Saturday, 3 June 2017

Test of the Day for Dena Bank PO 2017

प्रिय पाठकों,

test-of-the-day

हम आपको टेस्ट ऑफ़ दी डे प्रदान कर रहे हैं जो बीओबी पीजीडीबीएफ, देना पीजीडीबीएफ, एनआईसीएल एओ, एसबीआई पीओ आदि जैसी आगामी परीक्षाओं में आपकी कफी सहायता करेंगे.इस से आप टाइमर के साथ प्रश्नों का अभ्यास कर सकते हैं जो आपको गति में सुधार करने में मदद करेंगे.




00:00:00

Q1. ऐसे समय में जहाँ लाखों लोग संघर्ष में फंस गए हैं और वैश्विक आतंकवाद के खतरे से सभी प्रभावित है, अंतरराष्ट्रीय समुदाय 2017 में शांति स्थापित करने के लिए मजबूत अपील के साथ संयुक्त राष्ट्र के सेक्रेटरी जनरल का प्रभार किसने ग्रहण किया?
रोबेर्टो अजेवेदो
जॉन एफ कैनेडी
बान की-मून
अंटोनिओ गुतेर्रेस
दिए गए विकल्पों में से अन्य


Solution:
Antonio Guterres took charge as the UN Secretary General, making a strong appeal to the international community to strive for peace in 2017 at a time when millions of people are caught up in conflict and threat of global terrorism affects all. 67-year-old Guterres, who succeeded Ban Ki-moon as the world’s top diplomat.

Q2. अपने लांच के बाद, सरकार की ऑनलाइन भुगतान एप्लिकेशन भीम(BHIM) देश में सबसे लोकप्रिय एंड्रॉयड एप्लिकेशन बन गयी है. BHIM से क्या तात्पर्य है
Bharat Interface for Money
Bharat Initial for Money
Bill Interface for Mobile
Bharat Interface for Management
Bharat International for Mobile
Solution:
Days after its launch, government's online payments app Bharat Interface for Money (BHIM) has become the most popular Android app in the country. The app is topping the charts on Google's Play Store in India. NITI Aayog CEO Amitabh Kant said, since the launch the app was downloaded in 3 million times.

Q3. निम्नलिखित में से किस राज्य ने हाल ही में भारत की पहली लेजर प्रौद्योगिकी आधारित उन्नत AVMs आरटीओ स्थापित किया गया है?
केरल
मध्य प्रदेश
पश्चिम बंगाल
तेलंगाना
गुजरात
Solution:
Gujarat chief minister Vijay Rupani has dedicated India's first laser technology-based advanced AVMS RTO check-post at Shamlaji of Aravalli district . The check-post is equipped with advanced ray technology with a cost of Rs 4.72 crore. Along with this programme, Rupani also laid foundation stones of various developmental works worth Rs 30 crore in tribal area of Aravalli district.

Q4. विश्व प्रसिद्ध 11 दिवसीय बारगढ़ धनुआ जात्रा त्योहार किस राज्य में 02 जनवरी 2017 को मनाया गया था?
पश्चिम बंगाल
ओडिशा
असम
महाराष्ट्र
दिए गए विकल्पों में से अन्य
Solution:
Odisha's World famous 11-day gala festival Bargarh Dhanua Jatra has been begun on 02nd January 2017. All rituals were performed before Goddess Samaleswari, the presiding deity of the event.

Q5. उस बैंक का नाम जिसकी टैगलाइन 'Good people to grow with' है और इसका मुख्यालय चेन्नई में स्थित है?
इंडियन बैंक
इंडियन ओवरसीज बैंक
कॉर्पोरेशन बैंक
केनरा बैंक
आंध्रा बैंक
Solution:
Extra Info- Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Indian Overseas Bank- R Koteeswaran.

Q6.
7.5 दिन, 22.5 दिन
7 दिन, 9 दिन
5 दिन, 15 दिन
23.5 दिन, 8.5 दिन
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q7. 9000 रुपये में से कुछ राशि को 8% प्रतिवर्ष की दर पर उधार दिया जाता है और शेष राशि को 6% प्रतिवर्ष की दर पर उधार दिया जाता है. यदि 7 वर्षों में दोनों हिस्सों से अर्जित कुल साधारण ब्याज 3900 रूपए था, 8% प्रतिवर्ष की दर पर उधार दी गयी राशि ज्ञात कीजिये?
 
1600 रुपये
1700 रुपये
Solution:

Q8. 
 
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q9. 8 वर्ष पहले, राचना और अर्चना की आयु का अनुपात 4: 3 था. यदि उनकी वर्तमान आयु का अनुपात क्रमश: 6: 5 है, उनकी वर्तमान आयु के योग और अंतर का अनुपात कितना है?
11 : 2
11 : 4
11 : 1
11 : 3
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Q10. शब्द ‘COMBINATION’ को ऐसे कितने प्रकार से व्यवस्थित किया जा सकता है जिससे उसके सभी व्यंजन हमेशा एक साथ हो ?
58500
48000
64800
64400
इनमें से कोई नहीं
Solution:

Directions (11-15): नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्नों में एक कथन दिया गया है जिसका अनुसरण दो कार्यवाही I और II द्वारा किया जाता है. समस्या, नीति के संबंध में सुधार, फॉलोअप या आगे की कार्यवाही के लिए लिया गया प्रशासनिक निर्णय, कार्यवाही का एक कदम है. कथन में दी गई सूचना के आधार पर आपको सभी कथनों को सत्य मानना है, तब निर्णय करें की दिए गए सुझावों में कौन सा तर्क सहित कार्यवाही का अनुसरण कर रहा है.उत्तर दीजिये-.nbsp;
Q11. कथन: स्थानीय कॉलेज के प्रिंसिपल ने आदेश दिया है कि सभी छात्रों को प्रवेश-विवरणिका में कॉलेज प्राधिकरण द्वारा निर्धारित ड्रेस कोड का कड़ाई से पालन करना चाहिए.: 
I. उन विद्यार्थियों को जो ड्रेस कोड का उल्लंघन करते हैं, उन्हें कॉलेज से निकाल दिया जाना चाहिए. II. उन विद्यार्थियों को जो पहली बार ड्रेस कोड का उल्लंघन करते है, उन्हें डांटना चाहिए और आगे के उल्लंघन के खिलाफ चेतावनी दी जानी चाहिए..
 यदि केवल I अनुसरण करता है
 यदि केवल II अनुसरण करता है
 यदि या तो I या II अनुसरण करता है
 यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है
 यदि I और II दोनों अनुसरण करता है
Solution:
Course of action I is not advisable because it is an extreme action/step. Course of action II is advisable because it will be helpful in non-violation of dress code.

Q12. कथन: सड़क दुर्घटनाओं के मामले लगातार वृद्धि हो रही हैं, विशेषकर शहरी इलाकों में. कार्यवाही: : 
I. शहरी क्षेत्रों में परिवहन अधिकारियों को वाहनों के रखरखाव के लिए कड़े नियम लागू करना चाहिए.. 
II. यातायात नियमों का उल्लंघन करने वाले व्यक्तियों को यातायात पुलिस द्वारा गंभीर रूप से सज़ा देना चाहिए.
यदि केवल I अनुसरण करता है
यदि केवल II अनुसरण करता है
यदि या तो I या II अनुसरण करता है
यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है
यदि I और II दोनों अनुसरण करता है
Solution:
Course of action I is not advisable because poor maintenance of vehicles may lead to pollution but is not often a cause of accident. Course of action II is also not advisable, because of the world severely used in the statement, this will be a harsh course of action. So correct answer will be (D) neither I nor II follows.

Q13. कथन: किसानों को दी जाने वाली सब्सिडी का दुरुपयोग किया गया है और संबंधित प्राधिकरणों के नोटिस जारी किया गया है. कार्यवाही:: 
I. सब्सिडी प्रदान करते समय आवश्यक दस्तावेजों की जांच करते समय सरकार को संबंधित अधिकारियों को कठोर और अधिक सावधानी रखने का आदेश जारी करना चाहिए. 
II. सरकार को सब्सिडी का झूठा दावा करने वाले लोगों के खिलाफ कड़ी कार्रवाई करनी चाहिए.
यदि केवल I अनुसरण करता है
यदि केवल II अनुसरण करता है
यदि या तो I या II अनुसरण करता है
यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है
यदि I और II दोनों अनुसरण करता है
Solution:
Course of action I is advisable because it will helps subsidies be put to proper use. Course of action II is also advisable because it is a necessary action/step.

Q14. कथन: देश ‘X’ से भारत आने वाले लोगों की बड़ी संख्या में एक जानलेवा बीमारी के वायरस को पॉजिटिव परीक्षण किया गया है: 
I. भारत सरकार को देश ‘X’ से भारत आने वाले सभी लोगों, जिनमे देश ‘X’ में सेटल हुए भारतीय भी शामिल है, पर पूरी तरह से प्रतिबंध लगा देना चाहिए. 
II. भारत सरकार को अपने सभी हवाई अड्डों और बंदरगाहों पर तुरंत जांच केंद्र स्थापित करना चाहिए ताकि उन लोगों की पहचान की जा सके और उनको संगरोध कर सकें, जिनके परीक्षण पॉजिटिव हैं.
यदि केवल I अनुसरण करता है
यदि केवल II अनुसरण करता है
यदि या तो I या II अनुसरण करता है
यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है
यदि I और II दोनों अनुसरण करता है
Solution:
Course of action I is not advisable because it will be an extreme action/step. Course of action II is advisable because it will be helpful to tackle the situation. Therefore, only course of action II follows.

Q15. कथन: स्थानीय पब्लिक स्कूल के अधिकांश छात्रों के माता-पिता ने शुल्क में वृद्धि के विरोध में स्कूलों से अपने बच्चो को वापस निकालने का निर्णय लिया है. कार्यवाही: I. स्कूल के अधिकारियों को माता-पिता के साथ एक संवाद शुरू करना चाहिए और उन परिस्थितियों को समझाना चाहिए जिनके तहत शुल्क बढ़ाया गया. 
II. स्कूल के अधिकारियों को तुरंत बड़ी संख्या में छात्रों को रिक्ति भरने के लिए नए छात्रों की भर्ती करनी चाहिए.
यदि केवल I अनुसरण करता है
यदि केवल II अनुसरण करता है
यदि या तो I या II अनुसरण करता है
यदि न तो I न ही II अनुसरण करता है
यदि I और II दोनों अनुसरण करता है
Solution:
Course of action I is advisable because it is the right way to tackle the situation. But course of action II is not advisable because it is an extreme action/step and may aggravate the situation.

Directions (16-18): In each of the following questions there are sentences that form a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option. 
Q16. 
A. In 1849, a poor Bavarian imigrant named Levi Strauss 
B. landed in San Francisco, California, 
C. at the invitation of his brother-in-law David Stern 
D. owner of dry goods business. 
E. This dry goods business would later became known as Levi Strauss and Company.
B only
B and C
A and B
A only
A, B and D
Solution:
A is wrong as ‘immigrant’ should have been there instead of imigrant, C is wrong because it should have said “on the invitation”. D is wrong because “owner of a dry goods business” would have been correct and E is wrong because there should have been “become” instead of “became”. So only statement B is correct. Hence, option (a) is the correct answer.

Q17. 
A. In response to the allegations and condemnation pouring in, 
B. Nike implemented comprehensive changes in their labour policy. 
C. Perhaps sensing the rising tide of global labour concerns, 
D. from the public would become a prominent media issue, 
E. Nike sought to be a industry leader in employee relations.
D and E
D only
A and E
A and D
B, C and E
Solution:
Statement A is correct, statement B should have read “in it’s labour policy”, Statement C should have read “Perhaps sensing that the rising….” and statement E should have read “sought to be an industry leader…”. There is no error in A and D. Hence, option (d) is the correct answer.

Q18. 
A. Charges and countercharges mean nothing 
B. to the few million who have lost their home. 
C. The nightmare is far from over, for the government 
D. is still unable to reach hundreds who are marooned. 
E. The death count have just begun.
A only
C only
A and C
A, C and D
D only
Solution:
Statement A, C and D have no error. Statement B should have read “lost their homes” while Statement E should have read “count has just begun”. Hence, option (d) is the correct answer.

Directions (19-20): In each of the questions, a word has been used in sentences in five different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is incorrect or inappropriate. 
Q19. Run
I must run fast to catch up with him.
Our team scored a goal against the run of play.
You can’t run over him like that.
The newly released book is enjoying a popular run.
This film is a run-of-the-mill production.
Solution:
‘Run over him’ is the wrong usage. Hence, option (c) is the correct answer.

Q20. Round
The police fired a round of tear gas shells.
The shop is located round the corner.
We took a round on merry-go-round.
The doctor is on a hospital round.
I shall proceed further only after you come round to admitting it.
Solution:
“You come around to admit something” – ‘come round’ is incorrect usage. Hence, option (e) is the correct answer.

                                       


To Attempt In Hindi Click Here

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments:

Post a Comment