02/11/2017

Test of the Day for IBPS RRB Mains 2017

Test-of-the-Day-for-IBPS-RRB-Exam-2017

IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेगा.



Q1. निम्नलिखित में से किस देश के साथ, भारत ने अगस्त 2017 में रेल-क्षेत्र में दो समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर किए?
रवांडा
फ्रांस
म्यांमार
स्विट्जरलैंड
चीन
Solution:
India and Switzerland signed two MoUs in the field of Railways. The two MoUs were signed between Ministry of Railways and Swiss Confederation after high-level talks between Indian Prime Minister Narendra Modi and Doris Leuthard, President of Swiss Confederation during her visit to New Delhi. Bern is the capital of Switzerland.



Q2. दास-प्रथा और इसकी समाप्ति के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस किस दिन मनाया जाता है?
31 जुलाई
10 दिसम्बर
5 जून
23 अगस्त
3 मई
Solution:
International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition celebreted on 23rd august,2016. In the night of 22 to 23 August 1791, men and women, torn from Africa and sold into slavery, revolted against the slave system to obtain freedom and independence for Haiti, gained in 1804.

Q3. शोरा _______ की संसद है?
नेपाल
भूटान
ऑस्ट्रेलिया
पाकिस्तान
अफ़ग़ानिस्तान
Solution:
Shora is the parliament of Afghanistan.

Q4. डूरंड कप का संबंध ________ खेल के साथ है?
क्रिकेट
हॉकी
वालीबाल
फ़ुटबॉल
बास्केटबाल
Solution:
India's oldest football tournament, the Durand Cup is the 3rd oldest football tournament in the world, only the English FA-Cup and the Scottish FA-Cup are older!

Q5. बाजार नियामक सेबी ने ओरियन कैपिटल और साथ ही ओरियन ब्रोकिंग और उनके साझेदारों को 10 साल तक प्रतिभूति बाजार से प्रतिबंधित किया. सेबी के वर्तमान अध्यक्ष कौन है?
अजय त्यागी
राजीव कुमार
संजीव गाबा
विशाल सिक्का
उमेश रावत
Solution:
Markets regulator SEBI barred Orion Capital as well as Orion Broking and their partners from the securities markets for 10 years for failing to redress several investor grievances pertaining to non- settlement of funds due to the clients. The Chairman of SEBI is Ajay Tyagi.

Directions (6-10): निम्नलिखित जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये. 
एक परिवार के आठ सदस्य, अर्थात A, B, C, D, E, F, G और H एक वृताकार मेज के चारो ओर बैठे हैं, उनका मुख केंद्र की ओर है, लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों. उनके बारे में निम्नलिखित जानकारी दी गई है.
(a)F, D की पत्नी है, जो कि C के दायें से तीसरे स्थान पर है.
(b)A, H का पुत्र है. A, D के बाएं से दुसरे स्थान पर बैठा है. D न तो F न ही C का निकटतम पडोसी है. कोई भी पुरुष D का निकटतम पडोसी नहीं है.
(c)G, D के पुत्र के बाएं से दुसरे स्थान पर है. H और A के भाई के मध्य केवल दो व्यक्ति बैठे हैं. न तो C न ही D, A का भाई है.
(d)D का पुत्र और D के पुत्र की पत्नी एक दुसरे के निकटतम पडोसी हैं.
(e)F, H की माँ है और वह न तो B न ही G की निकटतम पडोसी है.
(f)G, E की बहन है.


 Q6. H की सिस्टर इन लॉ कौन है?
C
G
F
E
निर्धारित नहीं किया जा सकता
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से कौन C के बाए से तीसरे स्थान पर बैठा है?
D
H
A
F
इनमें से कोई नहीं

Q8. निम्नलिखित में से कौन F और B के ठीक मध्य में बैठा है?
E
D
G
C
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित में से कौन B की पत्नी है?
C
F
G
H
None of these

Q10. निम्नलिखित में से कौन G की पुत्री के दायें से तीसरे स्थान पर बैठा है?
E
B
H
C
D

Q11. तीन पात्र की क्षमताओं का अनुपात 5: 3: 2 हैं, इन्हें पूरी तरह से पानी और दूध के मिश्रण से भरा जाता है. पात्रों के मिश्रण में दूध का पानी से अनुपात क्रमश: 3: 2, 2: 1 और 3: 1 है,जब पहले पात्र का एक तिहाई, दूसरे का आधा और तीसरे पात्र का दो-तिहाई निकाला जाता है और मिलाया जाता है तो नए मिश्रण में पानी का प्रतिशत कितना होगा? 
 50 %
  
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q12. एक दुकानदार द्वारा बेचे गये गेहूं में 10% कम गुणवत्ता वाले गेहूं शामिल हैं. 150 किलोग्राम गेहूं में अच्छी गुणवत्ता वाले गेहूं की कितनी मात्रा मिलाई चाहिए ताकि कम गुणवत्ता वाले गेहूं का प्रतिशत 5% हो जाए?
85 किलोग्राम
50 किलोग्राम
135 किलोग्राम
150 किलोग्राम
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q13. दो पाइप एक टंकी को 14 और 16 घंटों में भर सकते हैं. दोनों पाइप एक साथ खोले जाते हैं और यह पाया जाता है कि टंकी के तल में रिसाव के कारण, इसे भरने में 32 मिनट का अतिरिक्त लगता है. जब टंकी भर जाती है, तो रिसाव द्वारा यह कितने समय में खाली हो जाएगा?
114 घंटे
112 घंटे
100 घंटे
80 घंटे
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q14. एक ट्रेन और कार की गति के बीच का अनुपात क्रमश: 18: 3 है. इसके अलावा, एक बस 12 घंटे में 480 किलोमीटर की दूरी तय करती है. बस की गति ट्रेन की गति की 5/9 है. 5 घंटे में कार कितनी दूरी तय करेगी?
250 किलोमीटर.
280 किलोमीटर.
260 किलोमीटर.
निर्धारित नहीं किया जा सकता है
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. ट्रेन-A एक खंबे को 25 सेकंड में पार करती है और एक अन्य ट्रेन-B एक खंबे को 1 मिनट और 15 सेकेंड में पार करती है. ट्रेन- A की लंबाई ट्रेन- B की आधी है. ट्रेन- A और ट्रेन- B की गति के बीच संबंधित अनुपात कितना है?
3 : 2
3 : 4
4 : 3
निर्धारित नहीं किया जा सकता है
इनमे से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way. 

 Q16. A legal personality is usually defined as a subject vested with rights and duties. ________________. Strangely, though, the same rationale has failed in courts in its application to animals because of the imaginary distinction between the multitude of species, and their inability to carry on legal duties.
However, within the parameters of law, it has never been confined to human beings and have even including idols.
Even though, through the parameters of law, they have never confined for human beings and have included idols and companies
However, within the parameters of law, it has never been confined to human beings and has even included idols and companies.
Because there has been discomfort in giving them a plenary membership within the community.
However, the case has pushed us to think over uncharted territories of human/non-human subjectivity in law.
Solution:
Statement C is the correct choice and gives most coherent meaning to the paragraph.
Statement A and B are grammatically incorrect .
Statement D and E are out of context.
"However, within the parameters of law, it has never been confined to human beings and has even included idols and companies", gives coherent meaning.

Q17. The federal court in the Naruto case has merely mirrored the premise that animals can only be objects or properties, __________________. Ironically, the imperative of granting legal recognition through legal personality reveals both the obscurity and absurdity of extending identities to animals. Even if the courts were to accept limited personhood, we are still left with the reality that the process of recognition is confined to our communities and legal structures. The notion of autonomy and agency of animals will continue to fail. However, the case has pushed us to think over uncharted territories of human/non-human subjectivity in law.
And imperative of granting legal communities over uncharted territories
but questions regarding the legal standing or legal personality of non-human persons remain unanswered.
This dispute once again gave rise to questions about the legal personality of non-humans.
Further, rights can be broken down into formal and substantive rights.
but, rights can be broken down into legal personality of non-human persons
Solution:
Statement B is the correct choice.
but questions regarding the legal standing or legal personality of non-human persons remain unanswered

Q18. “It is better to be roughly right than precisely wrong.” These words of British economist John Maynard Keynes best sum up the wave of reforms in the domain of tax administration in India in the last few years. _____________ the taxpayer still seems to be wanting for greater certainty and fairness in the levy, assessment, and collection of taxes. This is where an internationally recognized concept such as taxpayer rights holds well even in the Indian context.
As ambitious as them agreements were, they proved to be detrimental in the long run for India.
While tax administration have seen some paradigm shifts both in the domain of direct and indirect taxes,
As ambitious as these agreements were, they proved to be detrimental in the long run for India.
While tax administration has seen some paradigm shifts both in the domain of direct and indirect taxes,
greater certainty and fairness in the levy, assessment while tax administration has seen
Solution:
Statement D is the correct choice, which gives coherent meaning.
While tax administration has seen some paradigm shifts both in the domain of direct and indirect taxes,

Q19. Blockchain is the backbone technology on which bitcoins run. _____ Blockchain removes the need for using a trusted third party such as a bank to make a transaction by directly connecting the customers and suppliers. Each transaction is recorded to the ledger after verification by the network participants, mainly a chain of computers, called nodes. Blockchain today may be compared to what the Internet was in the early 1990s. While we have witnessed how the ‘Internet of Information’ has changed our society over the past two decades, we are now entering a phase where blockchain may do the same by ushering in a new paradigm comprising ‘Internet of Trust’ and ‘Internet of , as per a Deloitte and Assocham study.
Simply said, digital public ledger that recorded transaction. Comprising entered blockchain
Simply put, it is a digital public ledger that records every transaction. Once a transaction is entered in the blockchain, it cannot be erased or modified.
Blockchain today may be compared, once a transaction is entered a blockchain
network participants, mainly a chain of computers, are said to had blockchain
Simply put, it is a digital public ledger that recorded every transaction. Ones a transaction are entered in the blockchain, it cannot erased or modified
Solution:
Statement B is the correct choice, which gives coherent meaning.
Simply put, it is a digital public ledger that records every transaction. Once a transaction is entered in the block chain, it cannot be erased or modified.

Q20. The Central government has development strategies in the form of campaigns like ‘Make in India’ and ‘Startup India’. The recent introduction of the Goods and Services Tax (GST), which is the most significant overhaul of the taxation system in India ever, also aims to achieve a unified market across the nation for the first time. The intent of the government is clear. It wants to transform India into a manufacturing, investment and research and development hub and consequentially, there would also be an increase in revenue generation. __________________________________ , thus leading to a higher tax yield. But one may ask, isn’t the level of trust already there? Well, not entirely.
On such economic aspirations, a fare balanced among taxpayer rights and obligations will only ensured a higher degree of trust between the tax collector and taxpayer
On the light of such economic aspirations, a fare balanced among taxpayer rights and obligations will only ensure a higher degree of trust between the tax collector and taxpayer
In the light of such economic aspirations, a fair balance between taxpayer rights and obligations will only ensure a higher degree of trust between the tax collector and taxpayer
In the light of economic aspirations, a fare of balance between taxpayer rights and obligations will only ensured a high degree of trust between the tax collector and taxpayer
at such the such economic aspirations, a fare balanced among taxpayer rights and obligations will only ensured a higher degree of trust between the tax collector and taxpayer
Solution:
In the light of such economic aspirations, a fair balance between taxpayer rights and obligations will only ensure a higher degree of trust between the tax collector and taxpayer

Q21. एक समय में एक से अधिक एप्लिकेशन चलाने के लिए एक ऑपरेटिंग सिस्टम की क्षमता को क्या कहा जाता है ?
ल्टीटास्किंग
ऑब्जेक्ट ओरिएंटेड प्रोग्रामिंग
मल्टी-यूजर कंप्यूटिंग
रियल-टाइम 
इनमे से कोई नहीं
Solution:
The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking.

Q22. निम्नलिखित में से क्या रियल-टाइम ऑपरेटिंग सिस्टम है?
VxWorks
Windows CE
RTLinux
उपरोक्त सभी 
इनमें से कोई नहीं 
Solution:
VxWorks, Windows CE, RTLinux are real time OS.

Q23. निम्नलिखित में से क्या वह रिबूट है जिसमें सिस्टम की पॉवर भौतिक रूप से बंद हो जाती है और फिर से वापस आती है, जिसके कारण मशीन का प्रारंभिक बूट होता है?
Toggle
Cold booting
Warm booting
Logging off
इनमें से कोई नहीं
Solution:
Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q24. निम्नलिखित में से कौन सा कथन तीन स्तरीय आर्किटेक्चर के लिए सही है?  
इसे सेटअप करना आसान है
इसकी एक सरल संरचना है 
यह उच्च नेटवर्क ट्रैफिक प्रदान करता है
यह अधिक सुरक्षित है 
इनमे से कोई नहीं
Solution:
In the three-tier architecture, there is an additional server, called the application server, between the client and database servers. The application server reduces the work of the database server, thereby making application processing efficient. It is more secure because the client cannot access the database directly. However, it is more complex to build.

Q25. निम्नलिखित में से कौन सा तत्व ई-मेल में भावनाओं और उमंगों को स्पष्ट रूप से व्यक्त करने के लिए उपयोग किया जाता है?
Acronyms
Abbreviations
Rich text
Emotions or smileys
उपरोक्त सभी
Solution:
Emoticons or smileys are elements that help you express your emotions or feelings more clearly in your e-mail. They provide a more direct and funny way to express yourself in addition to the words you use in your e-mail message.

               



You May also like to Read:
     
       


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment