Test of the Day for IBPS SO Prelims 2017

Test of the Day for IBPS Clerk Mains 2017


हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो RBI Assistant Mains आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा.



Q1. नौसैनिक सहयोग बढ़ाने के लिए भारत और किस देश के बीच एक समझौते पर हस्ताक्षर किए. इस समझौते से दोनों देशों के बीच समुद्री लेन की सुरक्षा में वृद्धि होगी?
इंडोनेशिया
सिंगापुर
थाईलैंड
मलेशिया
श्री लंका
Solution:
India and Singapore sign agreement on enhancing naval cooperation. The agreement will enhance security of sea lanes between the two countries. The Singapore Defence minister Ng Eng Hen was in India and signed the agreement with Defence Minister Nirmala Seetharaman.

Q2. एड्स दिवस प्रति वर्ष दुनिया भर में 1 दिसंबर को मनाया जाता है ताकि एक्वायर्ड इम्युनो डिफीसिएंसी सिंड्रोम, एड्स के बारे में जन जागरूकता बढ़ाई जा सके. विश्व एड्स दिवस 2017 का विषय क्या है?
Listen to the young voices
Hear their Voices
My Voice My Community
Right to Health
Equity and Empowerment
Solution:
World AIDS day is celebrated every year all over the world on December 1st to raise the public awareness about Acquired Immuno Deficiency Syndrome, AIDS. The theme for World AIDS day 2017 is 'Right to health'. The day is marked by the World Health Organisation as a global public health campaign.

Q3. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष ने मौजूदा लाइन के स्थान पर, _____________ के लिए 88 अरब डॉलर की एक नई क्रेडिट लाइन को मंजूरी दे दी है.
मेक्सिको
पैराग्वे
ब्राज़िल
कोलम्बिया
चिली
Solution:
The International Monetary Fund has approved a new USD 88 billion credit line for Mexico, replacing the existing line. The two-year flexible credit line boosts Mexico’s ability to immediately deal with a potential need for liquidity, without having to request an IMF loan

Q4. सीमा सुरक्षा बल (बीएसएफ), पाकिस्तान और बांग्लादेश के साथ भारतीय सीमाओं के प्रहरी रूप में ____________ को अपना 52वां वार्षिक दिवस मनाया?
30 नवंबर
29 नवंबर
26 नवंबर
25 नवंबर
1 दिसम्बर
Solution:
Border Security Force (BSF), the sentinels of Indian borders with Pakistan and Bangladesh, celebrated its 52nd Anniversary of Raising Day on 1st December.BSF is the biggest border guarding force in the world. It came into existence on the eventful day of 1st December, 1965.

Q5. आरटीजीएस के माध्यम से प्रेषित होने वाली न्यूनतम राशि क्या है -
2 लाख रु
10 लाख रु
1 लाख रु
5 लाख रु
20 लाख रु
Solution:
The minimum amount to be remitted through RTGS is Rs2 lakh.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
एक निश्चित कूट भाषा में,  
‘newspaper enhance the knowledge’ को ‘yo no co po’,
 ‘new enhance good version’ को ‘co so ro jo’,
 ‘good knowledge is necessary’ को ‘bo to ro po’,
 ‘the new brand book’ को ‘qo jo do yo’,
 and ‘book is necessary‘को ‘bo do to’ लिखा जाता है..

Q6.इस कूट भाषा में ‘version’ का कूट क्या होगा?
so
ro
jo
निर्धारित नहीं किया जा सकता
इनमें से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7.इस कूट भाषा में ‘brand enhance version’ का कूट क्या होगा?
do qo co
so qo co
do ro co
निर्धारित नहीं किया जा सकता
इनमें से कोई नहीं

Q8.‘new’ का कूट क्या होगा?
so
ro
jo
yo
इनमें से कोई नहीं

Q9.‘necessary’ का कूट क्या होगा?
bo
to
ro
निर्धारित नहीं किया जा सकता
इनमें से कोई नहीं

Q10.‘necessary is talent’ को किस प्रकार कूटित किया जाएगा
mo bo to
mo lo to
bo to no
निर्धारित नहीं किया जा सकता 
इनमें से कोई नहीं

Q11. एक वर्ष पहले संजय और अजय की आयु क अनुपात 4: 3 था. एक वर्ष बाद उनकी आयु का अनुपात 5: 4 होगा. उनकी वर्तमान आयु का योग कितना है?
18
16
15
24
20
Solution:

Q12. सीता की मां और उसकी बेटी की आयु का योग 50 वर्ष है. इसके अलावा 5 साल पूर्व, मां की आयु बेटी की आयु की 7 गुना थी. माँ और बेटी की वर्तमान आयु कितनी हैं?
45 वर्ष,5 वर्ष
35 वर्ष,15 वर्ष
40 वर्ष,10 वर्ष
42 वर्ष,8 वर्ष
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. रश्मि और धक्षी ने एक व्यापार में 3: 2 के अनुपात में निवेश किया. यदि कुल लाभ का 20% दान किया जाता है और कुल लाभ में रश्मि का हिस्सा 960 रुपये है, तो कुल लाभ ज्ञात कीजिये?
3200
1550
2500
2000
2400
Solution:

Q14. A, B और C, 2920 रुपये में एक घास का मैदान किराय पर लेते है. A 10 दिनों तक 20 गायों को चराता है; B, 20 दिनों तक 12 गायों को चराता है और C, 16 दिनों तक 9 गायों को चराता है. उनमें से प्रत्येक द्वारा दिया गया किराया ज्ञात कीजिये?
1240 रूपये, 850 रूपये, 720 रूपये
1000 रूपये, 1200 रूपये, 720 रूपये
1050 रूपये, 585 रूपये, 875 रूपये
1155 रूपये, 1200 रूपये, 720 रूपये
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. एक त्रिभुजाकार क्षेत्र का आधार इसकी ऊंचाई का तीन गुना है यदि क्षेत्र की खेती की लागत 50 रुपये प्रति हेक्टेयर की दर से 675 रुपये है, तो इसका आधार और ऊंचाई ज्ञात कीजिये?(1 हेक्टेयर=10000 वर्ग मीटर)
900 मीटर , 300 मीटर
350 मीटर , 850 मीटर
750 मीटर , 450 मीटर
875 मीटर, 325 मीटर
785 मीटर, 350 मीटर
Solution:

Directions (16-20): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence. 

Q16. Break a leg Sam, I’m sure your performance will be great.
be watchful
be angry
go fast
good luck
fight
Solution:
'Break a leg’ here means ‘good luck’ (often said to actors before they go on stage).Hence the correct choice is option D.

Q17. The lawyers looked over the papers carefully before questioning the witness.
search
glare
found
examine
design
Solution:
Look over means examine, check. Hence the correct choice is option D.

Q18. We asked the boss to put off the meeting until tomorrow.
keep
postpone
call
offer
examine
Solution:
Put off means postpone. Hence the correct choice is option B.

Q19. I bit off more than I could chew by taking on that extra class.
got angry
spend money
got hungry
overdid
lavish
Solution:
If you “bite off more than you can chew”, you have taken on a project or task that is beyond what you are capable of. Hence correct word that decipher it is "overdo".

Q20. If you think you can make the team, then give it a shot.
shoot them
go for a shoot
try it
review it
speed up
Solution:
Give it a shot means give it a try. Hence the correct choice is option C.