Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 13th October 2018 | In Hindi

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 13th October 2018 | In Hindi

प्रिय उम्मीदवारों,

Current Affairs Questions for Indian Bank PO Mains Exam: 13th October 2018

Current Affairs Quiz for Indian Bank PO Mains 2018

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता, स्थैतिक जीके और कर्रेंट अफेयर्स जैसे कई खंड शामिल हैं. लेकिन सबसे महत्वपूर्ण बात यह है कि आपने देखा होगा कि सामान्य जागरूकता के खंड में बैंकिंग जागरूकता और स्थैतिक जागरूकता के पूछे गए प्रश्न केवल कर्रेंट अफेयर्स पर आधारित हैं. स्थैतिक और बैंकिंग जागरूकता पर पूछे जाने वाले कुछ प्रश्न देशों, घटनाओं या हाल ही की खबरों से संबंधित हैं. जीए खंड के अतिरिक्त, वर्तमान समाचारों का उत्कृष्ट ज्ञान आपकी पीआई (व्यक्तिगत साक्षात्कार) में मदद करेगा ताकि आप साक्षात्कारकर्ता के सरल प्रश्नों के उत्तर देने में कोई गड़बड़ी न करें. आपको शीर्ष घटनाओं से परिचित कराने हेतु दैनिक जीके अपडेट दिया गया है, जिसमें आज की सुर्खियाँ दी गई है.


Q1. किस देश ने हाल ही में मृत्युदंड को समाप्त करने का फैसला किया है?
पाकिस्तान
इंडोनेशिया
मलेशिया
यूके
संयुक्त अरब अमीरात
Solution:
In Malaysia, the cabinet decided to abolish the death penalty. Communications and multimedia Minister Gobind Singh Deo stated that the government decided to scrap capital punishment following strong domestic opposition to the practice.

Q2. विश्व बैंक ने विश्व विकास रिपोर्ट 2019 के हिस्से के रूप में मानव पूंजी सूचकांक (HCI) जारी किया। इंडेक्स में भारत का रैंक क्या है?
111
91
157
121
115
Solution:
The World Bank released the Human Capital Index (HCI) as part of the World Development Report 2019. Broader theme of the World Development Report (WDR) this year is “The Changing Nature of Work”. India was ranked at the 115th position lower than Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Bangladesh.

Q3.  राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने केन्द्रीय सूचना आयोग के 13 वें वार्षिक सम्मेलन का उद्घाटन _____ में किया।
हैदराबाद
नई दिल्ली
पुणे
गोवा
बेंगलुरु
Solution:
President Ram Nath Kovind inaugurated the 13th Annual Convention of the Central Information Commission in New Delhi. The Convention deliberated on three specific subjects – Data privacy and Right to Information, Amendment in the RTI Act and Implementation of the RTI Act.

Q4. भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) ने _____ के साथ विश्वविद्यालय में अंतरिक्ष विज्ञान के लिए सतीश धवन सेंटर की स्थापना के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए।
आईआईएम-अहमदाबाद
आईआईटी-कानपुर
जम्मू केंद्रीय विश्वविद्यालय
 आईआईएससी बैंगलोर
पंजाब विश्वविद्यालय
Solution:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) signed an MoU with the Central University of Jammu (CUJ) in Jammu for setting up of the Satish Dhawan Center for Space Science in the University.

Q5. नीति अयोग और ______ ने अटल इनोवेशन मिशन (AIM) द्वारा चुने गए छात्रों के लिए पहले तरह के इंटर्नशिप प्रोग्राम की घोषणा की है।
आईबीएम
गूगल
माइक्रोसॉफ्ट
फेसबुक
ऐप्पल
Solution:
NITI Aayog and IBM announced a first-of-its-kind internship programme for students selected by Atal Innovation Mission (AIM). The internship will see 38 students receive a two-week paid internship, and 14 teachers from Atal Tinkering Labs (ATL) across the length and breadth of the country

Q6. अब्दुर रहमान ने हाल ही में अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की। वह निम्नलिखित में से किस खेल से संबंधित है?
वॉलीबॉल
स्नूकर
हॉकी
फुटबॉल
क्रिकेट
Solution:
Former Pakistan left-arm spinner Abdur Rehman, who along with teammate Saeed Ajmal famously stunned England during a 3-0 defeat in 2012, announced his retirement from international cricket.

Q7. _________ सरकार ने अगले 3 वर्षों तक पर्यावरण, संस्कृति और शिक्षा जैसे विभिन्न क्षेत्रों में सहयोग के लिए मॉस्को सरकार के साथ ट्विन सिटी समझौते पर हस्ताक्षर किए।
उत्तराखंड
दिल्ली
 गोवा
सिक्किम
असम
Solution:
Delhi government signed a twin-city agreement with the government of Moscow for cooperation in various fields like environment, culture and education, for the next 3 years.

Q8. नेपाल में मानव संसाधनों के विकास के लिए निम्नलिखित में से किस बैंक ने हाल ही में काठमांडू स्थित नेशनल बैंकिंग इंस्टीट्यूट (NBI) के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
एक्ज़िम बैंक
बैंक ऑफ बड़ौदा
पंजाब नेशनल बैंक
एचडीएफसी
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया
Solution:
State Bank of India has signed an MoU with Kathmandu-based National Banking Institute (NBI) for the development of human resources of the latter. Under the MoU, the strategic training unit of SBI will impart education, training and development to facilitate transformation of NBI's HR department.

Q9. देश का पहला इंडिया-इज़राइल इनोवेशन सेंटर (IIIC), एक उद्यमी प्रौद्योगिकी केंद्र, हाल ही में निम्नलिखित में से किस शहर में लॉन्च किया गया था?
दमन और दीव
मुंबई
बेंगलुरु
गोवा
पुडुचेरी
Solution:
The country’s first India-Israel Innovation Centre (IIIC), an entrepreneurial technology hub, was launched in Bengaluru. The IIIC is a significant step towards facilitating penetration of Israeli companies in India and aims to forge local partnerships and joint ventures between companies from the two countries.

Q10. प्रमुख स्टॉक एक्सचेंज NSE ने MSME को पूंजी तक पहुंच प्रदान करने के लिए _________ सरकार के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं, जो राज्य में ऐसी संस्थाओं के विकास को बढ़ावा देगा।
हिमाचल प्रदेश
उत्तराखंड
सिक्किम
असम
नागालैंड
Solution:
Leading stock exchange NSE has signed a pact with the Uttarakhand government to provide access to capital to MSMEs, which will fuel the growth

               




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF