25/07/2017

IBPS RRB परीक्षा 2017 के लिए Test of the Day

प्रिय पाठकों,

Test-of-the-Day-for-NICL-AO-Mains-Exam-2017

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो Dena PGDBF, IBPS RRB,आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी काफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे


00:00:00

Q1. FATCA का पूर्ण रूप क्या है?
Forex Account Tax Compliance Act
Foreign Account Tax Compliance Act
Forex Account Total Compliance Act
Foreign Account Total Compliance Act
None of the given options is true
Solution:
The Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), which was passed as part of the HIRE Act, generally requires that foreign financial Institutions and certain other non-financial foreign entities report on the foreign assets held by their U.S. account holders or be subject to withholding on withhold able payments.



Q2. मूल बचत बैंक जमा खाता (BSBDA) खोलने के लिए आवश्यक न्यूनतम प्रारंभिक जमा कितनी है?
500 रुपये 
1000 रुपये
100 रुपये
कोई प्रारंभिक जमा नहीं है
200 रूपये
Solution:
There is no requirement for any initial deposit for opening a BSBDA.

Q3. इंडो-मंगोलियाई संयुक्त सैन्य अभ्यास नोमैडीक एलीफैंट 2017 का 12वां संस्करण __________ में आयोजित किया गया है.
दर्खन
मिजोरम
हिमाचल प्रदेश
उलानबाटार
जम्मू और कश्मीर
Solution:
The 12th edition Indo-Mongolian Joint Military Exercise Nomadic Elephant 2017 has held at Vairengte in Mizoram. Vairengte houses Indian Army’s elite Counter-Insurgency and Jungle Warfare School.

Q4. कृषि मंत्रालय ने वास्तविक समय निगरानी और प्रभावी उपयोग के लिए जीओ-टैग कृषि संपत्तियों हेतु नेशनल रिमोट सेंसिंग सेंटर (NRSC) के साथ हाथ मिला लिया. एनआरएससी ____________ की एक शाखा है.
रक्षा अनुसंधान और विकास संगठन (DRDO)
रमन रिसर्च सेंटर
होमी भाभा विज्ञान शिक्षा केंद्र
केंद्रीय वैज्ञानिक उपकरण संगठन
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO)
Solution:
The Agriculture Ministry joined hands with the National Remote Sensing Centre (NRSC), wing of Indian Space Research Organization (ISRO) a to geo-tag agricultural assets for their real-time monitoring and effective utilization. The Rashtriya Krishi Vikas Yojna (RKVY) of the Agriculture Ministry and NRSC signed a Memorandum of Understanding (MoU) in this regard.

Q5. सरस्वत बैंक भारत के सहकारी क्षेत्र में सबसे बड़ा ऋणदाता है. सरस्वती बैंक का उदेश्य क्या है?
Together we Serve
हम अपके साथ
Service to the common man
Bank to bank upon
अपना अपना बैंक 
Solution:
Saraswat Bank is the largest lender in the co-operative space in India. 'Service to the common man' is the Motto of Saraswat Bank.

Directions (6-10): जानकारी का अध्ययन करें और निम्नलिखित प्रश्नों का उत्तर दें:
एक निश्चित कोड भाषा में
"began his fast at" को "Z#25 R#19 H@21 Z@26" के रूप में कोडित किया जाता है
"the bumper crop production " को "S#7 V@25 L@24 L@11" के रूप में कोडित किया जाता है
"stir turned violent against" को "R@8 V@7 M#5 H#26" के रूप में कोडित किया जाता है

 Q6. दी गयी कोड भाषा में ‘left’ के लिए क्या कोड होगा?
U@15
U@25
V@15
X@15
इनमे से कोई नहीं
Solution:
(6-10)

Q7.दी गयी कोड भाषा में ‘quality' के लिए क्या कोड होगा?
G#10
G#15
H#10
G@10
इनमे से कोई नहीं

Q8.दी गयी कोड भाषा में ‘demanding’ के लिए संभव कोड क्या हो सकता है?
N#23
M#23
M#24
M@23
इनमे से कोई नहीं

Q9.दी गयी कोड भाषा में ‘including’ के लिए संभव कोड क्या हो सकता है?
M#19
M#18
M@18
N#18
इनमे से कोई नहीं

Q10.दी गयी कोड भाषा में ‘agriculture' के लिए क्या कोड होगा?
I#36
H#26
I#26
M#26
इनमे से कोई नहीं

Directions (11-15): निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न (?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?

 Q11. 738, 765, 819, 900, 1008, 1143, ?
1445
1565
1305
1275
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
The pattern is +27,+54,+81,+108,+135,+162
 ∴ ?=1143+162=1305

Q12. 17, 9, ?, 16.5, 35, 90
5
15
10
20
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
The pattern is ×0.5+0.5, ×1+1, ×1.5+1.5,×2+2, ×2.5+2.5
∴ ?=9×1+1=10

Q13. 16, 17, 15, 18, 14, ?
10
17
18
20
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
There are two mix series 16, 15, 14….and 17, 18, 19….
 ∴ ?=18+1=19

Q14. 2, 3, 6, 18, 108, ?
126
1944
648
756
 इनमे से कोई नहीं
Solution:

Q15. 9, 15, 27, 51, 99, ?
165
195
180
190
 इनमे से कोई नहीं
Solution:
The pattern is×2-3, ×2-3, ×2-3……..
∴ ?=99×2-3=195

Directions (16-20): In each question, the word at the top is used in four different ways, numbered to a to d, Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If all the options are grammatically correct and usage of the given word is appropriate, then select option e. 

 Q16. Zoom
The camera zoomed out to show all the crowd.
He rushed out of the building and zoomed off in his car.
The camera zoomed in to show people's faces
They just zoomed away without saying goodbye
None of these.
Solution:
Zoom off- Go somewhere quickly. “They just zoomed off without saying goodbye”, is the right form.
 Zoom out Focus less closely.
Zoom in Focus more closely

Q17. Write
They asked viewers to write in with their opinions and suggestions.
He wrote the car through in an accident on the motorway.
I write out my notes in full to help me remember them.
I write up the report and submitted it.
None of these.
Solution:
“He WROTE the car OFF in an accident on the motorway”, is the correct usage.
Write off- Destroy a car in an accident.
Write out -Write something completely.
Write up- Make complete written version.

Q18. Trade
She traded in her old car for the new model.
They traded upon their reputation to scare rivals.
He trades on their insecurity to get his way.
A longer working week was traded in for a pay rise.
None of these.
Solution:
A longer working week was TRADED OFF for a pay rise. Means Bargain, make a deal or compromise
Trade in- Exchange something old as part of the price of something new.
Trade upon - Exploit, use to your advantage
Trade on- Exploit, use something to your advantage.
Trade off- Bargain, make a deal or compromise.

Q19. Throw
I threw out all my old clothes to make some space in my wardrobe.
The committee threw the proposal out.
The prawns she ate at lunch made her throw up and she had to go home early.
May I throw in with you? My companions left me behind.
None of these.
Solution:
None of these.
Throw out -Get rid of.
Throw out-Reject.
Throw up-Vomit.
Throw in Join, accompany.

Q20. Strike
He was struck into as he entered the building.
The Medical Council struck him off for malpractice.
I struck on the solution when I was out with my dog.
I tried to get the government to support us but I struck out.
None of these.
Solution:
He was struck down as he entered the building. Strike down - Kill
Strike off Remove someone's professional license to practice.
Strike on -Have a good idea.
Strike out- Fail.

                                       

No comments:

Post a Comment