Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

प्रिय उम्मीदवारों,

Test of the Day for Syndicate Bank PO Exam 2018

हम आपको TEST OF THE DAY प्रदान कर रहे हैं जो Syndicate Bank PO 2018 जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी मदद करेंगा. आप टाइमर से सवालों का अभ्यास कर सकते हैं जो गति को बेहतर बनाने में आपकी सहायता करेगा. Syndicate Bank PO आपके लिए सबसे एक बड़ा अवसर है जिसे आपको हासिल करना है, अपना खुद का लक्ष्य सेट करें और पूर्ण विश्वास के साथ आगे बढ़ें. आपकी तैयारी और सभी भविष्य की परीक्षाओं के लिए शुभकामनाएं हैं.




Q1. 63 वें फिल्मफेयर अवॉर्ड 2018 में, किसे प्रमुख भूमिका (महिला) श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता के रूप में घोषित किया गया था?
दीपिका पादुकोने
अनुष्का शर्मा
ऐश्वर्या राय
विद्या बालन
आलिया भट्ट
Solution:
In the 63rd Filmfare Awards 2018, Vidya Balan for 'Tumhari Sulu' was declared as the Best Actor In A Leading Role (Female) category.

Q2. पेट्रोलियम निर्यातक देशों के संगठन (ओपेक) का मुख्यालय कहाँ स्थित हैं?
जिनेवा
वियना
ब्रसेल्स
द हेग
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members. OPEC had its headquarters in Vienna, Austria.

Q3. खजुराहो मंदिर किस वंश के शासकों द्वारा बनाया गया था?
चोल
पल्लव
चालुक्य
चंदेला
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
The Khajuraho Temples in Madhya Pradesh are amongst the most beautiful medieval monuments in India. Originally a group of 85, they are the largest group of Hindu and Jain temples in the world, although only about 25 of them remain today. The Khajuraho Temples were built by the Chandella rulers between AD 900 and 1130, during the golden period of the Chandela dynasty. It is presumed that every Chandella ruler built at least one temple in his lifetime.

Q4. पुस्तक `Beyond The Last Blue Mountain' जोकि आर.एम लाला द्वारा लिखी गयी है, किस उद्योगपति की जीवनी है?
जी. डी बिरला
धीरू भाई अंबानी
जमनालाल बजाज
मुकेश अंबानी
जे आर डी टाटा
Solution:
An exhaustive and unforgettable portrait of India's greatest and most respected industrialist. Written with J.R.D. Tata's co-operation, this superb biography tells the J.R.D. story from his birth to 1993, the year in which he died in Switzerland.

Q5. इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय  ने राष्ट्रीय ई-गवर्नेंस डिवीजन (एनएजीडी) के सहयोग से एक पहल की शुरुआत की है. इस पहल का नाम ___________ है.
Cyber Safe India
Cyber Surakshit Bharat
Cyber Security in India
Cyber Safety of India
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है
Solution:
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), announced the 'Cyber Surakshit Bharat' initiative in association with National e-Governance Division (NeGD) and industry partners.

Directions (6-7): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये: 
रवि 5मीटर उत्तर की ओर बिंदु A से चलता है और बिंदु B पर पहुँचता है. वह बिंदु B से दायें मुड़ता है और 7मीटर चलने के बाद बिंदु C पर पहुँचता है. वह बिंदु C से फिर से दायें मुड़ता है और 6 मीटर चलने के बाद बिंदु D पर पहुँचता है. रवि बिंदु D से दायें मुड़ता है और 3 मीटर चलने के बाद बिंदु E पर पहुँचता है. बिंदु E से रवि फिर से दायें मुड़ता है और 6 मीटर चलने के बाद वह बिंदु F पर पहुँचता है.

Q6. बिंदु A के सन्दर्भ में बिंदु F किस दिशा में स्थित है?
उत्तर
दक्षिण
दक्षिण-पूर्व
दक्षिण-पश्चिम
उत्तर-पूर्व
Solution:
(6-7)

Q7. बिंदु C के सन्दर्भ में बिंदु E किस दिशा में स्थित है?
उत्तर
दक्षिण
दक्षिण-पूर्व
दक्षिण-पश्चिम
इनमे से कोई नहीं

Directions (8-9): निम्नलिखित जानकारी का सावधानीपूर्वक अध्ययन कीजिये और प्रश्नों के उत्तर दीजिये: 
पांच मित्र A, B, C, D और E में से प्रत्येक अपने कार्यस्थल तक पहुँचने के लिए अलग-अलग दूरी तक यात्रा करता है. A, B से अधिक परन्तु E से कम यात्रा करता है. D, C से अधिक यात्रा करता है. वह व्यक्ति जो सबसे अधिक यात्रा करता है वह 30 किमी की यात्रा करता है. B अपने कार्यस्थल के लिए 15 किमी की यात्रा करता है.

Q8. निम्नलिखित में से कौन संभावित रूप से अपने कार्यस्थल के लिए 5 किमी की यात्रा करता है?
A
C
D
E
या तो C या D
Solution:
(9-10)
E(30)>A>B(15)>D>C

Q9. निम्नलिखित में से कौन अपने कार्यस्थल के लिए संभावित रूप से 20 किमी की यात्रा करता है?
A
C
D
E
या तो C या D

Q10. शब्द MODERN में ऐसे कितने वर्णों के युग्म है, जिनके प्रत्येक के मध्य(आगे और पीछे दोनों दिशाओ में) उतने ही वर्ण है जितने अंग्रेजी वर्णक्रम में होते है?
कोई नहीं 
एक
दो
तीन
तीन से अधिक
Solution:

Directions (11-15): निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह के स्थान पर क्या प्रयुक्त होगा?

Q11. 12, 6.5, 11, 7.5, 10, 8.5, ?
9.5
9
10
10.5
8
Solution:

Q12. 1, 4, 27, 16, 125, 36, ?
512
729
343
216
1331
Solution:

Q13. 13, 10, 4, –5, –17, ?
–34
–32
–22
34
-2
Solution:

Q14. 169, ? , 361, 529, 841, 961
196
225
250
289
441
Solution:

Q15. 0, 6, 24, 60, ? , 210
120
125
211
59
338
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Cogitating: With a frustrated sigh, he sat back and cogitated, going over his various options.
sober
contemplate
sobbing
undeniably
resurrecting
Solution:
Cogitating-think deeply about something; meditate or reflect.
synonyms- think (about), contemplate, consider, give thought to

Q17. Sprinkles : We joined the party, and we all ate sliced fresh tomatoes drizzled with olive oil and sprinkled with chunky sea salt’
enervate
ransacked
shower
casuistry
revile
Solution:
Sprinkles -cover (an object or surface) with small drops or particles of a substance, rain very lightly, a light rain.
synonyms-dredge, dust, powder

Q18. Flutter: The news of her resignation caused quite a flutter.
confusion
steady
vicissitude
waft
verdant
Solution:
Flutter-(of a bird or other winged creature) fly unsteadily or hover by flapping the wings quickly and lightly,(of a bird or other winged creature) flap (its wings) quickly and lightly, a state of excitement or confusion, move with a light irregular or trembling motion,an act of fluttering,a state or sensation of tremulous excitement.
synonyms- flit, hover, flitter, dance, flap, move up and down, beat, quiver, agitate, vibrate, twitch, shake, wag, tremor, wave, rush, surge, flash, stab, flush, tremble, quiver, shake

Q19. Crumbling: She was extremely depressed after her marriage crumbled.
yore
disintegrated
umbrage
yoke
vacuous
Solution:
Crumbling-to break (something) into small pieces, to separate into many small pieces, to fall apart, to break down completely, to stop functioning

Q20. Fractious : The youngest children get fractious and older family members get irritable trying to keep the peace
saunter
savant
irritable
edify
finesse
Solution:
Fractious-(typically of children) irritable and quarrelsome,(of a group or organization) difficult to control; unruly.
synonyms- grumpy, grouchy, crotchety, in a (bad) mood, cantankerous, bad-tempered, ill-tempered, wayward, unruly, uncontrollable, unmanageable