकाता -गुवाहाटी
 कोलकाता -पटना
 कोलकाता - इलाहाबाद
  कोलकाता -मुंबई
  कोलकाता -कोचीन
Solution:
Kolkata-Patna is India’s new Inland Water Transport (IWT) origin-destination pair for containerised cargo movement on the National Waterway-1. After the success of container cargo being shipped from Kolkata to Varanasi earlier this year, Bihar’s capital Patna will be witness to a new landmark in India’s IWT sector.

Q9.  _____ की 62 वीं जयंती पर, सामाजिक न्याय और सशक्तिकरण मंत्री थावार्चंद गेहलोत ने दलित और आदिवासी युवाओं को पत्रकारिता में प्रशिक्षित करने के लिए अपने तरह के मीडिया स्कूल, डॉ भीम राव रामजी अम्बेडकर स्कूल ऑफ मीडिया एम्पावरमेंट (ASME) की वेबसाइट लॉन्च की।
  राजेंद्र प्रसाद
 जवाहरलाल नेहरु
 महात्मा गाँधी
 बीआर अम्बेडकर
 जयप्रकाश नारायण
Solution:
On the 62nd death anniversary of B R Ambedkar, Social Justice and Empowerment minister Thaawarchand Gehlot launched the website of a first-of-its-kind media school, Dr. Bhim Rao Ramji Ambedkar School Of Media Empowerment (ASME), to train Dalit and tribal youth in journalism.

Q10. 'कृषि निर्यात नीति, 2018' 2022 तक 30 अरब डॉलर से 60 बिलियन डॉलर  तक  दोगुना करना चाहता है और निर्यात को बढ़ावा  देने के लिए अलग अलग उत्पादन के लिए अलग-अलग राज्यों में विशेष क्लस्टर स्थापित करने के लिए ___________ का निवेश किया जाएगा
 1,400 करोड़ रुपये
 2,800 करोड़ रुपये
 1,000 करोड़ रुपये
 5,300 करोड़ रुपये
 4,700 करोड़ रुपये
Solution:
The Union cabinet approved an export policy for agriculture, lifting all restrictions on organic and processed food, to help the government’s efforts to double farmers’ income by 2022. The ‘Agriculture Export Policy, 2018’ seeks to double farm exports to $60 billion by 2022 from $30 billion currently and will invest 1,400 crore to set up specialised clusters in different states for different produce to push exports. Policy for sensitive farm goods such as onions will be reviewed from time to time.

Q11.  आर्थिक, सामाजिक और सांस्कृतिक अधिकारों (सीईएससीआर) पर संयुक्त राष्ट्र की समिति पर एशिया प्रशांत सीट के लिए निर्विरोध निर्वाचित कौन हुआ है?
  रोहित कुमार
 धर्मेश मेहता
 प्रीती सरन
 एएन झा
 रनिंदर सिंह
Solution:
A former senior Indian diplomat, Preeti Saran, has been elected unopposed to an Asia Pacific seat on the UN’s Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR). Saran was elected to the CESCR for a four-year term beginning on the 1st of January 2019.

Q12. __________ ने 'आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस, एआई फॉर ऑल' के दृष्टिकोण के साथ विकास अंतरिक्ष में विभिन्न चुनौतियों का समाधान करने के लिए टिकाऊ, अभिनव और तकनीकी रूप से सक्षम समाधानों के स्रोत 'AI 4 ऑल ग्लोबल हैकथॉन'  का आयोजन किया।
 नीति आयोग
 वित्त मंत्रालय
 आरबीआई
 नाबार्ड
 वर्ल्ड बैंक
Solution:
NITI Aayog organised ‘AI 4 All Global Hackathon’ to source sustainable, innovative and technologically-enabled solutions to address various challenges in the development space, with the vision of ‘Artificial Intelligence, AI for All’. Taking the initiative forward, NITI Aayog is now partnering with Perlin – a Singapore-based AI start up – to launch the ‘AI 4 All Global Hackathon’, and is inviting developers, students, start-ups and companies to develop AI applications to make significant positive social and economic impact for India.

Q13.  केंद्रीय मंत्रिमंडल ने पांच वर्ष की अवधि के लिए ________ रुपये की कुल लागत पर विज्ञान और प्रौद्योगिकी विभाग द्वारा लागू किए जाने वाले अंतःविषय साइबर-भौतिक प्रणालियों पर राष्ट्रीय मिशन की शुरूआत को मंजूरी दे दी है।
 1,450 करोड़ रुपये
2,410 करोड़ रुपये
 5,270 करोड़ रुपये
 3,660 करोड़ रुपये
 8,340 करोड़ रुपये 
Solution:
The Union Cabinet has approved the launching of National Mission on Interdisciplinary Cyber-Physical Systems (NM-ICPS) to be implemented by the Department of Science and Technology at a total cost of Rs 3,660 crore for a period of five years. The NM-ICPS is a comprehensive mission which would address technology development, application development, human resource development, skill enhancement, entrepreneurship and start-up development in CPS and associated technologies.

Q14. सरकार ने ________ को नए मुख्य आर्थिक सलाहकार नियुक्त किया है। 
सिद्धार्थ भट्टाचार्य
 डॉ कृष्णमूर्ति सुब्रमण्यम
 प्रीती सरन
 धर्मेश मेहता
 टीएस विजयन
Solution:
The government appointed Dr. Krishnamurthy Subramanian as the new Chief Economic Advisor. Dr. Subramanian will have a tenure of three years. The Appointments Committee of the Cabinet has cleared his name. He is currently working as an Associate Professor at the Indian School of Business, Hyderabad.

Q15.  वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय और गोवा सरकार में औद्योगिक नीति और संवर्धन विभाग (डीआईपीपी) ने गोवा में वार्षिक स्टार्टअप इंडिया वेंचर कैपिटल शिखर सम्मेलन की मेजबानी की। इस शिखर सम्मेलन का विषय क्या है? 
 India Opportunity, Increase Capital Flow
 Showcased the Indian Startup Opportunity for Funds from Around the World
 Indian Startups and Further Promote Ease of Doing Business
 Annual Startup India Venture Capital
 Mobilizing Global Capital for Innovation in India
 Solution:
The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) in the Ministry of Commerce and Industry and the Government of Goa, hosted the annual Startup India Venture Capital Summit in Goa. The theme of the Summit was ‘Mobilizing Global Capital for Innovation in India.’ The event showcased the Indian startup opportunity for funds from around the world. The key objectives of the Summit were to showcase the India opportunity, increase capital flow for Indian startups and further promote ease of doing business.

               

Business Current Affairs




You may also like to Read:

           

Print Friendly and PDF