26/07/2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,
Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. दक्षिण एशियाई क्षेत्रीय सहयोग संगठन (SAARC) दक्षिण एशिया में क्षेत्रीय अंतर-सरकारी संगठन और भू-राजनीतिक संघ है. SAARC का मुख्यालय कहाँ है?
नई दिल्ली
काबुल
कोलंबो 
थिंपू
काठमांडू
Solution:
It was established when its Charter was formally adopted on 8th December 1985 by the Heads of State or Government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The headquarters of the SAARC Secretariat are in Kathmandu, Nepal.



Q2. अंतर्राष्ट्रीय नवीकरणीय ऊर्जा एजेंसी (आईआरईए) का मुख्यालय कहां है?
न्यू यॉर्क, यूएसए
पेरिस, फ्रांस
ब्रसेल्स, बेल्जियम
आबू धाबी, संयुक्त अरब अमीरात
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है
Solution:
The International Renewable Energy Agency (IRENA) is an intergovernmental organisation that supports countries in their transition to a sustainable energy future, and serves as the principal platform for international cooperation, a centre of excellence, and a repository of policy, technology, resource and financial knowledge on renewable energy. The Headquarters Agreement, signed June 2012, between the Government of the United Arab Emirates. IRENA Headquarters is in Abu Dhabi, United Arab Emirates.

Q3. क्यूबा की मुद्रा क्या है?
दिनार
पेसो
यूरो
डॉलर
टका
Solution:
The peso is one of two official currencies in use in Cuba, the other being the convertible peso. There are currently 25 CUP per CUC. Havana is the largest city and capital of Cuba.

Q4. दांदेली वन्यजीव अभ्यारण्य ...................................... में स्थित है?
केरल
तमिलनाडु
कर्नाटक
तेलंगाना
आंध्र प्रदेश
Solution:
Dandeli Wildlife Sanctuary is sanctuary covers part of the rich forests of the Uttara Kannada District, on the banks of the river Kali. In the jungles of Dandeli, one can spot several animals as well as birds including many endangered species – provided the reasonable ground for the government to declare the Dandeli forest, a National Wildlife Sanctuary in 1956. The sanctuary now covers an area of 834.16 square kilometres. This sanctuary is the second largest wildlife sanctuary of Karnataka.

Q5. निम्नलिखित में से कौन भारत में मुद्रित होने वाले बैंक नोटों की मानक और मूल्य तय करता है?
आरबीआई
एसबीआई
भारत की सुरक्षा प्रिंटिंग और मिंटिंग कॉरपोरेशन
उपरोक्त सभी
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) based on the demand requirement indicates the volume and value of banknotes to be printed each year to the Government of India which get finalised after mutual consultation.

Directions (6-10): नीचे दिए गए प्रश्नों के उत्तर देने के लिए दी गई जानकारी का ध्यानपूर्वक अध्ययन कीजिये।  
 दस लड़कियाँ कॉलेज का कुछ काम करने के लिए,बेंच की दो समानांतर पंक्तियों में, जिनमें से प्रत्येक में पांच लड़कियां हैं, इस प्रकार बैठी हैं कि निकटतम लड़कियों के बीच बराबर दूरी है और उन्हें भिन्न मोबाइल फ़ोन पसंद हैं अर्थात एलजी, रेडमी नोट 4, रेडमी, मोटो एक्स, लेनोवो, सैमसंग, नोकिया, एमआई 5, आई फोन 6 और विवो। पहली पंक्ति में- C, D, E, F और G बैठे हैं तथा उनमें से कुछ का मुख दक्षिण की ओर है और कुछ का मुख उत्तर की ओर है। पंक्ति 2 में- M, N, O, P और Q बैठे हैं तथा उनमें से कुछ का मुख दक्षिण की ओर है और कुछ का मुख उत्तर की ओर है। इस प्रकार दी गई बैठने की व्यवस्था में, प्रत्येक पंक्ति में बैठे व्यक्ति का मुख या तो अन्य पंक्ति में बैठे व्यक्ति की ओर है या एक दूसरे के पीछे बैठे हैं।

जिस लड़की को मोटो एक्स पसंद है वह N के ठीक दायीं ओर बैठी है, जो पंक्ति के ठीक मध्य में बैठी है। लेनोवो को पसंद करने वाली लड़की के निकटतम पड़ोसियों में से एक, रेडमी को पसंद करने वाली लड़की के पीछे बैठी है। P रेडमी को पसंद नहीं करती। F न तो लेनोवो न ही सैमसंग पसंद करती है। M उस लड़की के ठीक दाएं ओर बैठी है जिसे आई फोन 6 पसंद है। E उस लड़की के दायीं ओर से तीसरे स्थान पर बैठी है जिसे रेडमी नोट 4 पसंद है। M का मुख C की ओर नहीं है और दक्षिण दिशा की ओर मुख किये हुए है। एलजी को पसंद करने वाली लड़की, विवो और लेनोवो को पसंद करने वाली लड़कियों के ठीक बीच में बैठी है। C को लेनोवो पसंद है और पंक्ति 1 के मध्य में बैठी है। Q का मुख उत्तर दिशा की ओर है और N के ठीक बायीं ओर बैठी है। केवल एक लड़की, रेडमी और मोटो एक्स को पसंद करने वाली लड़कियों के बीच में बैठी है। M का मुख रेडमी नोट 4 को पसंद करने वाली लड़की के निकटतम पड़ोसियों में से एक की ओर है। F का मुख रेडमी को पसंद करने वाली लड़की के निकटतम पड़ोसियों में से एक की ओर है। आई फ़ोन 6 और N, जिसे नोकिया पसंद हैं, उनके बीच में केवल एक लड़की बैठी है। E उस लड़की के ठीक दाएं ओर बैठी है जिसका मुख P की ओर है। E और G के बीच में केवल दो व्यक्ति बैठे हैं। P को न तो एलजी न ही एमआई 5 पसंद है। जिस लड़की को लेनोवो पसंद है वह उत्तर दिशा की ओर मुख करने वाले के दाएं ओर से दूसरे स्थान पर बैठी है। O पंक्ति के अंतिम छोरों में से एक पर बैठी है और आई फ़ोन 6 पसंद करती है। C का मुख उस लड़की की विपरीत दिशा में है जिसे नोकिया पसंद है। F का मुख उत्तर दिशा की ओर है तथा जिसका मुख F की ओर है, उसका मुख दक्षिण की ओर है। D का मुख उत्तर दिशा की ओर है।

Q6. निम्नलिखित में से किसका मुख लड़की D की ओर है?
जिस लड़की को एलजी पसंद है
F
जिस लड़की को लेनोवो पसंद है
जिस लड़की को मोटो एक्स पसंद है
D
Solution:
(6-10)

Q7. निम्नलिखित में से O को कौन-सा मोबाइल फ़ोन पसंद है? 
एलजी
नोकिया
आई फोन 6
सैमसंग
रेडमी

Q8. निम्नलिखित में से Q के सन्दर्भ में कौन सा सत्य है?
Q का मुख दक्षिण दिशा की ओर है।
दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है।
Q को रेडमी पसंद है।
जिस लड़की को एमआई 5 पसंद है उसका मुख Q की ओर है
Q, E का निकटतम पड़ोसी है

Q9. निम्नलिखित में से कौन F का निकटतम पड़ोसी है?
O
P
जो रेडमी को पसंद करता है
जो एलजी को पसंद करता है
जो सैमसंग को पसंद करता है

Q10. निम्नलिखित में से कौन पंक्ति 1 के मध्य में बैठा है?
G
D
E
लेनोवो पसंद करने वाली लड़की 
इनमें से कोई नहीं

Q11. चार अलग-अलग इलेक्ट्रॉनिक डिवाइस क्रमश: प्रत्येक 30 मिनट, एक घंटे, 1.5 घंटे और एक घंटे 45 मिनट के बाद एक बीप की आवाज करते हैं. सभी डिवाइस दोपहर 12 बजे एक साथ बीप की आवाज करते हैं. वे फिर कब एक साथ बीप की आवाज करेंगे?
6:30 पूर्वाह्न
9 पूर्वाह्न
10 पूर्वाह्न
10:30 पूर्वाह्न
 इनमें से कोई नहीं
Solution:
Interval after which the devices ‘ll beep together =
LCM of (30, 60, 90, 105) = 1260 min = 21 hrs.
 So, the devices’ll again beep together 21 hrs. after 12 noon i.e. at 9 am.

Q12. तीन व्यक्ति एक साथ चलना शुरू करते हैं और उनके कदम का माप क्रमश: 40 सेमी, 42 सेमी और 45 सेमी हैं. प्रत्येक द्वारा समान दूरी को पूरे कदमों में तय करने के लिए कितनी न्यूनतम दुरी की आवश्यकता होगी?
25.2 मीटर
25.4 मीटर
25.8 मीटर
26 मीटर
26.5 मीटर
Solution:
LCM of 40, 42 and 45 = 2³×3²×5×7=2520 cm = 25.2 m

Q13. एक दो अंकों की संख्या अपने अंकों के योग से विभाजित की गई है. अधिकतम संभववत शेषफल कितना है?
10
12
13
15
12.5
Solution:
The maximum possible remainder must be less than 18 as the sum of any two digits cannot be greater than 18.
So, we check when the sum of digits is 18. If the sum of digits is 18 then the only possible remainder is 9 in case of 99.
Similarly, if the sum of digits is 17 the maximum possible remainder is 13 in case of 98.
Similarly, if the sum of digits is 16 the maximum possible remainder is 15 in case of 79.
So our desired value is 15 and in all other cases, value of remainder will be less than 15.

Q14. विराट कोहली की अपने करियर में 86 पारियों में एक निश्चित बल्लेबाजी औसत N (एक पूरी संख्या) है. अपनी 87 वीं पारी में, वह 270 रन बनाकर आउट हो जाता है, जो अपनी बल्लेबाजी औसत को एक पूर्ण संख्या से बढ़ा देता है. उसकी नई औसत का कितना मान संभव हैं
0
2
3
1
इनमे से कोई नहीं
Solution:
let average run scored in 86 innings =N
Total no. of runs scored till the 86 inning = 86N
Now,
86N + 270 = 87 (N + S)
Where S is increase in batting average.
 Hence, three different values of S = 1, 2,3 because any whole number greater than 3 will leave us with a negative value of N.

Q15. एक आदमी पहले घंटे में 60 वस्तु बनाता है. दूसरी घंटे में उसकी क्षमता 25% कम हो जाती है, तीसरे घंटे में 40% की बढ़ोतरी होती है, 4 घंटे में 33% घट जाती है और 5 वें घंटे में 50% बढ़ जाती है. अगर उसे 1 घंटे अधिक समय तक काम करना पड़ता है, तो किस घंटे में प्रति घंटे उत्पादन की गयी वस्तुओं की संख्या न्यूनतम होगी?
5th
1st
3rd
4th
इनमे से कोई नहीं
Solution:
Number of articles made in first hour = 60
Number of articles made in the second hour = 45
Number of articles made in 3rd hour = 63
Number of articles made in 4th hour = 42
Number of articles made in 5th hour = 63
So, obviously articles made in 4th hour is minimum.

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in four different ways, numbered to a to d, Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If all the options are grammatically correct and usage of the given word is appropriate, then select option e. 

 Q16. Bear
Ram bore away the first prize in the dance competition.
Your remarks have no bearing on the main problem.
In view of the heavy losses suffered by the company, the shareholders were requested to bear with.
I am sure my classmates will bear away my statement.
None of these.
Solution:
I am sure my classmates will ‘bear out’ my statement, is the correct sentence. Bear out means support the argument, corroborate.
Whereas Bear away means win.
Bear with-to show patience, co-operate
Bear on/upon-relevant, (bearing on)

Q17.Turn
I turned down the request of my friend to go to Shimla.
Please make it a point to turn off water tap before go out.
The boat turned up and ten persons were drowned.
Nothing ever turned out right for him in life.
None of these.
Solution:
The boat ‘turned over’ and ten persons were drowned is the correct sentence. Turned over –change, capsize, and upset. Turn up means arrive, take place.
Turn down-reject, strike down
Turn out-prove, reveal, expel

Q18. Argue
The teacher tried to ARGUE the girl DOWN, but she couldn't.
If we can't argue our differences off, we'll have to take them to court.
They tried to argue down the proposal.
She argued him down ten percent.
None of these.
Solution:
“If we can't ARGUE our differences OUT, we'll have to take them to court” Is the right sentence. Argue out means Argue about a problem to find a solution.
Argue down-Beat someone in a debate, discussion or argument.; Try to persuade people not to accept a proposition, motion, etc.; Persuade someone to drop the price of something they're selling.

Q19. Bail
The government had to BAIL OUT the airline because it was losing so much money
The pilot BAILED OUT when he saw that the engines had failed.
He was BAILED UP by a couple of muggers as he came out of the bank.
Everybody BAILED OUT ON him when the scandal broke.
None of these.
Solution:
No correction required.
 Bail out -Save, rescue; Jump out of a plane because it is going to crash.; Rob someone at gunpoint.; Stop supporting someone when they are in trouble.

Q20. Break
They had been going out for a couple of years before they BROKE UP.
Schools BREAK UP at the end of June for the summer holidays.
I'm sorry to BREAK IN on your conversation, but there's a problem.
The SDP broke through from the Labor Party.
None of these.
Solution:
“The SDP BROKE AWAY from the Labour Party”, is the correct form.
Break away- Leave an organisation, usually to form a new one.
Break up-Finish a relationship
Schools BREAK UP at the end of June for the summer holidays- Close an educational institution for the holidays.
I'm sorry to BREAK IN on your conversation, but there's a problem.- Interrupt something.

                                       

No comments:

Post a Comment