21/09/2017

Test of the Day in Hindi for IBPS RRB Exam 2017

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

 IBPS RRB  परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day 

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता



Q1. नकदी और मार्केटिंग उपकरणों जैसे अन्य नकदी की उपलब्धता, जो खरीदारी और निवेश में उपयोगी हैं आमतौर पर __________ के रूप में जाने जाते है?
चल निधि
जमा धन
विक्रेयता
रेपो दर
बाजार मूल्य
Solution:
Liquidity is the term used to describe how easy it is to convert assets to cash.



Q2. नेशनल एसोसिएशन ऑफ सिक्योरिटीज डीलर्स ऑटोमेटेड कोटेशन सिस्टम (NASDAQ) में सूचीबद्ध पहली भारतीय कंपनी कौन सी थी?
टीसीएस
एचसीएल
इंफोसिस
रिलायंस
विप्रो
Solution:
NASDAQ stands for the National Association of Securities Dealers Automated Quotations. It is an online trading system of America where national and international companies are registered. The first Indian company to be listed at NASDAQ was Infosys, followed by Satyam Infoway, Reliance, Wipro, ICICI etc.

Q3. विशेष आहरण अधिकार (SDR) पूरक और विदेशी मुद्रा विनिमय आरक्षित परिसंपत्तियां किसके द्वारा परिभाषित और अनुरक्षित है –
एशियाई विकास बैंक (ADB)
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI)
विश्व बैंक (WB)
अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF)
एशियाई बुनियादी ढांचा निवेश बैंक (AIIB)
Solution:
The Special Drawing Right (SDR) is an international reserve asset, created by the IMF in 1969 to supplement the existing official reserves of member countries.

Q4. इंपीरियल बैंक ऑफ इंडिया का नाम बदलकर क्या नाम दिया गया था?
भारतीय रिजर्व बैंक
आईडीबीआई
यूनियन बैंक ऑफ इंडिया
भारतीय स्टेट बैंक
ऐक्सिस बैंक
Solution:
Imperial Bank of India (IBI), the oldest and the largest commercial bank was founded in 1921 and was subsequently transformed into State Bank of India in 1955.

Q5. एसबीआई दिवस कब मनाया जाता है-
1 अप्रैल
1 मई
5 जून
1 जुलाई
अगस्त 1
Solution:
The day is celebrated every year on July 1st. On this day, July 1, 1955, the Imperial Bank of India was reconstituted by an Act of Parliament to to create State Bank of India to perform the functions of a commercial bank.

Directions (6-10): नीचे दी गई जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़िए और नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर दीजिये.
आठ मित्र A, B, C, D, E, F, G और H एक सीढ़ी रेखा में एक समान दूरी पर बैठे हैं, लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों. वे सभी विभिन्न महीनों में पैदा हुए थे अर्थात जनवरी, फरवरी, मार्च, अप्रैल, मई, जून, जुलाई और अगस्त लेकिन आवश्यक नहीं की इसी क्रम में हों.

B अगस्त और जुलाई के महीने में पैदा नहीं हुआ है. E जुलाई के महीने में पैदा नहीं हुआ है. वह जिसका जन्मदिन मार्च में है वह A के दायें से दूसरे स्थान पर बैठा है. A और C के मध्य एक व्यक्ति बैठा है. वह व्यक्ति जिसका जन्मदिन मार्च में आता है और वह व्यक्ति जिसका जन्मदिन जनवरी में आता है उनके मध्य तीन से अधिक व्यक्ति हैं. H, A के बायें से तीसरे स्थान पर बैठा है जिसका जन्मदिन फ़रवरी में आता है. C, G के बायें से तीसरे स्थान पर बैठा है जिसका जन्मदिन जून के महीने में है, वह व्यक्ति जिसका जन्मदिन अप्रैल के महीने में है वह उस व्यक्ति के ठीक बायें बैठा है जिसका जन्मदिन जुलाई के महीने में है. C का जन्मदिन मार्च के महीने में नहीं है. G और F के मध्य यह दो व्यक्ति बैठे हैं F का जन्मदिन मई महीने में है.

 Q6. H निम्नलिखित में से किस महीने में पैदा हुआ था?
जुलाई
मार्च
जनवरी
अगस्त
इनमें से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7. अगस्त के महीने में कौन पैदा हुआ था?
A
G
B
E
F

Q8. निम्नलिखित में से कौन पंक्ति के सबसे अंतिम छोर पर बैठा है?
H,E
F,C
F,D
H,F
इनमें से कोई नहीं

Q9. निम्नलिखित में से कौन B के बायें से चौथे स्थान पर बैठा है?
H
C
D
A
F

Q10. E निम्नलिखित में से किस महीने में पैदा हुआ था?
जनवरी
अप्रैल
मई
जुलाई
इनमें से कोई नहीं

Directions (11-15): निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए? 

Q11. 33, 39, 57, 87, 129, ?
183
177
189
199
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q12. 19, 26, 40, 68, 124, ?
246
238
236
256
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q13. 43, 69, 58, 84, 73, ?
62
98
109
63
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q14. 2.5, 4, ?, 10, 14.5, 20, 26.5
8
7.5
6
5.5
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q15. 13, 20, 39, 78, 145, ?
234
244
236
248
 इनमें से कोई नहीं
Solution:

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (A) to (E), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

 Q16. Laugh
The landlord wanted more money, but I laughed him away.
The other team laughed us away from the field.
Although his feelings were hurt, he just laughed the incident off as if nothing had happened.
He laughed off the incident.
It's not easy to laugh an insult.
Solution:
laugh off-To force someone to leave some area because of laughter or ridicule
To dismiss something or someone as ridiculous or laughable
laugh off something-to act as if something is not important to you-
laugh something off-to treat a serious problem lightly by laughing at it.

Q17. Look
If you're planning to invest in your friend's company, I advise you to look as you leap.
I haven't looked at the newspaper today.
He looks after his aging parents.
The kids looked around the shops while we unpacked.
He is looking around for a new car.
Solution:
look before you leap-to think or learn about the possible bad results of an action before doing it
 look at (something)- to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look back - to think about something in the past look at (something)-to have (something bad or unpleasant) as a problem or possibility
look at (someone or something)-to think about or consider (something or someone)
look around/round or look around/round (a place) -to go through a place in order to see what is there : to explore a place

Q18. Write
I sent him a letter, but he never wrote me back.
I want all of you to write on your ideas.
Her name wasn't on the ballot, but several hundred voters wrote her in.
Legislators wrote a clause into the law that exempts nonprofit agencies.
The government has agreed to write off the debt.
Solution:
I want all of you to write down your ideas.
write back or write (someone) back-to send someone a letter, e-mail, etc., in response to one that was sent to you
write (something) down or write down (something)-to write (something) on a piece of paper
write in - to send a letter to a newspaper, a company, the government, etc., to express an opinion or to ask a question
write (someone) in or write in (someone) US : to vote for (someone who is not on the official list of candidates) by writing that person's name in a special place on the ballot
write (something) into (something)-to add (something new) to a contract, law, etc.
write (something) off or write off (something)-to say officially that (money that is owed to you) will not be paid or does not need to be paid

Q19. Work
Don't work yourself up again.
He saw a psychologist to help him work through his depression.
He looked like someone had worked him over pretty good.
We'll work the details in later.
She works out at the gym twice a week.
Solution:
work out [phrasal verb]-to perform athletic exercises in order to improve your health or physical fitness
work on (someone) : to try to influence or persuade (someone) to do something
work (someone) over-to hurt (someone) by hitting, kicking, etc.
work (someone) up : to make (someone) feel very angry, excited, upset, etc.

Q20. Get
A book about how to get forward in the business world.
We get along well enough, but we're not really close friends.
The valve is hard to get at unless you have a special tool.
When did you get back from your vacation?
He's doing very well in his history classes, but he's barely getting by in math.
Solution:
A book about how to get ahead in the business world
get ahead -to become more successful
get along-to be or remain friendly
get at (something or someone) : to reach (something or someone)
get away -to go away from a place
get back -to return to a place after going away
get by-to do enough or to do well enough to avoid failure

               

No comments:

Post a Comment