General Awareness for IBPS PO Mains | 14th November 2018 | In Hindi

General Awareness for IBPS PO Mains | 14th November 2018 | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

General Awareness for IBPS PO Mains | 13th November 2018

General Awareness for IBPS PO Mains 2018

आईबीपीएस पीओ मुख्य परीक्षा के लिए तैयारी !! जीए क्विज़ को मत छोड़ो। एक खंड जो इन परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में आपकी मदद कर सकता है, सामान्य जागरूकता है, जिसमें बैंकिंग जागरूकता, स्टेटिक जीके और करंट अफेयर्स जैसे कई वर्ग शामिल हैं। आईबीपीएस पीओ मुख्य परीक्षा में आपको अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद के लिए Adda247 द्वारा प्रदान की जा रही सामान्य जागरूकता पर प्रश्नोत्तरी है। यह न केवल , आगामी कैनरा बैंक पीओ, आईबीपीएस क्लर्क मेन और अन्य प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के लिए भी लेकिन ये प्रश्नोत्तरी के लिए भी सहायक है।





Q1. गोवा लोक निर्माण विभाग (PWD) को गोवा में अपने जल संसाधनों को बेहतर तरीके से प्रबंधित करने में मदद के लिए _______ के पर्यावरण मंत्रालय के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए गए थे।
जॉर्डन
जर्मनी
रोमानिया
पुर्तगाल
यूके
Solution:
The MoU between the Portuguese Environment Ministry and Goa Public Works Department (PWD) was signed. It will help Goa manage its water resources better.

Q2. तीन दिवसीय कलाहांडी वार्ता, विकास पर एक वैश्विक सम्मेलन _______ द्वारा शुरू किया गया है।
 श्री बिरन सिंह
 श्री पिनाराय विजयन
 श्री शिवराज सिंह चौहान
 श्री नीतीश कुमार
 श्री नवीन पटनायक
Solution:
The three-day Kalahandi Dialogue, a global conclave on development has been launched by Chief Minister Shri Naveen Patnaik. Using the platform, the Chief Minister launched several projects for the district of Kalahandi.

Q3. आयुष मंत्रालय ने निम्नलिखित दूतावास में भारतीय दूतावास के परिसर में आयुष सूचना कक्ष स्थापित किया है?
नॉर्वे
रोमानिया
जर्मनी
यूएसए
फिनलैंड
Solution:
Ministry of AYUSH has set up an AYUSH Information Cell at the premises of the Indian Embassy in Romania to disseminate authentic information about AYUSH system of medicine and encourage Ayurveda practice in Romania.

Q4. आरबीआई के अनुसार, जून के अंत में भारत का बाहरी ऋण _______ से 514.4 अरब अमेरिकी डॉलर हो गया।
2.8%
3.8%
1.8%
2.2%
3.3%
Solution:
As per the RBI, India's external debt declined 2.8% to USD 514.4 billion at June-end over the previous quarter on account of a decrease in commercial borrowings, short-term debt and non-resident Indian (NRI) deposits.

Q5. हाल ही में (जुलाई 2018 में) ब्रिक्स देशों के अन्य सदस्य विकास बैंकों के साथ नए विकास बैंक (NDB) के साथ सहयोग करने के लिए किस संगठन / बैंक ने बहुपक्षीय समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
आईआरडीएआई
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
सिडबी
नाबार्ड
 एक्ज़िम बैंक
Solution:
Export-Import Bank of India (Exim Bank) has signed a multilateral agreement to cooperate with New Development Bank (NDB) along with other member development banks of BRICS nations. New Development Bank (NDB) is promoted by the BRICS nations -- Brazil, Russia, India, China, and South Africa.

Q6. गैर-लौह धातु परिसर में कमोडिटी डेरिवेटिव बाजारों के विकास और व्यवस्थित विकास के लिए _______________ ने बॉम्बे मेटल एक्सचेंज (BME) के साथ एक समझौते में प्रवेश किया है।
भारत के दूरसंचार नियामक प्राधिकरण
बॉम्बे स्टॉक एक्सचेंज
भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड
भारतीय रिजर्व बैंक
निर्यात-आयात बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
Premier stock exchange BSE has entered into an agreement with the Bombay Metal Exchange (BME) for the growth and systematic development of commodity derivatives markets in the non-ferrous metals complex. Through this memorandum of understanding (MoU), the BSE and the BME will co-ordinate and work jointly on initiatives to deepen the understanding of commodity market among stakeholders.

Q7. किस संगठन ने देश को 36 वर्ष की सेवा पूरी की है और 12 जुलाई 2018 को 37 वें फाउंडेशन दिवस मनाया था?
ट्राई
सेबी
आईआरडीएआई
आरबीआई
नाबार्ड
Solution:
NABARD completed 36 years of service to the nation & celebrated the 37th Foundation Day on 12th July 2018.

Q8. भारतीय रिजर्व बैंक ने निम्नलिखित निर्देशों के अनुपालन के लिए निम्नलिखित में से किस बैंक पर 5 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है?
बंधन बैंक
इलाहाबाद बैंक
करूर वैश्य बैंक
 बैंक ऑफ बड़ौदा
देना बैंक
Solution:
The Reserve Bank of India has imposed a penalty of Rs 5 crore on Karur Vysya Bank for non-compliance of its directives. According to RBI statement, the penalty was imposed for non-compliance with its directions on "Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, reporting of frauds, and on the need for discipline at the time of opening of current accounts".

Q9. अंतर्राष्ट्रीय अनुवाद दिवस 2018 के लिए विषय क्या है?
Translation: Cultural Diversity and Cultural Heritage
Universal translation on Cultural Diversity
Changing times, securing heritage
Translation: changing minds with changing times
Translation: promoting cultural heritage in changing times
Solution:
The theme for International Translation Day 2018 is “Translation: promoting cultural heritage in changing times”. It is celebrated on 30 September.

Q10. हाल ही में, पंडित तुलसीदास बोरकर का 84 वर्ष की आयु में मुंबई में निधन हो गए। वह के ______ उल्लेखनीय थे।
तबला वादक
 हार्मोनियम वादक
सितार वादक
बांसुरी वादक
 गिटार वादक
Solution:
Renowned harmonium player Pandit Tulsidas Borkar passed away in Mumbai. He was 84. He was being treated for chest infection.

Q11. विश्व पर्यावास दिवस 2018 के  लिए विषय _______ है।
Save your city
Let’s visit our villages
Municipal Solid Waste Management
Plastic Waste Management
Waste Management: Waste to money
Solution:
The United Nations has designated the first Monday of October of every year as World Habitat Day. The theme for World Habitat Day 1 October 2018 is Municipal Solid Waste Management.

Q12. पद्मनाभ बालकृष्ण आचार्य किस राज्य के राज्यपाल हैं?
मेघालय
बिहार
नागालैंड
 अरुणाचल प्रदेश
 पश्चिम बंगाल
Solution:
Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of Nagaland.

Q13. आयरलैंड का वर्तमान राष्ट्रपति कौन हैं?
 थेरेसा मे
 निकोला स्टर्जन
रूथ डेविडसन
 माइकल डी० हिगिंस
टोनी ब्लेयर
Solution:
Michael Daniel Higgins is an Irish politician who has served as the 9th President of Ireland since November 2011.

Q14. रवांडा की मुद्रा क्या है?
दिरहम
रूबल
दिनार
फ्रैंक
 पेसो
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.

Q15.  नोबेल मेडिसिन या फिजियोलॉजी पुरस्कार 2018 से  _________ को सम्मानित किया गया है।
माइकल डब्ल्यू यंग, माइकल रोसबाश, जेफरी सी हॉल
तासुकू हॉन्जो और माइकल डब्ल्यू यंग
जेम्स पी एलिसन और तासुकू हॉन्जो
माइकल रोसबाश और जेफरी सी हॉल
जेम्स पी एलिसन और जेफरी सी हॉल
Solution:
The Nobel Medicine or Physiology Prize has been awarded to James P Allison and Tasaku Honjo “for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation.”.





               

You may also like to read:

       




Print Friendly and PDF