English Quiz For SBI PO Exam 2019
The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.
Directions (1-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 
Q1. The tragic death of six people who entered a septic tank in Tamil Nadu’s Sriperumbudur town ---------------------------------- sanitation remains a low-priority area despite the high political profile of Swachh Bharat.
 is an grim reminder that
 is a grim reminder them
 is a grim reminder the
 is a grim reminder that
 None of the above
Solution:
'is a grim reminder that' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. Article 'a' will be used in the sentence as the word 'grim' starts with a consonant.
Q2. Sanitation ------------------------------ unsewered towns in India.
 
 remains a challenge into thousands of
 remains a challenge in thousands off
 remains a challenge in thousands of
 remains an challenge in thousands of
 None of the above
Solution:
'remains a challenge in thousands of' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. The preposition 'of' will be used in this sentence.
Q3. Public understanding of the science of managing septic tanks continues to be poor and the availability of cheap labour to clean these structures --------------------------------- technologies that can safely remove and transport the waste.
 
 has slowed efforts to develop
 has slow efforts to develop
 has slowed efforts too develop
 has slowed efforts to developing
 None of the above
Solution:
'has slowed efforts to develop' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. The preposition 'to' will be used in this sentence and not the adverb 'too'.
Q4. The provision of health, education and public services--------------------------------------.
 
 matters more then income support schemes
 matters more than income support schemes 
 matters more the income support schemes
 matter more than income support schemes
 None of the above
Solution:
'matters more than income support schemes' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. 'Than' will be used here as comparison is being made in the above sentence.
Q5.  The role that income generation actually played in lowering poverty in India ------------------------------------------- economic growth had surged in the 1980s, and the late 1960s was when agricultural production quickened as the Green Revolution progressed.
 may been gauged from the facts that
 may be gauge from the facts that
 may be gauged from the facts the
 may be gauged from the facts that
 None of the above
Solution:
'may be gauged from the facts that' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful.
Q6.  So, if there ------------------------------------ even 50 years ago, why have we not seen it end?
 
 had been an focus on poverty
 had be a focus on poverty
 had been a focus on poverty 
 had been a focus onto poverty 
 None of the above
Solution:
'had been a focus on poverty' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. Article 'a' will be used in the sentence as the word 'focus' starts with a consonant.
Q7.  ------------------------------------ schemes guaranteeing income to the poor through budgetary transfers have been announced by both the Bharatiya Janata Party (BJP) and the Congress.
 
 In the run-up to them elections now,
 Into the run-up to the elections now, 
 In the run-up too the elections now,
 In the run-up to the elections now,
 None of the above
Solution:
'In the run-up to the elections now,' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful.
Q8. An income-support scheme ----------------------------------- population is grossly inequitable.
 
 for any one section of the
 for any one sections of the
 for any one section off the
 for any one sections off the
 None of the above
Solution:
'for any one section of the' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. The preposition 'of' will be used in this sentence.
Q9. Health, education and physical infrastructure are central to the capabilities of individuals and the extent of their presence in a society determines -------------------------------------- exit poverty permanently.
 
 whether the poor will remaining so or
 whether the poor will remains so or
 whether the poor will remain so or
  whether the poor will be remain so or
 None of the above
Solution:
'whether the poor will remain so or' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. 'Remain' will be used here, as the sentence is in simple future tense.
Q10. India’s economic fortunes continue -------------------------------- fluctuating price of oil.
 
 too be tied to the sharply
 to be tied to the sharply
 to been tied to the sharply
 to be tied too the sharply
 None of the above
Solution:
'to be tied to the sharply' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. The preposition 'to' will be used in both the places.
Q11. India’s policymakers now face the difficult ----------------------------- economy in the midst of multiple external headwinds.
 
 task of safely steering the
  task off safely steering the
 task of safely steer the
 task of safely steering them
 None of the above
Solution:
'task of safely steering the' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. 'Steering' will be used as the sentence is in Present Continuous tense.
Q12.  We can think of agricultural labourers and urban pavement dwellers ---------------------------------------------- poor farmers.
 
 as equally deserving of support as
 as equally deserving off support as
 as in equally deserving of support as
 as equal deserving of support as
 None of the above
Solution:
'as equally deserving of support as' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful.
Q13. The fundraisers ------------------------------------- monetary goal in a 24-hour time period.
 
 wanted too strive to reach their
 wanted to strive to reaching their
 wanted to strive too reach their
 wanted to strive to reach their
 None of the above
Solution:
'wanted to strive to reach their' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. 'Strive' will be used as 'to' take first form of verb.
Q14.  Trying to remain composed as she approached the judges, the beauty contestant took a deep breath-----------------------------------------.
 
 and gave a sweet smile
 and gave an sweet smile
 and gave a sweetness smile
 and gave a sweet smiling
 None of the above
Solution:
'and gave a sweet smile' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful.
Q15. The fashion designer has decided to put out a new fall line of handbags----------------------------------.
 
 for a everyday woman
 for the everyday woman
 for an everyday woman
 for the everyday women
 None of the above
Solution:
'for the everyday woman' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningful. 'For the everyday women' is wrong because with plural form we will not use 'the'. 
- Tips and Tricks To Solve Cloze Test Questions For Bank and Other Competitive Exams
- Reading Comprehension Tips For SBI Clerk Exam 2018
- Conjunctions: English Language Notes for Bank and Other Competitive Exams






 Practice for English Section: 15 Cloze T...
          Practice for English Section: 15 Cloze T...
         Bank Exams के लिए Error Correction, Gram...
          Bank Exams के लिए Error Correction, Gram...
         English Quiz For NIACL AO Mains 2024 Exa...
          English Quiz For NIACL AO Mains 2024 Exa...
        








