Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 23rd December 2018 | in Hindi

प्रिय पाठकों,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 22nd December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में Banking Awareness ,Static Awareness और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है !! 




Q1. प्रत्येक वर्ष, देश में _______________ को राष्ट्रीय गणित दिवस मनाया जाता है। 
20 दिसम्बर
22 दिसम्बर
13 दिसम्बर
17 दिसम्बर
15 दिसम्बर
Solution:
Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan. Born in 1887 in Erode, Tamil Nadu, the story of Ramanujan’s tryst with mathematics is one of the most engaging tales read, depicted and performed through various works of art.

Q2. भारत के लिए जापान के आधिकारिक विकास सहायता ऋण पर, भारत और जापान के बीच मुद्रा विनिमय और ऋण समझौतों पर हस्ताक्षर किए गये। ये परियोजनाएं ___________ हैं।
चेन्नई मेट्रो परियोजना
भारत में सतत विकास लक्ष्यों के प्रति जापान-भारत सहकारी कार्य का कार्यक्रम।
 केवल (a) (b) और (d) 
 डेयरी विकास के लिए परियोजना
केवल (a) और (b)
Solution:
India and Japan have signed Exchange of Notes and Loan Agreements on Japan’s Official Development Assistance Loan to India. These 3 projects are:
(i) Chennai Metro Project (Phase 2) (I) for Japanese Yen (JPY) 75.519 billion,
(ii) Program for Japan-India Cooperative Actions towards Sustainable Development Goals in India for JPY 15.000 billion,
(iii) Project for Dairy Development for JPY 14.978 billion.

Q3. नीति आयोग ने SDG इंडिया इंडेक्स की बेसलाइन रिपोर्ट जारी की, जिसमें भारत के राज्यों और केंद्रशासित प्रदेशों द्वारा की गई प्रगति के व्यापक दस्तावेज हैं। SDG का पूर्ण रूप क्या है?
Sustainable Development Goals
Scribed Development Goals
Sustainable Development Generation
Supersonic Development Gap
दिया गया कोई विकल्प सत्य नहीं है 
Solution:
The NITI Aayog released the Baseline Report of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories towards implementing the 2030 SDG targets.

Q4. संयुक्त राष्ट्र महासभा ने ग्लोबल कॉम्पैक्ट फॉर सेफ, आर्डरली और रेग्युलर माइग्रेशन को अपनाया है, जो अपने सभी आयामों में अंतर्राष्ट्रीय प्रवास के लिए एक आम दृष्टिकोण पर पहली बार बातचीत की गई वैश्विक रूपरेखा है। भारत ने _________ के पक्ष में मतदान दिया
 इसके विरुद्ध
वोट नहीं दिया 
 निष्पक्ष ओर था 
 पक्ष में था
दिए गया कोई विकल्प सत्य नहीं है
Solution:
The UN General Assembly has adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, the first-ever negotiated global framework on a common approach to international migration in all its dimensions. India voted in favour of the resolution.

Q5. राष्ट्रीय गणित दिवस _______________ की जयंती पर, उन्हें श्रद्धांजलि देने के लिए मनाया जाता है.
आर्यभट्ट
होमी जहांगीर भाभा
श्रीनिवास रामानुजन् 
सी०वि० रामन् 
ए॰ पी॰ जे॰ अब्दुल कलाम
Solution:
Every year, the country celebrates National Mathematics Day on December 22 to commemorate the birth anniversary of Mathematician Srinivasa Ramanujan.

Q6. हाल ही में, जारी हुए एसडीजी इंडिया इंडेक्स में, निम्नलिखित में से कौन सा राज्य टॉप परफ़ॉर्मर था? 
उत्तराखंड और हिमाचल प्रदेश 
केरल और तेलंगाना
हिमाचल प्रदेश और केरल
तेलंगाना और महराष्ट्र
महारष्ट्र और उत्तर प्रदेश 
Solution:
In the recently released SDG India Index 2018, Himachal Pradesh and Kerala were found as top performers among all states.

Q7. ओडिशा के सीएम नवीन पटनायक ने किसानों के समग्र विकास के लिए KALIA नामक एक 10,000 करोड़ रुपये की योजना की घोषणा की। KALIA  का पूर्ण रूप है : ______________ .
Krushak Accommodation for Livelihood and Income Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation
Krushak Accommodation for Livelihood and Independent Agriculture
Krushak Assistance for Livelihood and Independent Augmentation
दिया गया कोई विकल्प सत्य नहीं है
Solution:
Odisha CM Naveen Patnaik announced a Rs10,000 crore scheme for the overall development of farmers. Named Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA), the scheme will provide farmers with Rs10,000 a year at the rate of Rs5,000 each for Kharif and Rabi season. Ganeshi Lal is the Governor of Odisha.

Q8. एम.एस.एम.ई मंत्रालय और कॉन्फेडरेशन ऑफ इंडियन इंडस्ट्री (CII) द्वारा _____________ में दो दिवसीय ग्लोबल एसएमई बिजनेस समिट के 15 वें संस्करण का आयोजन किया गया। 
मुंबई
पुणे
चेन्नई
नई दिल्ली
कोलकता
Solution:
The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

Q9. भारतीय ओलंपिक संघ (IOA) के महासचिव का नाम बताइए, जिन्हें चार साल की अवधि के लिए दक्षिण एशियाई तलवारबाजी महासंघ का अध्यक्ष चुना गया है
सुशील मेहता
तुषार सिंह 
राजीव मेहता
अंकुश कुर्मी
नंदन नारायण
Solution:
Indian Olympic Association (IOA) Secretary General, Rajeev Mehta has been elected the President of South Asian Fencing Body for a period of four years after the meeting of South Asian Fencing Federation (SAFF) at Hyderabad.

Q10. एम.एस.एम.ई मंत्रालय और कॉन्फेडरेशन ऑफ इंडियन इंडस्ट्री(CII) द्वारा ग्लोबल एसएमई बिजनेस समिट के 15 वें संस्करण का आयोजन किया गया था। आयोजन की थीम ______________ था। 
Sustainable Development through Value Goals
Building Partnerships through Global Value Chains
Building Partnerships through Internal Linkages
Sustainable Development through Business Partnership
 दिया गया कोई विकल्प सत्य नहीं है
Solution:
The 15th edition of a two day Global SME Business Summit was organised by the Ministry of MSME and Confederation of Indian Industry (CII) in association with Government e-marketplace in New Delhi. The theme of the event was ‘Building Partnerships through Global Value Chains.’

               






You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF